Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ....ΟΙ ΡΕΘΥΜΝΙΩΤΕΣ


«Oι Ρεθεμνιώτες ψαράδες, επαγγελματίες και ερασιτέχνες και όλοι οι Ρεθεμνιώτες, θα πρέπει να δώσουμε τέλος στο μεγάλο ΕΓΚΛΗΜΑ που και σήμερα βλέπουμε να γίνεται μπροστά στα μάτια μας. Οι Σκούπες της καταστροφής, που με τα εργαλεία τους κουρεύουν τη θάλασσα και καταστρέφουν το γόνο και τις φυκιάδες, προκαλούν την πλήρη εξαφάνιση των ψαριών.
Δύο ως τέσσερις τράτες σκουπίζουν το βυθό της θάλασσας μέρα-νύχτα, έξω από το Ρέθυμνο.
Οι Ρεθεμνιώτες φυσικά δεν τρώνε ούτε ένα ψάρι φθηνό και ούτε μια δεκάρα δε μένει στη Ρεθεμνιώτικη αγορά.
Mόλις έλθουν οι Σκούπες (τράτες), .......
.... γεμίζει η θάλασσα με σακκούλες, πλαστικά μπουκάλια, φελιζόλ και διάφορα αντικείμενα και σκουπίδια.
Το χειρότερο όμως είναι ότι με την πρώτη φουρτούνα οι παραλίες γεμίζουν με τόνους φύκια, που έχουν ξεριζώσει οι Σκούπες. Ξέρουμε όλοι ότι τα ψάρια κρύβονται και τρέφονται και στις φυκιάδες.
Όταν ψαρεύουν οι τράτες και χτυπούν οι πόρτες, αλυσίδες κ.ά. ό,τι κινείται στη θάλασσα μπαίνει μέσα στο σάκκο, ψάρια μικρά και μεγάλα, από τα οποία τα πολύ μικρά πετιούνται σαν άχρηστα νεκρά στη θάλασσα με φτυάρια.
Ξέρουν όλοι ότι μπροστά στο λιμάνι μέχρι 5 μίλια και από τον Πετρέ μέχρι το Πάρνορμο, είναι από τις καλύτερες θάλασσες για αναπαραγωγή και διαβίωση των ψαριών.
Η υπερ-εντατική αλιεία και η χρήση συρόμενων εργαλείων βυθού από τις τράτες, έχουν μειώσει δραματικά τα αλιευτικά προϊόντα, καταστρέφουν την βιοποικιλότητα των θαλασσίων ειδών, «απειλεί» τον θαλάσσιο πλούτο της περιοχής, αφού η αλιεία με συρόμενα δίχτυα κοντά στην ακτή, αποτελεί σοβαρότατο κίνδυνο όχι μόνο για τη θαλάσσια πανίδα, αλλά και για τους φυτικούς οργανισμούς στους οποίους στηρίζεται η ζωή του βυθού, των οικοσυστημάτων και απειλείται το επάγγελμα του παράκτιου ψαρά.
Αναρωτιόμαστε λοιπόν αν αυτοί που επιτρέπουν τις δραστηριότητες αυτές, έχουν να κάνουν με άσκηση μικροπολιτικής για να εξυπηρετήσει κάποια συμφέροντα.
Διερωτόμαστε αν στο θέμα αυτό είναι αναμεμειγμένοι πολιτικοί και οφ σορ εταιρείες που αδυνατούν να σταματήσουν την καταστροφή αυτή, αφού κατά καιρούς τους έχουν υποσχεθεί πως θα τους δοθεί άδεια να χρησιμοποιούν άλλα μέσα αλιείας κ.λπ.
Γι’ αυτό λοιπόν οι ιδιοκτήτες των 200 περίπου σκαφών του Ρεθύμνου, επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων που παρακολουθούμε με οργή αυτήν την καταστροφή, αυτό το οικολογικό έγκλημα, δεν θα ανεχθούμε πλέον τις σκούπες να σκουπίζουν το βυθμό μπροστά στο λιμάνι της πόλης μας.
Για όλα τα παραπάνω ζητούμε από τους ιδιοκτήτες των καταστροφικών αυτών εργαλείων, να σταματήσουν αμέσως το ψάρεμα μπροστά από το Ρέθυμνο, τουλάχιστον 16 τετραγωνικά μίλια.
Μπορούν να περνούν από την περιοχή, αλλά να μην ξαναψαρέψουν ούτε οι τράτες ούτε τα γρι-γρι με τους πλωτούς προβολείς πολλών watt.
Τώρα η προτροπή μας είναι φιλική και ευχόμαστε να εισακουστούμε, ανεξάρτητα από νόμους προς το παρόν και ελπίζουμε ότι θα κατανοήσετε αυτό που ζητούμε».
Σύλλογος ερασιτεχνών αλιέων,  σύλλογος επαγγελματιών αλιέων
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: