Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2012


ΚΕ’ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ
ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
"Παντέχνου πυρός σέλας - Λαμπερές ιστορίες φωτιάς"
11- 14 Οκτωβρίου 2012
 «τὸ σὸν γὰρ ἄνθος, παντέχνου πυρὸς σέλας, θνητοῖσι κλέψας ὤπασεν.»
«…γιατί έκλεψε της πάντεχνης φωτιάς τη φλόγα,  -τ' άνθος σου εσένα- και το χάρισε τ' ανθρώπου..»
            Αἰσχύλου Προμηθεὺς Δεσμώτης (μετάφραση: Ι. Γρυπάρη)
                                                               
Ο Προμηθέας κλέβει τη φωτιά από τα χέρια των θεών, θέτοντάς τη στη διάθεση του ανθρώπινου γένους.
Η φωτιά μέσα από τα λυχνάρια που φωτίζουν το σκοτάδι, κάτω από τις χύτρες που βράζουν το καθημερινό φαγητό, ως πύρινη φλόγα που ξεπηδά από τους φούρνους στα  κεραμοποιεία ή στα εργαστήρια παραγωγής πορφυρής βαφής αλλά και η φωτιά που καίει τα  τεκμήρια και έτσι τα διασώζει (!) μέσα στο χρόνο….. 
Ο ανθρώπινος πολιτισμός της οφείλει τα μέγιστα. Με ποιους τρόπους επηρεάζει η φωτιά τη ζωή και τη σκέψη των ανθρώπων στην αρχαιότητα; Η θεματική εκπαιδευτική διαδρομή που διοργανώνεται από την ΚΕ΄ ΕΠΚΑ, περιλαμβάνει επίσκεψη σε αρχαίο εργαστήριο παραγωγής πορφυρής βαφής (πόλη των Χανίων), περιοδική έκθεση αντικειμένων στο Αρχαιολογικό  Μουσείο Χανίων, καθώς και  θεματική ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κισάμου. Στο Ρέθυμνο, διοργανώνονται εκπαιδευτικές ξεναγήσεις στην αρχαία Λάππα (Αργυρούπολη),  το σπήλαιο Μελιδονίου, το ιερό του Κραναίου Ερμή (στην Πατσό), το γεωμετρικό – αρχαϊκό νεκροταφείο της Ελεύθερνας, καθώς και φωτογραφική έκθεση στο τζαμί Καρά Μουσά.
Οι δράσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το «Περιβάλλον & Πολιτισμός 2012: Παντέχνου πυρός σέλας-Λαμπερές ιστορίες φωτιάς», τις οποίες διοργανώνει η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.
Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012: 9.00 -13.00 (Χανιά), 10.00-12.00 (Ρέθυμνο).
Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012: 9.00-13.00 (Χανιά), 10.00-12.00 (Ρέθυμνο).
Διάρκεια δράσης: 1 ώρα περίπου 
Για σχολικές ομάδες Α΄ βάθμιας και Β΄ βάθμιας Εκπαίδευσης, απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.    
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: 
-Αρχαιολογικό  Μουσείο Χανίων: Κατερίνα Τζανακάκη, Ευθυμία Κατάκη, Αγγελική Τσίγκου, Σοφία Πρέβε, τηλ.: 2821044418 / 94487.
-Αρχαιολογικό  Μουσείο Κισάμου:  Μαρία  Σκόρδου, τηλ.: 2821044418 / 94487.
-Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου: Ειρήνη Γαβριλάκη, Εύα Τέγου, Νίκη Τσατσάκη, Νώντας Καπράνος, τηλ. 28310 29975.
Σε όλη τη διάρκεια του τετραήμερου των εκδηλώσεων (11- 14 Οκτωβρίου) η είσοδος στα Μουσεία θα είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: