Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΑΒΟΝΗΣΙ

Ένα αδικημένο λιμάνι της Κρήτης
Ρεπορτάζ: Ηλίας Ι. Κάκανος  
Ο λιμένας Καβονησίου στην Κίσαμο, που εξυπηρετεί από χρόνια τις ανάγκες του Καστελίου, των νησιών Αντικυθήρων και Κυθήρων και τη νότια Πελοπόννησο με την άγονο από χρόνια γραμμή, είχε πάντα την προοπτική να γίνει ένα σημαντικό εμπορικό λιμάνι για τον Νομό μας μετά τη Σούδα. Προς χάρη, όμως, συμφερόντων της παλιάς εποχής, η μελέτη επέκτασης του μόλου στο Καβονήσι με μήκος μερικών εκατοντάδων μέτρων δεν έγινε ποτέ.
Χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία ανάδειξης ενός λιμανιού που θα έδινε μεγάλη προοπτική σε όλη την επαρχία Κισάμου και όχι μόνο. Κι ενώ μέχρι σήμερα πέρασαν αρκετές δεκαετίες, καμία κυβέρνηση δεν μερίμνησε για την αξιοποίηση αυτού του λιμανιού, το οποίο, σύμφωνα με την ορολογία κατηγοριοποίησης λιμανιών θα μπορούσε να είχε τουλάχιστον τα χαρακτηριστικά της κατηγορίας Κ2 δηλαδή, λιμάνι Εθνικής σημασίας.
Παραθέτουμε φωτογραφίες, που τραβήξαμε, με τα μικρά τουριστικά πλοία να μεταφέρουν κόσμο από και προς την λιμνοθάλασσα του Μπάλου. Αν, βέβαια, η γραμμή αυτή μπορούσε να επεκταθεί μέχρι και το  Ελαφονήσι, θα είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν και τις υπόλοιπες παράλιες ομορφιές της Δυτικής Κρήτης.

Αναρωτιέται (τι) άραγε ο Ηλίας Κάκανος, αλλά συνάμα συνηγορεί στην επέκταση της γραμμής....ως το Ελαφονήσι.
Ποιος άραγε είναι ο λόγος που το λιμάνι έμεινε ψαρολίμανο.... όμως δεν μας είπε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: