Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

ΑΓΚΥΛΩΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ


Αρχαιολογικά ευρήματα τοποθετούν τις πρώτες ενδείξεις για τη χρήση της σβάστικας από τη νεολιθική Ινδία. Το σχήμα της σβάστικας είναι ένας σταυρός αγκυλωμένος στις άκρες του, με τις αγκύλες σε ορθή γωνία είτε αριστερόστροφα είτε δεξιόστροφα. 
ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΝΟΣ ΤΟΥ 7ου ΑΙΩΝΑ
Το όνομα της σβάστικας προέρχεται από τη σανσκριτική (Ινδία) λέξη “svastika” που σημαίνει τύχη ή ευεξία! Η έννοια που συμβόλιζε δηλαδή αρχικά η σβάστικα ήταν κάτι που φέρνει τύχη, καλή ζωή! Το σύμβολο αυτό θεωρείται ιερό ακόμα και σήμερα στις θρησκείες του Βουδισμού, του Ινδουισμού και του Τζαϊνισμού! 
Η σβάστικα από την αρχαιότητα μέχρι την σημερινή εποχή χρησιμοποιήθηκε εκτενώς από διάφορους πολιτισμούς παγκοσμίως. Σε διάφορες περιοχές του κόσμου έχουν βρεθεί αρχαία αντικείμενα, όπως σκεύη, κοσμήματα, συγγράμματα κ.α. που απεικονίζουν τον αγκυλωτό σταυρό. 
Ανάμεσα στους χρήστες της ήταν λαοί όπως οι αρχαίοι Έλληνες, οι Ρωμαίοι, οι Κινέζοι, οι Ιάπωνες, οι Ινδιάνοι της Αμερικής, οι Βίκινγκς, οι Κέλτες κ.α. 
Ανάλογα με το λαό η σβάστικα συμβόλιζε τη ζωή, τον ήλιο, τη δύναμη, την καλή τύχη ή και θρησκευτικές οντότητες και θεούς! Στην αρχαία Ελλάδα, για παράδειγμα, ήταν σύμβολο του θεού Δία και της ειρήνης! 
ΣΕ ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ
Διάφορα ήταν και τα ονόματα που της δόθηκαν: στην αρχαία Ελλάδα ήταν γνωστή ως τετρασκέλιον, οι Κινέζοι την ονόμασαν wan, οι Άγγλοι fylfot, οι Γερμανοί Hakenkreuz… Οι Ινδοί πάντως την ονομάζουν ...σβάστικα (μην ξεχνάμε πως η λέξη έχει Ινδική προέλευση)!  Γενικά, μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα η σβάστικα - ο αγκυλωτός σταυρός, ήταν ένα σύμβολο με θετική έννοια και χρησιμοποιήθηκε από πολλούς λαούς. Κάποια στιγμή όμως, αυτό έμελλε να αλλάξει... 
Από τα τέλη του 19ου αιώνα η σβάστικα είχε υιοθετηθεί από εθνικιστές - ναζί στη Γερμανία και στις αρχές του 20ου αιώνα είχε μετατραπεί πλέον σε σύμβολο του γερμανικού εθνικισμού και του ναζισμού. 
Το ναζιστικό κόμμα του Χίτλερ υιοθέτησε τη σβάστικα επίσημα το 1920 και από το 1935 μέχρι και τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η σημαία με τη σβάστικα έγινε η αποκλειστική εθνική σημαία της Γερμανίας, των ναζί και του ναζισμού. 
Έτσι λοιπόν ένα πανάρχαιο σύμβολο ζωής και καλής τύχης μέσα σε μερικές δεκαετίες στιγματίστηκε και μετατράπηκε, κυρίως για τις Δυτικές κοινωνίες, σε σύμβολο μίσους! 
Ας έχουμε όμως υπόψη ότι ακόμα και σήμερα, κυρίως σε χώρες της Ασίας, η σβάστικα - ο αγκυλωτός σταυρός, παραμένει ένα σύμβολο καλής τύχης και θρησκευτικής σημασίας!

6 σχόλια:

Χρυσή Αυγή είπε...

Όχι! Όλα αυτά είναι ψέματα! Φωτοσοπ οι φωτογραφίες και πλαστά τα αρχαία ευρήματα. Η σβάστικα είναι Ναζιστικό (φτου-φτου) σύμβολο και είναι κακό. Στα όρη στ' άγρια βουνά, στα όρη στ' άγρια βουνά!Φτου φτου... Και το άλλο ο Μαίανδρος κι αυτό είναι σύμβολο της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ (φτου-φτου). Δεν είναι αρχαίο σύμβολο, ψέματα λένε. Στα όρη στ' άγρια βουνά, στα όρη στ' άγρια βουνά!Φτου φτου...

Ιωάννης Παπαδάκης είπε...

όπα θα πάθει τίποτα...ηρέμησε......

Χρυσή Αυγή είπε...

Πλάκα κάνω Γιάννη... κάτι τις θα πάθουν οι προοδευτικάριοι όταν διαβάσουν το κείμενο. Εγώ ειρωνεύομαι απλά.

pluton είπε...

Μέχρι το 1945 ο Απόλλωνας (ομάδα της Σμύρνης ) είχε σήμα το Γαμμάδιον (σβάστιχα)

δείτε σχετικες φωτογραφίες:


http://www.phorum.gr/viewtopic.php?t=123839&p=1406740

pluton είπε...

Η Σβάστικα λέγεται ΚΑΜΜΑΔΙΟ ή ΓΑΜΜΑΤΙΟ και είναι θρησκευτικό σύμβολο της αρχαιότητας , δεξιόστροφο αποτελείται από 4 Γ και συμβολίζει την πρόοδο και την σοφία. Η εσθής της θεάς Αθηνάς ήταν διακοσμημένη με το ΓΑΜΜΑΤΙΟ.

Τα τέσσερα Γάμμα συμβολίζουν τις λέξεις : ΓΗ - ΓΟΝΙΜΟΤΗΣ - ΓΕΝΝΕΣΙΣ - ΓΝΩΣΙΣ

Το Ελληνικό αυτό σύμβολο το παρέλαβαν οι Ινδοί και το μετονόμασαν σε ΣΒΑΣΤΙΚΑ το δεξιόστροφο και ΣΩΒΑΣΤΙΚΑ το αριστερόστροφο.
Με το σύμβολό αυτό κοσμείτο και η Αγία Σοφία.

Το αριστερόστροφο Γαμμάδιο συμβολίζει την καταστροφή.

Χρυσή Αυγή είπε...

Όχι μόνο ο Απόλλων Αθηνών (θυμάστε τον τερματοφύλακα Λευτέρη Πουπάκη με το καπελάκι, οι παλιοί;)αλλά και η κοκα κόλα την είχε σύμβολο αρχές του αιώνα!