Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ

.... οφειλών της υδροάρδευσης Δήμου Κισάμου
Για την έγκυρη και πλήρη ενημέρωση όλων των δημοτών του Δήμου Κισσάμου, με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οφείλουμε, με αίσθημα ευθύνης, αδιαμφισβήτητα στοιχεία και συγκεκριμένα γεγονότα, να επισημάνουμε τα εξής:
Το θέμα δεν συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κισσάμου με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, αλλά «ήρθε» στο Συμβούλιο με πρωτοβουλία του ταμία του Δήμου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος από τον νόμο να προχωρήσει σε μέτρα είσπραξης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Όπως αναφέρει ο ταμίας στην εισήγησή του, δεδομένης και της βαρύτητας του θέματος ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο είτε να του παρέχει στήριξη στη διαδικασία αυτή είτε να του δώσει εντολή να μην προχωρήσει απαλλάσσοντάς τον από καταλογισμούς και αναλαμβάνοντας το Συμβούλιο τις ευθύνες.
Αρχικά, παρουσιάστηκε η κατάσταση στα ανείσπρακτα τέλη του Δήμου, που έχει ως εξής:
Το συνολικό ποσό φτάνει τα 2.400.000 € και αφορά κυρίως στην υδροάρδευση, που έχει ανείσπρακτο ποσό 1.500.000 €.
Η Υπηρεσία Υδροάρδευσης πρέπει να εισπράττει 1.100.000€ ετησίως για να λειτουργεί. Οι εισπράξεις το 2013 ήταν περίπου 800.000 €, αυξημένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που έφταναν στις 650.000 € ετησίως.
Οι τιμές των τελών της υπηρεσίας .....
...... υδροάρδευσης διατηρούνται από τον Δήμο σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με άλλους Δήμους καθώς φτάνουν τα 15 και 16 λεπτά ανά κυβικό νερού, ενώ σε άλλους Δήμους οι μέσες τιμές ξεπερνούν τα 30 και τα 40 λεπτά. Είναι δηλαδή διπλάσιες και τριπλάσιες!!!
Αν δεν καταφέρει ο Δήμος να εισπράττει όσο χρειάζεται για να λειτουργεί η ανταποδοτική αυτή υπηρεσία, τότε είτε θα αυξήσει κατακόρυφα τις τιμές είτε δεν θα παρέχει νερό στους δημότες. Άρα θα αναγκαστεί να καταφύγει σε αύξηση τιμής για να συνεχίσουν να πληρώνουν οι συνεπείς δημότες και να συνεχίσουν ήσυχοι να μην πληρώνουν οι ασυνεπείς.
Με βάση αυτά τα δεδομένα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία (με μειοψηφία της μείζονος αντιπολίτευσης) να στηρίξει τον ταμία στη διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, προσθέτοντας συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις για την προστασία αυτών που πραγματικά θέλουν να πληρώσουν, αλλά δεν μπορούν λόγω οικονομικών δυσχερειών που βιώνουν στη σημερινή εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά περίοδο.
Συγκεκριμένα, ως προς τα μέτρα αποφασίστηκε:
Να εξαιρεθούν οφειλές που βρίσκονται υπό αμφισβήτηση, όπως π.χ. αυτές που αφορούν τη Ζώνη Επαφής.
Να εξαιρούνται αυτοί που θα προσέλθουν στον Δήμο και θα αποδείξουν ότι έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις εξαίρεσης.
Να εξαιρούνται αυτοί που θα προσέλθουν στον Δήμο και παρόλο που δεν θα έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις εξαίρεσης, θα ζητήσουν την εξαίρεσή τους από τα μέτρα για συγκεκριμένους λόγους και θα μπουν στη διαδικασία καταβολής όποιου ποσού μπορούν. Για τους δημότες αυτούς θα γίνει αξιολόγηση από αρμόδια Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο.
Για τους υπόλοιπους οφειλέτες που δεν πληρώνουν και δεν θα προσέλθουν να ζητήσουν εξαίρεση, αποφασίστηκε να προχωρήσει ο ταμίας σε μέτρα είσπραξης, που θα αφορούν αποκλειστικά χρηματικά ποσά (και όχι περιουσιακά στοιχεία όπως, προφανώς εσκεμμένα, αναφέρει στο κείμενό του στο σχετικό δημοσίευμα ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος κ. Θόδωρος Σταθάκης).
Επιπλέον, αποφασίστηκε ομόφωνα να δοθεί εντολή στην Υπηρεσία Υδροάρδευσης για εντατικότερη εφαρμογή του κανονισμού υδροάρδευσης (κυρίως αφαίρεση υδρομετρητών μόνο στην άρδευση στο πλαίσιο των αντικειμενικών ρυθμών που μπορεί να δουλεύει, παράλληλα με τα υπόλοιπα καθήκοντά της) και να ζητηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών μια νέα περίοδος ρύθμισης χρεών με αφαίρεση των προσαυξήσεων.
Βάσει όλων των παραπάνω στοιχείων, προκύπτει ξεκάθαρα ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Κισσάμου αποφάσισε:
Να προστατεύσει τους συνεπείς δημότες από άδικες αυξήσεις και να υπερασπιστεί τις τόσο χαμηλές τιμές που απολαμβάνουν οι πολίτες της Κισσάμου, που είναι μικρότερες και από τις κοινωνικές τιμές άλλων Δήμων. Αυτές οι τιμές είναι η αθόρυβη αλλά πραγματική αντίσταση στη λογική της Τρόικας και του μνημονίου, που θέλει να εισπράττονται συγκεκριμένα ποσά μέσω αυξήσεων και από τους συνεπείς πολίτες. Είναι γνωστό ότι η τακτική που επιδιώκεται από την εφαρμοζόμενη πολιτική στη χώρα μας, είναι οι Δήμοι να μετακυλήσουν τις μειώσεις των κρατικών επιχορηγήσεων σε αυξήσεις τελών και τοπική φορολογία. Άλλη είναι η αντίσταση στα λόγια (με βολικά συνθήματα και υποσχέσεις, που αποδεικνύονται «επιταγές χωρίς αντίκρυσμα») στην άδικη αυτή πολιτική που ακολουθείται και άλλη η πραγματική κοινωνική αντιμετώπιση της κρίσης, την οποία εφαρμόζει ο Δήμος Κισσάμου στην οικονομική πολιτική του.
Να προστατεύσει τους πραγματικά ανήμπορους να πληρώσουν συμπολίτες μας από κάθε καταναγκαστικό μέτρο είσπραξης καθώς είναι σαφές ότι πολλαπλασιάστηκαν οι περιπτώσεις εκείνων, οι οποίοι δυσκολεύονται πραγματικά τα τρία τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης.
Και να υποχρεώσει να πληρώσουν αυτούς που συστηματικά δεν πληρώνουν σε βάρος των υπολοίπων. Στο δίλημμα τού να πληρώνουν όλοι όσοι μπορούν τις σημερινές χαμηλές τιμές ή να πληρώνουν πάντα οι ίδιοι συνεπείς δημότες αυξημένες τιμές επιλέγουμε και υπερασπιζόμαστε ξεκάθαρα την πρώτη επιλογή.
Όσο για τον υποψήφιο δήμαρχο κ. Σταθάκη και την επιστολή του αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα, με την οποία κινδυνολογεί για λόγους μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, τα όποια σχόλια είναι ομολογουμένως περιττά, καθώς τα συμπεράσματα από τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία που παραθέτει ο Δήμος Κισσάμου και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα.
Στην προκειμένη περίπτωση, ατυχώς για εκείνον, ο κ. Σταθάκης επέλεξε:
Τη μέθοδο του «στρίβειν δια της αναβολής» της απόφασης και της δήθεν εξέτασης -και πάλι- των στοιχείων, για ευνόητους μικροπολιτικούς λόγους.
Τη μέθοδο της καταγγελίας χωρίς σοβαρά επιχειρήματα και της διασποράς ψευδών ή και αποσπασματικών «πληροφοριών», με προφανή στόχο να δημιουργήσει εντυπώσεις και, επί της ουσίας, να επιχειρήσει να τρομάξει τους δημότες, οι οποίοι, όμως, προστατεύονται από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.  Αναρωτιέται, δε, κανείς: Πόσο ηθικό είναι να παίζεις με τον πόνο των συνανθρώπων σου μόνο και μόνο επειδή επιθυμείς να υφαρπάξεις κάποιες ψήφους στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές;
Την κλασική του μέθοδο των ενστάσεων κατά της απόφασης και του «κλείσιμου του ματιού» στους οφειλέτες. Με άλλα λόγια, συμπεριφέρεται σαν να λέει: ψηφίστε εμένα και εγώ θα σας προστατεύσω όπως το κάνω τώρα που αγωνίζομαι για εσάς, ενώ η «κακή» Δημοτική Αρχή θέλει να πάρει τα χρήματά σας.
Σε αυτό το σημείο, αξίζει να θυμίσουμε μερικά -δημοσιευμένα από το 2011- αποκαλυπτικά στοιχεία για την εισπραξιμότητα την προηγούμενη τετραετία στους Δήμους Κισσάμου και Μηθύμνης (ο Δήμος Ινναχωρίου διαχειριζόταν πολύ μικρού όγκου τέλη):
ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΡΕΙΑΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΔΡΟΑΡΔΕΥΣΗΣ
ΔΗΜΩΝ ΜΗΘΥΜΝΗΣ & ΚΙΣΑΜΟΥ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ 2007 - 2010
                                                                   Δ ΜΗΘΥΜΝΗΣ          Δ ΚΙΣΑΜΟΥ
 ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ 2007 - 2010                    887.177 € 1.936.505 €
 ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΣΤΙΣ 31/12/2006            135.641 €           498.870 €
 ΣΥΝΟΛΟ ΠΟΣΟΥ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΧΘΕΙ  1.022.818 € 2.435.375 €          
 ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΣΤΙΣ 31/12/2010            226.338 €           986.231 €
 ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ                                        796.480 € 1.449.144 €
 ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ  2007 -10            77,87%             59,50%

Συμπερασματικά: Η σημερινή Δημοτική Αρχή, με τις όποιες παραλείψεις και τα όποια λάθη επί του θέματος (που αφορούν κυρίως στην αυστηρή και εξ’ αρχής εφαρμογή του κανονισμού υδροάρδευσης), κρίνει ότι όλοι οι δημότες πρέπει να απολαμβάνουν το αγαθό του νερού σε ύδρευση και άρδευση σε τιμές πολύ χαμηλές, που συνάδουν με την εποχή που ζούμε. Αυτό θα συμβεί αν πληρώνουν όλοι οι δημότες που πραγματικά μπορούν. Σε διαφορετική περίπτωση, δύο είναι οι «λύσεις»: Είτε η δραματική αύξηση των τιμών για όλους (καλοπληρωτές και κακοπληρωτές) είτε η εξόχως προβληματική λειτουργία, ενδεχομένως ακόμη και το κλείσιμο, της Υπηρεσίας Υδροάρδευσης. Κατά συνέπεια, για εμάς ο δρόμος είναι ένας. Αυτός της ειλικρίνειας και της ευθύνης. Ως εκ τούτου, θα κάνουμε το καθήκον μας με βάση την ορθή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κισσάμου, με την οποία διασφαλίζονται τα συμφέροντα Δήμου και δημοτών και θέτουμε εαυτούς στην κρίση των συνδημοτών μας, οι οποίοι και γνωρίζουν και είναι σε θέση να κρίνουν.
Ο Δήμαρχος Κισσάμου
Γεώργιος Μυλωνά

Δεν υπάρχουν σχόλια: