Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

ΑΠΟΠΗΓΑΔΙ 2013


Στις 20 Φλεβάρη 2013 στα δικαστήρια των Χανίων δικάζονται πέντε αγωνιστές του Αποπηγαδιού, (από τους δεκάδες που ήταν παρόντες), επειδή υπερασπίστηκαν το φυσικό περιβάλλον και τα νερά του Αποπηγαδιού, αλλά και τις περιουσίες τους, από τα αρπακτικά των θυγατρικών της EDF, της εταιρείας με τα δεκάδες πυρηνικά εργοστάσια. Πρόκειται για μια ακόμη από τις πολλές μηνύσεις που έγιναν στον αγώνα μας για τη διάσωση του Αποπηγαδιού στα πλαίσια του εκφοβισμού, στοχοποιώντας επιλεκτικά τους πέντε συναγωνιστές, καθ’ υπόδειξη της εταιρείας και με τη συνδρομή μεγάλης αστυνομικής δύναμης. Οι πέντε κατηγορούνται για «παράνομη βία» επειδή λέει «έβαλαν τα κορμιά τους» μπροστά στις μπουλντόζες της πολυεθνικής, τη βία της οποίας κανείς δεν είδε…
Γιατί δικάζονται στο πλημμελειοδικείο Χανίων στις 20-2-2013 οι κάτοικοι του Αποπηγαδιού;
Στις 8-4-2010 η εταιρεία Αιολική Μουσούρων ΑΕ. .......
.....  (θυγατρική της Γαλλικής πολυεθνικής EDF) με συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, παρουσία δύο δικηγόρων, τριών μηχανικών, δύο εργολάβων και 7-8 πληρωμένων μπράβων, ανέβηκε στο Αποπηγάδι προκειμένου να συνεχίσει τη διάνοιξη δρόμου για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών. Στο βουνό βρέθηκε αντιμέτωπος μόνος του απέναντι στους τραμπούκους της εταιρείας ο 75χρονος ιδιοκτήτης της επίμαχης έκτασης, στην οποία χωρίς τη συναίνεση του θα γινόταν η τοποθέτηση των τριών πρώτων ανεμογεννητριών από τις (110) δεκάδες που σχεδιάζονται, μαζί με υβριδικά συστήματα αντλιοταμίεσης των εκατοντάδων χιλιάδων κ.μ. νερού. (Υπό το βλέμμα της αστυνομίας,) Οι εντεταλμένοι τραμπούκοι της εταιρείας χτύπησαν με μανία τον 75χρονο γέροντα με ραβδιά και αφού τον έριξαν κάτω τον πατούσαν στον λαιμό. Αφού τελείωσε ο ξυλοδαρμός του ιδιοκτήτη και με τη μπουλντόζα να συνεχίζει ανενόχλητα τη δουλειά της στο χωράφι του, άρχισαν σιγά-σιγά να φτάνουν στο βουνό (μετρημένοι στα δάχτυλά) αγωνιζόμενοι κάτοικο των όμορων χωριών, και αλληλέγγυοι πολίτες, που ανταποκρίθηκαν στην κάλεσμα του για συμπαράσταση. Με τους δικηγόρους και το «επιστημονικό προσωπικό» της εταιρείας να τραβάνε επιδεικτικά με βιντεοκάμερες, οι τραμπούκοι επιτέθηκαν αναίτια σε δύο αγωνιζόμενα αδέρφια που έφταναν εκείνη τη στιγμή από το ρίζωμα του βουνού. (Σε έναν εκ των τραμπούκων η εταιρεία είχε τάξει θέση φύλακα στο αιολικό πάρκο που θα κατασκεύαζε. )Τον μικρότερο αδερφό έσωσε με έγκαιρη παρέμβασή του αγωνιζόμενος κάτοικος πιάνοντας την κατσούνα λίγο πριν φτάσει το κεφάλι του.Τότε οι άνθρωποι της εταιρείας έδωσαν σήμα και ήρθε η ισχυρή αστυνομική δύναμη που είχε φτάσει στο σημείο των εργασιών μαζί με τον τοπικό διοικητή Καντάνου και πολλούς ασφαλίτες. Το επίσημο κράτος έπειτα από εντολή της εταιρείας (λοιπόν με τη δικηγορίνα της Αιολικής Μουσούρων (αυτή που τραβούσε βίντεο τον ξυλοδαρμό του γέροντα (και δούλευε στο γραφείο της νομικής συμβούλου του τότε Πρωθυπουργού Παπανδρέου)), πέρασε χειροπέδες σε δύο αγωνιστές που διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά (έβαλαν συμβολικά τα σώματα τους μπροστά στις μπουλντόζες) και έκανε μηνύσεις σε μερικούς ακόμα που βρισκόταν ειρηνικά για συμπαράσταση στο βουνό.
Η τηλεφωνική παρέμβαση του παππού Μανώλη Σολανάκη και των άλλων συναγωνιστών στην εκπομπή της Κ. Πολύζου στην νέα τηλεόραση, προκάλεσε την οργή του τότε βουλευτή, που ήρθε εσπευσμένως στο σημείο, για να ζητήσει το λόγο, διέκοψε προσωρινά τις εργασίες, αλλά και μας υποσχέθηκε ότι δεν θα "κουνήσουν" οι μπουλντόζες την επομένη, και ότι είχε κανονίσει σύσκεψη στα Χανιά.
Την επομένη δυστυχώς, πιστέψαμε στα λόγια του και πήγαμε όλοι για την υποτιθέμενη σύσκεψη, που δεν έγινε ΠΟΤΕ γιατί λέει ... πήγαμε πολλοί. Βεβαίως και οι μπουλντόζες είχαν ξεκινήσει να δουλεύουν από τις 3 τα χαράματα, τελειώνοντας την χάραξη του δρόμου, μέχρι τις α/ν. 
Τώρα το ποιοι θα έπρεπε να σύρονται ως κατηγορούμενοι στα δικαστήρια στην υπόθεση του Αποπηγαδιού αποτελεί ρητορική ερώτηση. Μάλλον ισχύει το ρητό ότι η δικαιοσύνη είναι σαν το φίδι που δαγκώνει πάντα τον ξυπόλυτο. Δεν θεωρούμε πάντως αυτή τη δικαστική δίωξη ύστερα από μήνυση της εταιρείας (αστυνομίας) ασύνδετη από τη φάμπρικα διώξεων που έχει στηθεί στα Χανιά, και σ’ όλη τη χώρα. Μια φάμπρικα που έχει σκοπό να αποδυναμώσει το λαϊκό κίνημα με τις μεμονωμένες στοχοποιήσεις, που επιθυμεί να τρομοκρατήσει και να φιμώσει όσους αγωνίζονται για τη γη και τα νερά τους, για τα βουνά, τα πουλιά, την ελευθερία τους εν τέλει και τη ζωή την ίδια.
Οι συναγωνιστές μας διώκονται γιατί υπερασπίστηκαν το Αποπηγάδι από τις παρανομίες της εταιρείας και την καταστροφή του, αφού όπως έχουν βεβαιώσει οι αρμόδιες υπηρεσίες, έχουν παραβιαστεί από την εταιρεία οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι, στην διάνοιξη του δρόμου πρόσβασης, (κατασκευάστηκε δρόμος "αεροδρόμιο"), στη θέση και στο μέγεθος των πλατειών για τις α/ν, στις ράμπες ελιγμών. Για αυτές τις παρανομίες έχουν γίνει μηνύσεις και έχουν επιβληθεί πρόστιμα, από τις αρμόδιες υπηρεσίες. 
Νομίζουνε ότι θα μας φοβερίσουνε και ότι θα μας σπάσουνε το ηθικό. Μα είναι οικτρά γελασμένοι! Η ψυχή μας δεν υποτάσσεται δεν φυλακίζεται δεν λυγάει ότι και να κάνουν. Είναι λεύτερη και θα παραμένει απροσκύνητη πάντα!
Με αλληλεγγύη θα παλεύουμε πάντα ενάντια στου κόσμου την αδικία, θα υπερασπιζόμαστε όσα μας ανήκουν, θα αγωνιζόμαστε δίπλα στους συνανθρώπους μας.
Δεν μας φοβίζετε. Μας εξοργίζετε.
Όλοι/όλες στη δίκη των αγωνιστών του Αποπηγαδίου. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει.

Πρωτοβουλία κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα - ΑΠΟΠΗΓΑΔΙ
Παγκρήτιο Δίκτυο ενάντια στις βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Συντονιστικό Χανίων

Δεν υπάρχουν σχόλια: