Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ ....


..σχετικά με την αναθεώρηση του χωροταξικού!

Με την παρούσα μου δεν μπορώ παρά να επισημάνω μία σειρά από ατυχείς «συμπτώσεις» στην διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης για την Α΄φάση της μελέτης Αναθεώρησης και Εξειδίκευσης του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Κρήτης που αφορούν όχι μόνο τον Δήμο Κισσάμου, αλλά το τουριστικό και αναπτυξιακό πρότυπο της Κρήτης ολόκληρης και κατά κανόνα έρχονται σε αντίθεση με τις πάγιες θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Β΄Βαθμού, του Δήμου Κισάμου και των θεσμικών φορέων του τόπου μας, όπως διαχρονικά έχουν διατυπωθεί.
Μετά το πρώτο «λάθος» και την «παράλειψη» της γνωμοδότησης της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης εδώ και ένα έτος στην κατατεθείσα ΜΠΕ εκμετάλλευσης γυψωρυχείου εκτάσεως 271 στρεμμάτων στην περιοχή Στομίου ΤΚ Βάθης του Δήμου μας που οδήγησε –μεταξύ άλλων- στην έγκριση από το ΥΠΕΚΑ της συγκεκριμένης ΜΠΕ, έρχεται και το επίσημο κείμενο (αν και δεν φέρει υπογραφή) των απόψεων των φορέων της Π.Ε. Χανίων για την Α1 φάση της μελέτης, στοιχείο 13).
Θεωρούμε αν μη τι άλλο, ατυχή σύμπτωση το γεγονός ότι στην παρατήρηση υπό στοιχείο Α3.3 δεν συμπεριλαμβάνεται και σαφής αναφορά στην κατατεθειμένη ΕΠΜ Ελαφονησίου, η οποία εκκρεμεί στο ΥΠΕΚΑ προς έγκριση και θεσμοθέτηση.
Εκείνη όμως που προκαλεί εντύπωση είναι η ....
...  επισύναψη ενός πίνακα της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της ΠΕ Χανίων 6 σελίδων στα πορίσματα της σύσκεψης στην έδρα της Ενότητας, ο οποίος πίνακας όμως, συμπτωματικώς, δεν παρουσιάστηκε στην σύσκεψη ουδόλως και δεν ετέθη υπ’ όψιν των παρισταμένων. Συμπτωματικά επίσης καμία άλλη Διεύθυνση της ΠΕ Χανίων δεν έστειλε αντίστοιχο πίνακα, ούτε παρόμοια επισύναψη υπάρχει στα πορίσματα των άλλων ΠΕ. Στον πίνακα αυτόν συμπεριλαμβάνονται έξι φερόμενα λατομεία εξόρυξης γύψου στην περιοχή του Στομίου, ως νομίμως λειτουργούντα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως νόμιμο λατομείο στην συγκεκριμένη περιοχή, γεγονός που μάλλον διέλαθε της προσοχής του συντάκτη του πίνακα. Την ίδια στιγμή φέρεται να επισημαίνεται ότι στην περιοχή της Χρυσοσκαλίτισσας δεν υπάρχει λατομείο (http://www.crete.gov.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4146%3A2012-12-27-13-59-04&catid=301%3A2012-01-13-18-07-18&lang=el&Itemid=569, στοιχείο 7), πλην όμως στην περιοχή του Στομίου υπάρχουν όλα τα υπόλοιπα! Επισημαίνω απλώς ότι η περιοχή του Στομίου συμπεριλαμβάνεται στην ευρύτερη περιοχή της Χρυσοσκαλίτισσας, με τον οικισμό της οποίας άλλωστε υπάρχει και άμεση οπτική επαφή και γειτνίαση. Επίσης ότι δεν μπορεί να συνυποβάλλονται στον ίδιο πίνακα το λατομείο του Χορδακίου για παράδειγμα (νόμιμο και αδειοδοτημένο) με τα «λατομεία» του Στομίου, τα οποία μόνο σε επίπεδο παράνομης δραστηριότητας μπορούν να υπαχθούν, αφού αδειοδοτήσεις δεν υπάρχουν. Τέλος, θα ήθελα να γνωρίζω εάν συμπτωματικά δεν συμπεριελήφθησαν στον σχετικό πίνακα και άλλες δραστηριότητες που υπάγονται στην αρμοδιότητα της Δ/νσης Ανάπτυξης (χαμηλής και μέσης όχλησης), αλλά το αντικείμενο του πίνακα αφορούσε μόνο τις λατομικές δραστηριότητες (καθ’ υπόδειξη ποίου άραγε;) της ΠΕ Χανίων.
Αναφορικά με τον «περιφερειακό νοτιοδυτικό οδικό άξονα», είναι σαφές ότι η ορθή αποτύπωση αυτού είναι ΝΟΤΙΟΣ-ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΣ, με την αρχή αυτού να  ευρίσκεται στο τέλος του ΒΟΑΚ, ήτοι στο Λιμάνι της Κισάμου, να συνεχίζει στον Πλάτανο Κισσάμου και να τελειώνει στην Σούγια, όπου και ενώνεται με τον περιφερειακό νότιο άξονα Σφακίων- νότιου Ρεθύμνου και η οποιαδήποτε χάραξή του πρέπει να τον συμπεριλαμβάνει ολοκληρωμένο, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το ΝΟΑΚ στις άλλες ΠΕ (Ρεθύμνου και Ηρακλείου), όπου η χάραξη ξεκινάει από βόρεια και καταλήγει νότια.
Όλα τα ανωτέρω κατατέθηκαν με απόλυτη τεκμηρίωση από τους εκπροσώπους του Δήμου μας στην σύσκεψη της ΠΕ Χανίων για την εξαγωγή συμπερασμάτων, πλην όμως συμπτωματικώς δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν, αφού δεν συμπεριελήφθησαν στο τελικό πόρισμα, στο οποίο επισυνάπτεται όμως ο πίνακας που δεν ετέθη υπ’ όψιν των παρισταμένων.
Με βάση τις ανωτέρω επαναλαμβανόμενες συμπτώσεις, θεωρούμε κ. Πρόεδρε του Π.Σ. Κρήτης ότι είναι πλέον ώριμη η συγκυρία για να διεξαχθεί το αμέσως επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο στην αίθουσα του Τσατσαρωνάκειου Πολύκεντρου στην Κίσσαμο, προηγηθείσης σχετικής συνεννόησης με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου κ.κ. Αμφιλόχιο, ο οποίος ήδη δώσει την συναίνεσή Του προς τούτο, την οποία θα αναλάβει ο Δήμος μας. Είναι μία ευκαιρία πρώτης τάξης αφενός μεν το Σώμα του Συμβουλίου να τοποθετηθεί επί του αναπτυξιακού προτύπου της ευρύτερης περιοχής του Ελαφονησίου και της Χρυσοσκαλίτισσας, επαναβεβαιώνοντας τις δύο ομόφωνες αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χανίων (του οποίου καθολικός διάδοχος κατά Νόμον είναι το Συμβούλιο σας) για απαγόρευση κάθε λατομικής δραστηριότητας στην περιοχή, αφετέρου δε να γίνουν οι ανακοινώσεις για την ένταξη του έργου της Παράκαμψης Τοπολίων και Έλους στο ΕΣΠΑ, για το οποίο ήδη και ο κ. Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βουλγαράκης έχουν καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να υλοποιηθεί.
Είμαστε στην διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση και συμβολή στην διοργάνωση του επόμενου Π.Σ. στον Δήμο μας.
Ο Δήμαρχος Κισάμου
Γεώργιος Μυλωνάκης

Η παραπάνω επιστολή είναι προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη, και τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης κ. Πιτσούλη
Κοινοποιήται δε στους Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Βουλγαράκη και Καλογερή, στους Επικεφαλής Παρατάξεων Π.Σ. Κρήτης, προς όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους Κρήτης, αλλά και το ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: