Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΥΕΡΓΕΣΙΕΣ


Τσατσαρωνάκειο  πολιτιστικό κέντρο
Γράφει η Δεσποτάκη Ευτυχία
Για τρίτη φορά η μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου υποδέχτηκε και φιλοξένησε για λίγο τον Πατριάρχη της Ορθοδοξίας, με την ευκαιρία της συμμετοχής του  στο συνέδριο του Παγκοσμίου συμβουλίου των εκκλησιών στην Ορθόδοξη  Ακαδημία Κρήτης. Πρώτη φορά τη δεκαετία το 1960 έρχεται ο πατριάρχη ς  Αθηναγόρας και τα τελευταία χρόνια επί δύο φορές ο νυν πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Τιμή και ευλογία για τον τόπο η άμεση επαφή με το θεσμό αυτό του Γένους μας, που μας ταξιδεύει στην μακρινή Πόλη, στο ιστορικό Φανάρι, σε μέρες δόξας και μεγαλείου μα και άκρας ταπείνωσης…..
Με την ευκαιρία της επίσκεψης του αυτής, η αυτού Παναγιότης ο πατριάρχης  είχε την ευκαιρία να εγκαινιάσει ένα νέο οικοδόμημα, αρχιτεκτόνημα στον περίβολο της μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου, προορισμένο για πολλαπλές  πολιτιστικές και παιδευτικές χρήσεις.
Η μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου και η τοπική μας  εκκλησία γενικότερα  έχει μακρά ιστορία και προσφορά αντίστοιχα στην κοινωνία. Οι κατά καιρούς   επίσκοποι και μητροπολίτες πήραν πρωτοβουλίες και έκαναν μεγάλα έργα που ανακουφίζουν τον άνθρωπο αλλά και τον ανεβάζουν ψηλότερα. 
Ο βίος και η πολιτεία  αυτών των επισκόπων έκαναν τους ανθρώπους να  εμπιστευθούν τον οβολό τους στην εκκλησία, άλλοι από το υστέρημα και άλλοι από το πλεόνασμα τους, επ΄αγαθώ της κοινωνίας.
Ο μακαριστός Άνθιμος Λελεδάκης θεμελιώνει το Γυμνάσιο Κισάμου. 
Ο Ειρηναίος Γαλανάκης δημιουργεί συστάδα ευαγών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, σε γη που παραχωρεί η τοπική εκκλησία ή που αγοράζεται..
Συνεχιστής ο κ,κ. Αμφιλόχιος ο σημερινός μητροπολίτης ανακαινίζει  τους παλαιούς χώρους της μητρόπολης, αναβαθμίζει και προστατεύει τον  περιβάλλοντα χώρο  και καλύπτει  ανάγκες των σημερινών καιρών. Και πάλι πολλοί άνθρωποι εμπιστεύονται σε αυτόν τον οβολό τους και εμπερίστατοι ανακουφίζονται, αλλά και χώροι ωραίοι παραχωρούνται στο κοινό και στη νεολαία για παιδευτικούς πάντοτε λόγους.
 Είναι γνωστό ήδη το Φαλδάμειο οίκημα δωρεά του αειμνήστου Στυλιανού Φαλδαμή, εκπαιδευτικού, χώρος ωραίος και άνετος, ο οποίος στεγάζει τις υπηρεσίες της μητρόπολης, την κατασκευή του οποίου φρόντισε η σύζυγος του δωρητή πρόσφατα.
Η παράδοση συνεχίζεται και η παλαιά Οικοκυρική σχολή αντικαταστάθηκε από το «Τσατσαρωνάκειο» οικοδόμημα, κτίριο με εξωτερικά στοιχεία που το  κατατάσσουν σε Βυζαντινή  τεχνοτροπία.
Είναι προσφορά της οικογένειας Ν. Τσατσαρωνάκη εις μνήμην προσφιλών της  κεκοιμημένων. Η οικογένεια  δραστηριοποιημένη πολλά χρόνια στην παρασκευή του «άρτου του επιούσιου» απέκτησε ευχέρεια οικονομική. Ο μικρός φούρνος έγινε μεγάλη επιχείρηση και χρόνια τώρα στέλνει τα αρτοσκεύασματα το «Μάννα» μαζί με το άρωμα της Κρήτης  σε όλο τον κόσμο.  
Και επειδή ο όποιος πλούτος μας δεν ανήκει μόνο σε μας, γιατί και άλλοι με τον ιδρώτα τους μας βοηθούν σε αυτό  το απόκτημα, με τη σκέψη αυτή η οικογένεια αποφασίζει και επιστρέφει ένα μέρος αυτού του πλούτου στην κοινωνία, μέσω της εκκλησίας. Γίνεται πράξη ο λόγος της εκκλησίας: «έμπλησον τους οίκους αυτών αγαθών ίνα και τους έχοντας χρείαν μεταδιδώσι».
Το πολιτιστικό κέντρο αυτό, αυτή τη στιγμή, από τα ομορφότερα στο νομό μας στεγάζει το Ωδείο της μητρόπολης, σχολή αγιογραφίας, δραστηριότητες παιδιών  προσχολικής και σχολικής ηλικίας, διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό, αίθουσα  διαλέξεων και παρουσιάσεων και άλλες μικρότερες αίθουσες για δραστηριότητες ανθρωπιστικού περιεχομένου. Επίσης διαθέτει θαυμάσιους εξωτερικούς χώρους δυνάμενους πολλαπλά να χρησιμοποιηθούν. Ενωποιημένο με το Φαλδάμειο ,με το παρεκκλήσιο του Αγίου Οικουμενίου και το Μουσείο του Γέροντος Ειρηναίου  και το μικρό ζωολογικό  κήπο   αποτελεί ένα πολιτιστικό πάρκο της περιοχής υπό τη σκέπη της Μητρόπολης . 
Δεδομένου ότι η περιοχή περιστοιχίζεται από σχολεία, οι οργανωμένες επισκέψεις των παιδιών σε αυτό  παρέχει όμορφη ψυχαγωγία.
Το κτίριο, υπό την εντατική επίβλεψη των δωρητών ολοκληρώθηκε σε πάρα πολύ σύντομο χρόνο, τελειοποιήθηκε τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά και παραδόθηκε. Ο μόχθος και ο ιδρώτας των εργατών μέσα στον καύσωνα του καλοκαιριού από ενωρίς το πρωί μέχρι αργά τη νύχτα πρέπει να έχει καθαγιάσει το έργο πολύ πιο μπροστά από τον επίσημο Αγιασμό. Ανήκουν πολλά μα πολλά ευχαριστήρια και σε αυτούς. Έτσι αυτή τη στιγμή ομόρφηνε ένα μέρος της πόλης  της Κισάμου που επί τέλους αποκτά ένα εσωτερικό αξιοπρεπή χώρο για  πνευματικές εκδηλώσεις και πολιτιστικές δραστηριότητες. 
Πολλά ευχαριστήρια, λοιπόν, ανήκουν στους δωρητές και σε όλους που εμπνεύσθηκαν και υλοποίησαν το έργο και ιδιαίτερα στον μητροπολίτη κ.κ. Αμφιλόχιο που πασχίζει για το καλύτερο. Μακάρι να υπάρχουν μιμητές  τέτοιων καλών έργων. Μη ξεχνάμε, ότι «ουκ επ΄άρτω μόνο ζήσετε άνθρωπος» Πέρα από τις υλικές ανάγκες, ο άνθρωπος έχει ανάγκη και το ωραίο.
Εξ άλλου ο χρόνος εγκλωβίστηκε σε περικαλή μνημεία, οικοδομήματα, πίνακες και αγάλματα, περικαλλείς ναούς, μουσικές και ποιήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: