Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ-ΛΙΜΑΝΙ ΛΑΤΟΜΕΙΑ

Το λιμάνι της αρχαίας Φαλάσαρνας το μοναδικό σωζόμενο κλειστό λιμάνι της Μεσογείου,  εξαιτίας του σεισμού του 365 μ.Χ που ανύψωσε την Δυτική Κρήτη κατά 7-9 μέτρα είχε διαστάσεις 100 μ. επί 75 μ και άκμασε κατά τους ελληνιστικούς χρόνους 3ο-4ο αιώνα π.Χ.
Για την κατασκευή του λιμανιού εκμεταλλεύτηκαν ότι εκείνα τα χρόνια εκεί ήταν μια λιμνοθάλασσα (όπως είναι σήμερα ο Μπάλος), και αφού άνοιξαν ένα κανάλι από τα δυτικά  μήκους 50 μ., πλάτους 10 μ. και βάθους 2 μ. δημιούργησαν την έξοδο προς τη θάλασσα.
Το λιμάνι κτίστηκε εξολοκλήρου με πέτρες που κόπηκαν από τα γύρω λατομεία, και μια βόλτα στους χώρους νότια της ανασκαφής θα τα δείτε. Μαζί με το λιμάνι που ήταν ιδιαίτερα ασφαλές κτίστηκαν και τα τείχη που ήταν παράλληλα με τους λιμενοβραχίονες με καντονάδες απο τα κοντινά λατομεία.
Η Φαλάσαρνα Καταστράφηκε αρχικά από τον Μέτελλο το 69  μ.Χ και κατόπιν από τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει ποτέ καταγραφεί μεγέθους 8.3R, άλλοι λένε 8.7R που έκανε το λιμάνι στεριά αφού σήκωσε την γη από 7-9 μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: