Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2016

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.

Ποιες δεξιότητες είναι χρήσιμες ώστε τα παιδιά να νιώσουν αρκετά αυτάρκη και ανεξάρτητα στη μετέπειτα ζωή τους;
Γράφει η Ελίνα Πετράκη*
Εδώ οι τρεις πρώτες
4η ΔΕΞΙΟΤΗΤΑ: Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν τις περιστάσεις σαν ευκαιρίες, όχι σαν ρίσκο...
Οι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν παίρνουν τα μεγαλύτερα ρίσκο αλλά αντίθετα χρησιμοποιούν κάθε διαθέσιμη πληροφορία για να τους καθοδηγήσει στις αποφάσεις τους. Τότε είναι που ακόμη και το ρίσκο μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία. Ο στόχος μας δεν θα πρέπει να είναι μία γενιά από ανθρώπους που συχνά αναζητούν αναλωμένοι μία διάκριση αλλά να καλλιεργηθούν παιδιά που μπορούν να αναγνωρίσουν και να ανταποκριθούν απέναντι σε μία ευκαιρία χωρίς τον φόβο ότι θα αποτύχουν. Χρειάζεται να τα βοηθήσουμε να μπορούν να κοιτάζουν χωρίς να παρασύρονται ή να φοβούνται και αυτό μπορεί να γίνει όταν δεν υπερβάλλουμε (ή αποστασιοποιούμαστε) απέναντι σε διάφορες καταστάσεις που προκύπτουν. Το πρόβλημα είναι πως θα ξέρουμε τι να κάνουμε.... Για παράδειγμα, το παιδί δυσκολεύεται στο μάθημα ποδοσφαίρου/μπαλέτου/κολύμβησης. Ας μην τα πάμε με το ζόρι αλλά ούτε να τα αφήσουμε μήπως και αντιμετωπίσουν τη δυσκολία τους από μόνα τους. Το παιδί θα μπορέσει να μπει στο μάθημα μόνο του αν έχουμε αναγνωρίσει τι το δυσκολεύει και έχουμε σταθεί κοντά του με τον τρόπο που κάθε φορά χρειάζεται.
5η ΔΕΞΙΟΤΗΤΑ Τα παιδιά νοιάζονται περισσότερο να αρέσουν στους άλλους απ' ότι να είναι δημοφιλή (αν και οι δύο αυτές έννοιες δεν είναι ταυτόσημες). Ο ισχυρότερος προβλεπτικός παράγοντας μελλοντικής επιτυχίας είναι αν το παιδί μάθει να είναι αρεστό από τον εαυτό του και τους άλλους και όταν δεν είναι αρεστό από τους άλλους να έχει χρήσιμους μηχανισμούς για να ανταπεξέλθει στις εσωτερικές συγκρούσεις που θα βιώσει. Το να είσαι αρεστός περιλαμβάνει μία εσωτερική ενσυναισθητική ικανότητα και ζεστασιά που μεταφέρεις από μέσα σου προς τους άλλους. Το δημοφιλές παιδί είναι αυτό που θα πει οτιδήποτε για να ακουστεί ευχάριστο στα αυτιά των άλλων.
6η ΔΕΞΙΟΤΗΤΑ: Τα παιδιά βοηθούνται αν έχουν καλό λεξιλόγιο. Η ύπαρξη καλού λεξιλογίου ενισχύει την ικανότητα συζήτησης. Τα βρέφη έχουν την ανάγκη να ακούνε χιλιάδες χιλιάδων λέξεων προτού φτάσουν στο νηπιαγωγείο. Καθώς αναπτύσσονται μπορούμε να κάνουμε μαζί τους πραγματικές συζητήσεις κοιτώντας τα στα μάτια. Και όταν γίνουν έφηβοι, να τους ακούμε…. αν μας μιλούν ακόμα.
**Ψυχολόγος Υγείας

Δεν υπάρχουν σχόλια: