Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ....


..... που ξεφύτρωσαν στη νότια Κρήτη
Της Κατερίνας Φραγκάκη*
Με αφορμή μια διαδικτυακή συζήτηση που είχα με μια κατά τα λοιπά καλή φίλη μου διαπίστωσα κάτι που το βρήκα ιδιαίτερα στενάχωρο.
Η συζήτηση ήταν για την ξαφνική εμφάνιση ολόκληρων γερμανικών χωριών στη νότια Κρήτη, δίπλα στην Ψαρή, τον Κερατό- καμπο και το Σίβα, φαινόμενο κατά την άποψή μου ιδιαίτερα ανησυχητικό και στη “διένεξη” με τη φίλη μου για το κατά πόσον αυτό θα έπρεπε να έχει επιτραπεί ή όχι. 
Δυστυχώς δεν καταλήξαμε σε κοινό σημείο επαφής δεδομένου ότι η φίλη μου, έχοντας μεταναστεύσει και ζώντας μόνιμα στην Αγγλία κι έχοντας δημιουργήσει πολυεθνική οικογένεια εκεί, είναι πολύ μακριά - γεωγραφικά και συνειδησιακά πλέον πιστεύω - από την ελληνική πραγματικότητα.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που, χωρίς να έχει τις βασικές υποδομές να συντηρήσει τους δικούς της πολίτες, τα τελευταία έτη έχει κληθεί, λόγω των καταστροφικών χειρισμών των πολιτικών της ηγεσιών, να διαχειριστεί και να επωμιστεί, τις τύχες εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών από χώρες όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία, τα Σκόπια, η Ρωσία και προσφάτως η Κίνα, η Ινδία και το Πακιστάν. Το νεότερο φαινόμενο λοιπόν, της σωρηδόν εποίκησης μερικών από τα ομορφότερα μέρη της ιδιαίτερης πατρίδας μου και υποψιάζομαι και άλλων τόπων της Ελλάδας δεν μπορώ παρά να το καταδικάσω. Με ανησυχία. Με ένταση. Με καχυποψία για τον τρόπο και τους λόγους που γίνεται. Διότι δε μιλάμε για το χτίσιμο μιας δύο, πέντε βιλλών σε μια ευρύτερη περιοχή, μιλάμε για κανονική κατάληψη ορισμένων από τα ωραιότερα παραλια από ορδές Γερμανών.
Αλλο ένα πλήγμα το θεωρώ εγώ αυτό για τη χώρα μου. Με ποιό τρόπο και βάσει ποιων πολιτικών χειρισμών έγινε αποδεκτό κάτι τέτοιο; Τόσο πια εξώφθαλμα ξεπουλάμε τη χώρα μας; Εμείς οι πάλαι ποτέ σοφοί, οι ......
... γεννήτορες της Δημοκρατίας, οι πολίτες μιας αυτοκρατορίας όπως η Βυζαντινή, οι επιβιώσαντες γλωσσικά και πολιτισμικά, έστω και με τις αναγκαστικές προσθήκες λόγω της υποδούλωσης, ενός ζυγου τετρακοσίων ετών, οι γενναίοι πολεμιστές του 21, του 12 και του 40, οι αποτινάξαντες μια χούντα και οι εγκαταστήσαντες θριαμβευτικά τη Δημοκρατία στον πολύπαθο τόπο μας, οι συμπατριώτες του Πλάτωνα και του Σωκράτη, του Περική και του Νικηφόρου Φωκά, της Λασκαρίνας και του Κολοκοτρώνη, του Γλέζου, του Καζαντζάκη, του γέρου Παπανδρέου και τόσων άλλων που η παράθεση των ονομάτων τους θα ήταν αρκετή για τη σύνθεση ολόκληρου έθνους - και τι έθνους... 
- Εμείς με τέτοιους πατέρες και τέτοια κληρονομιά έχουμε καταντήσει να έχουμε μεγαλύτερη συγγένεια με το θλιβερό Καραγκιόζη - Κουτοπονηροι, Τεμπέληδες και Ρουσφετολόγοι, χωρίς ηθικούς φραγμούς και με σημαία μας το βραχυπορόθεσμο προσωπικό όφελος σε βάρος του μακροπρόθεσμου κοινού καλού, που στην τελική θα ωφελούσε όλους μας.
Τα γνωρίζω όλα τούτα. Νιώθω αν και αντιπαλεύομαι με πείσμα παιδικό, πως δε μας αξίζει τούτος ο πολύπαθος τόπος, με το υδροκέφαλο παρελθόν, το “λίγο” παρόν και το κατά τα φαινόμενα ανύπαρκτο μέλλον.
Όμως δε θα καταθέσω τα όπλα. Δε θα δεχτώ ότι στο βωμό της παγκοσμιοποίησης και προς αποφυγήν του κινδύνου να χαρακτηριστώ ξενόφοβη θα αποδεχτώ ως φυσικό και αθώο το γεγονός αυτό, της κατάληψης ουσιαστικά του τόπου μου από ορδές ανθρώπων που μέσα σε ένα καλοκαίρι έχουν δημιουργήσει ολόκληρα χωριά δίπλα στα αγαπημένα μέρη που μεγάλωσα ακυρώνοντας για πάντα ίσως τη δυνατότητα των παιδιών μου να ακούνε τη ντοπιολαλιά τους όπως την άκουγα εγώ, στα ίδια μέρη πριν από μερικά μόλις χρόνια. Να βιώνουν τα έθιμα του τόπου τους και να έχουν τη δική τους πολιτισμική και γεωγραφική κληρονομια να περάσουν στους δικούς τους απογόνους.
Το καλωσόρισμα των ανθρώπων από άλλους τόπους είναι χρέος μας κι ευθύνη του λαού του Ξένιου Δία. Το ξεπούλημα μας όμως σε αυτούς δεν είναι. Ούτε κατά διάνοια. Και με τον τρόπο που γίνεται, περί αυτού ακριβώς πρόκειται. Και πολύ θα ήθελα μια απάντηση από οποιονδήποτε αρμόδιο έχει τα κότσια, χωρίς θεωρητικολοογίες της πλάκας για ισότητα των λαών και φθηνές κινδυνολογίες για ξενοφοβία.
Και σε απάντηση της αγαπητής κατά τα άλλα φίλης μου και όλων όσων ακριτα ενστερνίζονται παρόμοιες απόψεις, θα παραθέσω ένα γνωμικό των αγαπημένων της και συμπαθέστατων κατά τα λοιπά σε εμένα Άγγλων: “It is OK to keep an open mind, as long as your brains dontʼ fall out”.
* Η Κατερίνα Ε. Φραγκάκη είναι Δικηγόρος - Συγγραφέας 
Πηγή: Εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ

3 σχόλια:

Μαίρη (Ginger) είπε...

Δεν είναι λίγο ά-καιρο εκ των υστέρων να στενοχωριόμαστε? Οταν οι ντόπιοι πουλάνε γή σε όποιον νάναι, "να παράδες δως μου κρέας"! Πριν λίγους μήνες κατέβηκα στην Κρήτη. Είμαι Ελληνίδα και τα τελευταία 8 χρόνια ζω στην Ουγγαρία. Θέλω εγώ κι ο άντρας μου σε λίγα χρόνια που θα είμαστε συνταξιούχοι να ζήσουμε στην Κρήτη γιατί την θαυμάζω και την αγαπώ. Βρήκα το σπίτι που μου άρεσε στην Πλάκα Ακοκώρονα. Ο Φιλανδός ιδιοκτήτης μόλις έμαθε ότι ενδιαφέρεται να το αγοράσει Ελληνας το απέσυρε από την αγορά. Λέει κάτι αυτό? Καλημέρα, καλή βδομάδα.

Ιωάννης Παπαδάκης είπε...

Ενδιαφέρον αυτό που λες....ο Φιλανδός ιδιοκτήτης..... μόλις είδε ότι ο αγοραστής είναι Έλληνας....μήπως είναι καιρός να μάθουμε τι το κάνουν τους μήνες που δεν είναι εδώ; Μήπως το υπενοικιάζουν και τα γνωστά;
Το οτι πουλάμε σε όποιον να' ναι είναι κατάντημα της κρίσης και της αμορφωσιά μας.. όμως από την άλλη ορισμένα θα ήταν ερείπια αν οι ξένοι δεν επένδυαν... καλό είναι να υπάρχει μέτρο ..όσο για το πόσο άκαιρο είναι το άρθρο θα έλεγα οτι είναι διαχρονικό....

Ανώνυμος είπε...

[ Ο Φιλανδός ιδιοκτήτης μόλις έμαθε ότι ενδιαφέρεται να το αγοράσει Ελληνας το απέσυρε από την αγορά. Λέει κάτι αυτό?]

Είναι ανεπίτρεπτο να πωλείται Ελληνική/Κρητική γη σε ξένους μεσώ γραφείων Real Estate. και δυστυχώς και στο καστέλι υπάρχουν τέτοια γραφεία.

Φυσικά και θα πρέπει να μας ενοχλεί η ονομασία των Οδών στα Χανιά με τούρκικα ονόματα, αλλά από την άλλη Θα πρέπει να μας ενοχλεί επίσης και το Εμπόριο Ελληνικής γης σε ξένους.

Βέβαια αυτό είναι θέμα πολίτικης βούλησης, και νομοθεσίας. !

Αλλά τι μπορεί να περιμένει κάποιος από ξενόδουλους και δοσίλογους που μας κυβερνούν;

Και το γελοίο είναι ότι ακόμη και "τριτοκοσμικές" χώρες απαγορεύουν την πώληση γης σε ξένους.


Ενώ εμείς είμαστε "προηγμένοι" και "κοσμοπολίτες"!!!

Μάλιστα οι Τούρκοι πρόσφατα θέσπισαν νόμο που απαγορεύει στους "ραγιάδες" Έλληνες να αγοράσουν Γη
στην τουρκιά.

Μην σας φαίνεται λοιπόν παράξενο, γιατί αυτό είναι και ο τελικός σκοπός των σύγχρονων δοσίλογων
που μας κυβερνούν.

να μας ξεπουλήσουν και να μας σκλαβώσουν "ειρηνικά".

είναι καιρός να ξυπνήσουμε.