Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΕΣ ΔΡΟΜΩΝ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ


Γράφει η Ζαχαρένια Σημανδηράκη*
1. Τα ονόματα των δυο αγωνιστριών που αναφέρει ο κ. Καρεφυλλάκης, Αντωνούσα Καστανάκη και Άννα Κοντογιάννη, έχουν από καιρό δοθεί σε δρόμους των Χανίων με δική μου πρόταση, όταν ήμουν ακόμη στην Επιτροπή Ονοματοθεσίας.
2. Η τωρινή ονοματοδοσία των δρόμων με τους τρεις αναφερόμενους φιλόκρητες αποτελεί αποκατάσταση ονομασιών που υπήρχαν σε δρόμους των Χανίων παλαιότερα (πριν τη δεκαετία του 1930) και που είχαν ανιστόρητα αφαιρεθεί στο παρελθόν (δεκαετία του 1980), και συγκεκριμένα στους νυν δρόμους Βαγγέλη Κτιστάκη, Κώστα Χιωτάκη και Ανδρέα Αρχοντάκη. Η αποκατάσταση αυτή ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων επί δημαρχίας Βιρβιδάκη και υλοποιείται τώρα. 
Οι τρεις Γενικοί Διοικητές Κρήτης την εποχή της Τουρκοκρατίας, διακριθήκαν για τα φιλελληνικά και φιλοκρητικά αισθήματα τους και προσέφεραν σημαντικό έργο στα Χανιά και την Κρήτη γενικότερα:
Ο Ρεούφ, Διετέλεσε Γενικός Διοικητής Κρήτης (1871, 1873-74). Θέλοντας να ρυθμίσει το ζήτημα της στοιχειώδους μορφώσεως των Χριστιανών παιδιών της Κρήτης, καθόρισε τα θέρετρα των επικοινωνούντων οροσειρών, Ομαλού, Γιούχτα, Δείκτης, Σητείας, που χρησίμευαν ως βοσκότοποι, να καταβάλλονται και να χρησιμοποιούνται για την ανέγερση σχολείων. Άλλα έργα του ήταν το Ελληνικό Σχολείο (παλαιό Δημαρχείο), η αποξήρανση των αλυκών της Σουδας, το Φρούριο Ιτζεδιν για την προστασία του Κόλπου της Σούδας, η δημιουργία του συνοικισμού "Κάτω Σούδα" και φυσικά ο Δημοτικός Κήπος που τον έφτιαξε και μάλιστα σύμφωνα με ευρωπαϊκά πρότυπα το 1870 και επέβλεψε προσωπικά τη δενδροφύτευσή του φέρνοντας τα φυτά από το εξωτερικό. 
Ο Φωτιάδης ήταν Έλληνας, Φαναριώτης διπλωμάτης, διετέλεσε πρεσβευτής στην Αθήνα και ήταν ο πρώτος Χριστιανός Γενικός Διοικητής Κρήτης (1879 - 1885). Επί διοικήσεώς του η Κρήτη διοργανώθηκε πολιτικά, διοικητικά και δικαστικά, ενώ ο ίδιος βοήθησε τον απελευθερωτικό αγώνα των Κρητών. 
Τέλος ο Βέροβιτς ήταν Ορθόδοξος, καταγόταν από το Μαυροβούνιο, διετέλεσε Ηγεμόνας της Σάμου (1894) και Γενικός Διοικητής Κρήτης (1896 - 1897). Κατά την ολιγόμηνη διοίκησή του επέδειξε φιλοκρητικές διαθέσεις. Προασπίζοντας τους Κρήτες, δραπέτευσε από τα Χανιά μετά τις σφαγές του Ιανουαρίου 1897 για να μείνει το νησί χωρίς πολιτικό Διοικητή και να καταληφθεί η Κρήτη από τον Ελληνικό στρατό. Καταδιώχθηκε από το σουλτάνο και διέφυγε στη Βενετία. Η μετέπειτα Κρητική Βουλή το 1901, επί Κρητικής Πολιτείας, τον τίμησε για τις υπηρεσίες του υπέρ της Κρήτης και του χορήγησε ισόβια σύνταξη.
Τα παραπάνω αποδεικνύονται από την έκδοση του Δήμου Χανίων το 1938 «ΟΝΟΜΑΣΙΑΙ ΤΩΝ ΟΔΩΝ, ΠΛΑΤΕΙΩΝ Κ.Λ.Π ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΧΑΝΙΑ» με συγγραφέα τον γνωστό Ιστορικό, Καθηγητή Πανεπ. Αθηνών Νικόλαο Β. Τωμαδάκη, τότε Διευθυντή του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης.
Θεωρώ ότι σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να υπερισχύει η ψυχραιμία και η αναδίφηση λίγο περισσότερο - και προ παντός αμερόληπτα - της τοπικής ιστορίας.
*Ειδικός Συνεργάτις των Γενικών Αρχείων του Κράτους

13 σχόλια:

Χρυσή Αυγή είπε...

Η αναφορά μου στις δυο αγωνίστριες ήταν τυχαία όπως ήδη έχω αναφέρει, αφού δεν έχω την δυνατότητα να ξέρω όλους τους δρόμους μια πόλης, θέλοντας όμως έτσι να επισημάνω ότι υπάρχουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες αφανείς Ήρωες στην χώρα μας όπου δεν έχουν γίνει δέκτες ανάλογων τιμών. Για τον φιλελληνισμό των συγκεκριμένων Τούρκων πασάδων, παρόλο που δεν είμαι ιστορικός, διατηρώ μια επιφύλαξη, διότι υπάρχουν πολλές ιστορικές αντιφάσεις και μάλιστα υπό το πρίσμα της λογικής. Ο πασάς του κατακτητή δεν μπορεί να είναι φιλέλληνας, επίσης είναι αδύνατον να μην "έσφαξε" έστω έναν Έλληνα. Αν "συμμετείχε" στον αγώνα των Κρητικών για απελευθέρωση, δεν θα ήταν πασάς αλλά θα είχε φορέσει την βράκα και θα είχε ζωστεί τα άρματα. Η αντίφαση εδώ ξεπερνάει τα όρια της λογικής. Η ουσία είναι ότι σήμερα η πράξη της ονομασίας δρόμων με ονόματα Τούρκων πασάδων είναι προκλητική για πολλούς και διάφορους λόγους, πολιτικούς, ιστορικούς, πολιτισμικούς, σε μια εποχή που η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει την μισή Κύπρο και διεκδικεί ευθέως το 1/4 της Ελλάδας.
Υ.Γ Το επιχείρημα ότι δρόμοι των Χανίων είχαν αυτά τα ονόματα πριν το 1930, μόνο αστείο ακούγεται, διότι μόλις πριν λίγα χρόνια από τότε υπήρχαν και... Τούρκοι στην Κρήτη. Ας "επαναφέρουμε" λοιπόν και τον Πασά, διότι υπήρχε πριν το 1897, μόλις... 20-30 χρόνια πριν την αντικατάσταση των ονομάτων, για τα οποία ο Δήμος Χανίων τόσο κόπτεται το 2012.
Σταύρος Καρεφυλλάκης

Χρυσή Αυγή είπε...

Ο υπολοχαγός των Γερμανών αλεξιπτωτιστών Φριτς, εσωσε τον Γαλατα από ξεθεμελιωμα διοτι ειπε (όπως τους ζητησε ο παπας) ότι δεν συμμετειχε κανενας χωρικος στις μαχες.Θα ψηφισουν και για αυτόν μια οδό; Ο Χιτλερ με προσωπική του διαταγή απελευθέρωσε τους Έλληνες ομήρους στρατιώτες κατά την επίθεση των Γερμανών στην Ελλάδα, ως τιμή στο Ελληνικό Ηρωικό Πνεύμα. Να του δώσουμε κι αυτού ένα δρομάκι; Άντε γιατί "βαφτίζουμε" τα πάντα ως "φιλελληνισμό" χωρίς μέτρο και λογική.

Ανώνυμος είπε...

"Υ.Γ Το επιχείρημα ότι δρόμοι των Χανίων είχαν αυτά τα ονόματα πριν το 1930, μόνο αστείο ακούγεται, διότι μόλις πριν λίγα χρόνια από τότε υπήρχαν και... Τούρκοι στην Κρήτη. Ας "επαναφέρουμε" λοιπόν και τον Πασά, διότι υπήρχε πριν το 1897, μόλις... 20-30 χρόνια πριν την αντικατάσταση των ονομάτων, για τα οποία ο Δήμος Χανίων τόσο κόπτεται το 2012.
Σταύρος Καρεφυλλάκης"


Αν διάβαζες προσεκτικότερα το κείμενο θα έβλεπες ότι οι ονομασίες των δρόμων άλλαξαν την δεκαετία του 1980, πρόσφατα μάλλον και αρκετά μακριά από την τουρκοκρατία, ενώ είναι και αρκετά κοντά για να τους θυμούνται ακόμα και σήμερα κάτοικοι των Χανίων.

Από εκεί και πέρα το αν πρέπει ή όχι να δοθούν ονόματα δρόμων σε άλλους (στον Φριτς, εφόσον τον αναφέρεις) φαντάζομαι είναι θέμα του δημοτικού συμβουλίου και το πως θα κατατεθεί η πρόταση σε αυτό.

Κόλλησε η βελόνα με τους πασάδες...

Χρυσή Αυγή είπε...

"Η τωρινή ονοματοδοσία των δρόμων με τους τρεις αναφερόμενους φιλόκρητες αποτελεί αποκατάσταση ονομασιών που υπήρχαν σε δρόμους των Χανίων παλαιότερα (πριν τη δεκαετία του 1930) και που είχαν ανιστόρητα αφαιρεθεί στο παρελθόν (δεκαετία του 1980)"

Τι δεν καταλαβαίνεις; Οι ονομασίες βγήκαν και μπήκαν 2-3 φορές έως σήμερα. Σκέψου λίγο καλύτερα τι σημαίνει το σχόλιο για το "πριν το 1930 και τους πασάδες". Δεν θέλει και πολύ μυαλό. Όσο για τον Φριτς, δεν θέλουμε ούτε Φριτς ούτε Πασάδες. Συγκριτικό ήταν το παράδειγμα... Αυτή είναι η ουσία της αντιπαράθεσης, για να μη την χάσουμε κιόλας..

Ανώνυμος είπε...

Καταλαβαίνω ότι οι ονομασίες είχαν δοθεί στους δρόμους πριν το 1930 και έφυγαν τη δεκαετία του 1980. Που βλέπεις να λέει ότι ήρθαν και έφυγαν 2-3 φορές; (όχι ότι θα αυτό θα έκανε και κάποια μεγάλη διαφορά)

Τελικά το πρόβλημα είναι με τους συγκεκριμένους μόνο ή γενικότερα με ονόματα ξένων στους δρόμους; Γιατί τέτοια υπάρχουν πολλά (και όχι μόνο στα Χανιά βέβαια) και πολύ θα ήθελα να ήξερα αν έχει γίνει κάποια ιδιαίτερη έρευνα και ξεψείρισμα (όπως με τη πρόσφατη περίπτωση) για το τι ακριβώς έχουν προσφέρει όλοι αυτοί...

Χρυσή Αυγή είπε...

28 wΑνώνυμε, υπάρχουν δεκάδες, μην πω εκατοντάδες ονομασίες δρόμων στην χώρα μας όπου ένα Κράτος με "Κ" κεφαλαίο, όχι μόνο δεν θα επέτρεπε να ονομάζονται έτσι δρόμοι του και πλατείες (σημ: αυτό είναι ύψιστη διάκριση) αλλά θα απαγόρευε κανονικά και την απλή... αναφορά σε αυτά τα ονόματα. Ας μην πω παραδείγματα. Με τους Πασάδες ασχολήθηκα διότι είναι πρόσφατο...
Σταύρος Καρεφυλλάκης

Ανώνυμος είπε...

Αλήθεια, γιατί τους πειράζει τόσο πολύ εκεί στη "Χρυσή Πληγή", η μνεία σε τοπικούς άρχοντες που ωφέλησαν τα Χανιά (οι λεωφόροι Σούδας και Χρυσοπηγής, εξυγείανση της περιοχής του Βλητέ και της Κάτω Σούδας, η δενδροκάλυψη με -εισαχθέντες από την Αουστράλια- ευκαλύπτους, ο Δημοτικός Κήπος, η αναστήλωση του Φάρου, η ανάδειξη της Χαλέπας ως προάστειο κτλ), παρά την ιδιότητά τους ως αξιωματούχοι ενός αντίπαλου κράτους, που άλλωστε δεν υπάρχει πια; Ειδικά ορισμένοι από αυτούς τους πασάδες, ήταν _Έ λ λ η ν ε ς, και δη Χριστιανοί, όπως ο Φωτιάδης και ο Αδοσίδης!

Τι Έλληνες; "Έλληνες της κακιάς ώρας", "προδότες", "τουρκόσποροι", "ελληνόφωνοι σιωνιστές μειξοβάρβαροι μισέλληνες", ίσως αντιτείνει κάποιος.. Ας έχει υπόψιν του, αυτός ο ανυποψίαστος νοικοκυραίος ότι όλος ο σαματάς γίνεται από κάποιους ναζιστές που θα ήθελαν να καμαρώσουν "οδό Φριτς Σούμπερτ (Fritz Schubert)", επίσης Έλληνας, γεννημένος Πέτρος Κωνσταντινίδης, αν και ζωώδης σφαγέας Ελλήνων, αμάχων και μη, κατά τη διάρκεια του Τρίτου Ράιχ, ένας προ Χρυσής Πληγής, χρυσαυγουλίτης, το λοιπόν. http://ametroepeia.pblogs.gr/2012/09/ai ... plhgh.html

Τα Χανιά είναι μια πόλη με έντονο παρελθόν: Αξίζει να περάσει κανείς από τη Νέα Χώρα, να μετρήσει Κρήτες πατριάρχες στα ονόματα των οδών! Φίλε χρυσαυγίτη, προσωπικά εξοργίζομαι περισσότερο από τις άκυρες μετονομασίες της λεωφόρου Σούδας, ως λεωφόρος Κωνσταντίνου Καραμανλή, και της οδού Δημοκρατίας, ως οδός Ανδρέα Παπανδρέου...

Παρεπιμπτόντως, επίσης υπάρχει ομάδα οδών με ονόματα μυθικών ηρώων -Ραδαμάνθυος, Μίνωος, Αιακού, όπως και ομάδα οδών με ονόματα ναυάρχων, από την εποχή της ξένης επιτήρησης της Μεγαλονήσου (μαντάμ Ορτάνς επόκ) -Σκρύδλωφ, Κανεβάρο, Ποτιέ, αλλά και ομάδα οδών με ονόματα πραγματικά φιλελλήνων ευεργετών, με κορυφαίο -κατ'εμέ, μια κατηγορία από μόνος του, μαζί με τον Βύρωνα (lord Byron)- τον Χάου (Samuel Howe).

Ανώνυμος είπε...

Αν μη τι άλλο, η κοινή λογική υποδεικνύει ότι άλλος ήταν ο γερμανομανής λοχίας Φριτς Σούμπερτ, γενοκτόνος κατά τη διάρκεια της Κατοχής: http://en.wikipedia.org/wiki/Friedrich_Schubert , και άλλος ο σκιώδης σωτήρας υπολοχαγός που διέπρεψε στη διάσωση αμάχων κατά τη διάρκεια της [προγενεστέρας] Μάχης της Κρήτης...

Χρυσή Αυγή είπε...

ΑΝΩΝΥΜΕ
Καταλάβαμε ότι είσαι αντιχρυσαυγίτης... ίσως και τουρκολάγνος. Δες τις προηγούμενες απαντήσεις που πήρες γιατί μάλλον έχεις το νου σου μόνο να γράψεις χωρίς να διαβάζεις τι σου λένε... Επίσης η ονομασία δρόμων με τούρκικα ονόματα ενοχλεί τους 9 στους 10 οι οποίοι δεν είναι χρυσαυγίτες. Απλά η ΧΑ το έθιξε το θέμα.

Ανώνυμος είπε...

Ας μας εξηγήσουν οι κύριοι τουρκολάγνοι γιατί και πως συμπεραίνουν ότι ο Ρεουφ Πασάς ήταν "φιλέλληνας" !!

Επειδή έφτιαξε τον κήπο, ή μήπως επειδή λιγόστεψαν τους φόρους στους ΡΑΓΙΑΔΕΣ.. ή σε "σχέση" με τον προκάτοχο του Ισμαήλ Πάσα, ή τον αντικαταστάτη του Μουσταφά Ναιλή Πασά !!

Ξεχνάνε οι "τουρκολάγνοι" προφανώς ότι είχε προηγηθεί και η κρητική επανάσταση το 1866-1869.. και έτσι ήθελαν να δείξουν τάχα λίγο "φιλελληνισμό" οι Τούρκοι κατακτητές !

Ξεχνάνε και την ηρωική αυτοθυσία των εγκλείστων στην Μονή Αρκαδίου το Νοέμβριο του 1866 προφανώς..

και αντί να δώσουν ονόματα αυτόν που θυσιάστηκαν στην Μονή (π.χ) δίνουν ονόματα ΤΟΥΡΚΩΝ

και ρωτάω εγώ τώρα..
Η ξεφτίλα και η τουρκλαγνεία έχει όρια;

Ας μας εξηγήσουν (αν θέλουν)

Τέλος Καλά έκανε η Χρυσή Αυγή και ανέδειξε το θέμα (και μπράβο).

Ιωάννης Παπαδάκης είπε...

http://www.habersabah.com/rauf-pasa-hanya%C2%92yi-karistirdi/
Μας πήραν χαμπάρι και οι Τούρκοι!!!

Ανώνυμος είπε...

"ΑΝΩΝΥΜΕ
Καταλάβαμε ότι είσαι αντιχρυσαυγίτης... ίσως και τουρκολάγνος. Δες τις προηγούμενες απαντήσεις που πήρες γιατί μάλλον έχεις το νου σου μόνο να γράψεις χωρίς να διαβάζεις τι σου λένε... Επίσης η ονομασία δρόμων με τούρκικα ονόματα ενοχλεί τους 9 στους 10 οι οποίοι δεν είναι χρυσαυγίτες. Απλά η ΧΑ το έθιξε το θέμα.",


Καλά ότι είμαι αντιχρυσαυγίτης είναι σίγουρο, δεν τίθεται θέμα (υπάρχει κάποιος λόγος να μην είμαι; ). Μόνο που απαντάς σε λάθος "ανώνυμο", άλλος "ανώνυμος" έγραψε τα δύο προηγούμενα μηνύματα (όχι ότι δεν συμφωνώ) ενώ εγώ έγραψα το "3 Σεπτεμβρίου 2012 9:24 μ.μ." και το "3 Σεπτεμβρίου 2012 11:43 μ.μ.".

Σ.Χ.

Ανώνυμος είπε...

Παρεμπιπτόντως, για τους ενδιαφερόμενους στο παρακάτω link υπάρχει κατάλογος με τις ονομασίες 723 δρόμων της πόλης και 35 πλατειών...

http://www.chania.gr/files/1/585/odoiver_4.20p9b.pdf

Σ.Χ.