Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

ΞΕΡΕΤΕ

.... ότι στις Καλάθενες υπάρχει μια βενετσιάνικη βίλα του 16ου ή 17ου αιώνα η Rotonda λόγω του κυκλικού σχήματος της. Πιστεύεται ότι είχε σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως εξοχική κατοικία κάποιου Δόγη, αλλά δεν πρόλαβαν να την τελειώσουν, όπως φαίνεται κι από τα σχέδια που διασώζονται.
...ότι ο Ενετικός Πύργος που υπάρχει στα Βαρσαμάκια, ανήκε στον Ενετό άρχοντα Γρυμάνη, που αιχμαλώτισαν οι Επαναστάτες του Καντανολέοντα. Η παράδοση λέει ότι είναι κρυμμένος τεράστιος σε αξία θησαυρός εκεί κοντά, αλλά και ότι υπήρχε χωριό με τ΄όνομα Μονοπλάτανος. 
...ότι η οικογένεια του Γ. Καντανολέοντα την αφάνισε ο Βενετός διοικητής των Χανίων...στήνοντας του παγίδα κατά την ημέρα των αρραβώνων του γιου του με την κόρη του Βενετού ευγενή Molin από τον Αλικιανό!!
..ότι οι οικισμοί οι οποίοι καταγράφονται στο Κατάστιχο Φεούδων της τούρμας Κισάμου τον 14ο αιώνα και που σήμερα παραμένουν άγνωστοι είναι.. Abendite, Anemolea, Armenocambo, Camena Alonia, Covuni, Lidea, Lutra, Murmuti, Parthena, Petriza, Pliticho, Psathi, Scinochefali, Stimboli.


Δεν υπάρχουν σχόλια: