Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 14 Μαΐου 2019

ΙΣΤΟΡΙΑ.... ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

Ο Γιάννης Φουρναράκης ήταν σίγουρα ένας πρωτοπόρος δήμαρχος για την εποχή του και μαζί με τον Λυγιδάκη άφησαν την στάμπα τους στην κωμόπολη. Επειδή τα χρόνια περνούν και δεν θυμόμαστε τι μας πρόσφερε ο καθένας, τις επόμενες μέρες θα αναρτήσω μέρος από τα έργα τους στην μικρή πόλη, μιας και τότε ο δήμος μας ήταν από την μια μπάντα του ποταμού ως την άλλη.
Στο φυλλάδιο αυτό του 1954, ο Δήμαρχος Φουρναράκης, αποφασίζει μαζί με το συμβούλιο του να ανοίξει την πρώτη Λαϊκή Αγορά-Παζάρι στην πόλη, μάλιστα παρακάμπτοντας την Σκαλίδη (με τα μαγαζιά) και ρίχνοντας για πρώτη φορά βάρος στον παράλληλο της την Παπαγιαννάκη.
Μάλιστα δεν μιλάμε για παζάρι Μεγάλης Παρασκευής, αλλά για παζάρι εβδομαδιαίο, κάθε  Τετάρτη.
Δεν ξέρω αν το επιχείρημα του Δημάρχου πέτυχε, τουλάχιστον αυτός το τόλμησε και να υπενθυμίσω οτι και εκείνη την εποχή υπήρχε Εμπορικός σύλλογος που μάλλον τον παρέκαμψε μιας και δεν γίνεται καμιά αναφορά σε αυτόν.
Δεν θα σχολιάσω τίποτα άλλο.... απλά θυμάμαι τα δικά μας ρεζιλίκια πριν κάμποσα χρόνια με την αναβίωση του εβδομαδιαίου παζαριού και με πιάνουν τα γέλια για την ανάπτυξη μας....
Το 1954 και δεν κάνω λάθος το Καστέλι είχε πάνω απο 15 μπακάλικα, 5 -6 κρεοπωλεία... και 3-5 πάγκους για ψάρια.
Το Κολυμπάρι κατά που πέφτει να κάτεχα;
Ευχαριστώ τον Παναγιώτη Κελαιδή για το υπέροχο αυτό υλικό που μου εμπιστεύτηκε. Θα έχει και συνέχεια!

Δεν υπάρχουν σχόλια: