Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑ Η ΩΡΑ

Μέσα σε δέκα μέρες αποκτήσαμε..ναι αποκτήσαμε, γιατί έτσι πάει εδώ όταν κάτι ανακοινώνεται, άσχετο αν θα γίνει ή όχι. Υδατοδρόμιο, τετράιχνη διατομή σε όλο το μήκος του νέου ΒΟΑΚ ως το λιμάνι, περιφερειακό, ή παράκαμψη της πόλης όπως θέλετε πέστε το και φυσικά θα μας φτιάξουν και ένα αγωγό φυσικής ροής απο τον Σεμπρωνιώτη στο τσακ μπαμ. Λύσαμε το πρόβλημα μας λοιπόν για τα επόμενα 50 χρόνια και όπως άκουσα καλό είναι να μην ζητήσουμε εντελώς τίποτα άλλο, αφού με αυτά καλύπτουμε τις ανάγκες μας σαν πόλη, σαν Δήμος ως το τέλος του αιώνα.
Βέβαια σαν και ούλα μας μιλιά δεν βγάζουμε για αυτά, γιατί είμαστε σίγουροι- άσχετο ξαναλέω αν θα γίνουν- οτι αυτοί που μας τα υποσχέθηκαν θα κρατήσουν τον λόγο τους και θα μας κάνουν το πολυπόθητο χατήρι (όπως μας το έκαναν πάντα).
Ήρθε και ο επενδυτής στην γειτονιά μας μετά απο μισό αιώνα απραξίας και σκέφτεται να μας ανοίξει τα μάτια αλλά και να αξιοποιήσει την περιοχή μας -είχαμε άλλη μια τέτοια ευκαιρία το 1975-80 αλλά τότε δεν ενδώσαμε και παραμείναμε πιστοί στα ιδιοκτησιακά μας αφού είχαμε και συμβουλάτορες και τότε που τους υποδείκνυαν (εγώ ήμουν μικρός ακόμα και κάποιοι σημερινοί ηγήτορες αγέννητοι) το λάθος του ξεπουλήματος. Τα χρόνια πέρασαν, ο Πλατανιάς, το Μάλεμε, η Αγιά Μαρίνα, το Κολυμβάρι, τα Καμισιανά, απο χωριουδάκια που κοροϊδεύαμε και που το βράδυ όταν περνούσες με το τουτού σου σφάνταζαν έγιναν πόλεις και μας προσπέρασαν, με κλειστά τα μάτια, αναπτύχθηκαν τουριστικά κι ας μην έχουν κάτι το σπουδαίο να δείξουν (ούτε Φαλάσαρνα, ούτε Μπάλο, ούτε Λαφονήσι)... εν αντιθέσει με μας εμείς που παραμένουμε πιστοί στα ιδιοκτησιακά και φυσικά στην αδιαλλαξία μας για την ανάπτυξη της περιοχής μας. 
Εδω βέβαια ξέρουμε να μιλάμε και μάλιστα δυνατά...δίνοντας συμβουλές στον επενδυτή πως πρέπει να κτίσει το νέο του ξενοδοχείο, τι θα πρέπει να μας δώσει ή να μας αφήσει στην προκειμένη περίπτωση, ακόμα υπενθυμίζοντας τις υποχρεώσεις του και πολλές φορές απαγορεύοντας του μάλιστα να κάνει αυτό που σκέφτεται, γιατί σε άλλη περίπτωση θα του πάρουμε πίσω την περιουσία που αγόρασε απ' άλλους και θα του γυρίσουν τα λεφτά (δεν παιζόμαστε) οι άλλοι. Δεν ξέρω αλλά κάπως έτσι ξεκίνησε και τότε η μουρμούρα για πρώτο ξενοδοχείο στα Χανιά το περίφημο Kissamos beach που κατάληξε μέσα σε λίγους μήνες να γίνει Μάλεμε beach.
Εγώ ξέρω οτι μια τέτοια επένδυση θα μας πάει πολύ μπροστά, μάλιστα δεν είναι λίγο για μια περιοχή σαν και την δική μας οι 800 κλίνες, σε μια περιοχή που ως και πριν 5-6 χρόνια ήταν στα χειρότερα της. Όσο για το τι πρέπει να κάνει και πως θα το κάνει υπάρχει πολιτεία και αυτοδιοίκηση να το ελέγξει... Η μουρμούρα ακόμα πριν εμφανιστεί ο νέος ιδιοκτήτης κάνει κακό και δηλώνει πόσο δεν θέλουμε να πάει μπροστά ο τόπος ... 
Υπάρχουν ελεγκτές... λοιπόν και ας αφήσουμε τον άνθρωπο να κάνει την δουλειά του που την χρυσοπλήρωσε όπως έμαθα, εν αντιθέσει με κάτι άλλους..... εξάλλου ο τόπος δεν μπορεί να περιμένει άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: