Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΘΑΜΕ ΤΙ ΒΡΗΚΑΝ ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Πολύς κόσμος στην "βεγγέρα" που διοργάνωσε η Υπηρεσία Εναλίων αρχαιοτήτων με τους φορείς και τους κατοίκους της Καλυβιανής στο Μπάλος Beach. Πολύς κόσμος που έτρεξε στην Kαλυβιανή για να μάθει τα αποτελέσματα των ερευνών στο θαλάσσιο χώρο της Κισάμου. Τελικά μάθαμε τα πάντα, πως που και γιατί βρίσκονται ναυάγια ..αλλά για τα αποτελέσματα από την περιοχή μας τίποτα, μιας και κρατείται μυστικό ακόμα! 
Φυσιολογικά κάτι θα έχουν βρει, γιατί αλλιώς δεν εξηγείται το ότι "πρώτα πρέπει να ενημερωθεί η υπηρεσία"...μάλιστα οι δικές μου πληροφορίες λένε ότι βρήκαν κάτι καλό και μάλιστα εντός του κόλπου.... ο χρόνος θα το δείξει!!! 
Πάντως από τα λεγόμενα του Θ. Θεοδούλου έγινε μια καλή χαρτογράφηση της περιοχής με ένα υπερσύγχρονο ρομπότ και μάθαμε ακόμα ότι η περιοχή μας είναι πολύ ενδιαφέρουσα αρχαιολογικά. Μάλιστα, ο κ. Θεοδούλου και η ομάδα του, ευχαρίστησε και τους φίλους του βυθού (ΧΑΝΙΑ) για μια υπόδειξη ενός ναυαγίου!!!
Βέβαια το εκπληκτικό που μάθαμε είναι ότι πλέον οι αμφορείς που βρίσκονται στον βυθό καθηλωμένοι αιώνες, μπορούν να μας μας πουν τι μετέφεραν, από που το μετέφεραν, που το πήγαιναν, με την μέθοδο του DNA.....Με τη νέα μέθοδο “χαϊδεύουν” τον αμφορέα με ένα βαμβάκι και το δείγμα που συλλέγεται είναι ικανό για ανίχνευση πολύ μικρών τμημάτων DNA και για ανάλυσή τους...βρέθηκαν εκτός από κρασί και λάδι σχεδόν όλα τα δημητριακά αλλά και ρίγανη, μαστίχα και πολλά βότανα!!! 
Ας ελπίσουμε ότι το επόμενο βήμα μας θα είναι η ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού-εφ όσον βρεθεί κάτι καλό- μιας και αυτή η αρχαιολογία δεν πειράζει κανέναν.....

Δεν υπάρχουν σχόλια: