Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 19 Μαΐου 2012

ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

C. R. SCOOT 1834
Η πόλη των Χανίων
....Ο πληθυσμός της πόλης παρουσιάζεται υπεραυξημένος αναλογικά. Παρότι δηλαδή σε μέγεθος τα Χανιά δεν είναι ούτε το ένα τρίτο της πρωτεύουσας (Χάνδακας), έχουν τώρα τον ίδιο αριθμό κατοίκων. Τα τελευταία χρόνια η αύξηση υπήρξε εξαιρετικά μεγάλη. Η εμπιστοσύνη στην διακυβέρνηση του Μωχάμετ Άλυ παρακίνησε όχι λιγότερους από 3.000 πειρατές να εγκατασταθούν στα Χανιά, από τότε το νησί προσαρτήθηκε στις αιγυπτιακές κτήσεις.
Οι δρόμοι στα Χανιά είναι άνετοι, καλοστρωμένοι αλλά καθόλου καθαροί, μια ελληνική μυρωδιά λαδιού επικρατεί παντού. Τα μαγαζιά είναι καλά, μα δεν διαθέτουν μεγάλη ποικιλία εμπορευμάτων. Τα σπίτια, μηδενός εξαιρουμένου είναι άθλια, ψηλά παλιά και σαραβαλιασμένα. Τα τζαμιά και οι εκκλησίες υποβαστάζονται με στηρίγματα, ενώ ακόμα και τα κοντάρια στις σημαίες των Ευρωπαικών προξένων συνεισφέρουν στην εικόνα ενός τόπου ετοιμόρροπου. Το παλιό κοντάρι από το οποίο κυμάτιζε το ενωτικό έμβλημα, είναι έτοιμο να αποχωρισθεί από την στέγη της κατοικίας του κ. Capogrosso (πρόξενος της Μ Βρετανίας στα Χανιά από το 1811-1837) ενώ ο προξενικός ιστός του Βασιλιά των Γάλλων έδειχνε παραμορφωμένος με την τεράστια σημαία των "τριών ένδοξων ημερών".
Θα υποθέσουμε ότι μια δυνατή σεισμική δόνηση θα μετέτρεπε τα Χανιά σ΄ ένα σωρό ερειπίων. Έχουν όμως αντέξει σε τόσους και τόσους, μια και το νησί υφίσταται πολλούς, ώστε οι κάτοικοι δεν φαίνεται να ανησυχούν για μια τέτοια καταστροφή.
συνεχίζεται

Δεν υπάρχουν σχόλια: