Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ

Ένα σημαντικό ιστορικό μνημείο της Κρήτης, η Σπιναλόγκα, το οποίο τον τελευταίο καιρό γνωρίζει μεγάλη προβολή , με το ομώνυμο βιβλίο αλλά και με τη μεταφορά του στην τηλεόραση , με τη δημοφιλή σειρά του MEGA, από την 1η Νοεμβρίου, δεν είναι επισκέψιμη για το κοινό, λόγω έλλειψης προσωπικού.
Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες των φορέων και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι καλούν τους αρμοδίους να δώσουν άμεση λύση, ώστε να μπορούν οι τουρίστες να επισκέπτονται το νησί.
Εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και επιχειρηματίες του Δήμου Αγίου Νικολάου, επισημαίνουν τις βαρύτατες συνέπειες που έχει στον τουρισμό όλης της Κρήτης και την τοπική οικονομία η μη λειτουργία της Σπιναλόγκας, αφού, όπως επισημαίνουν, είναι ο δεύτερος σε επισκεψιμότητα μετά την Κνωσό προορισμός.
Σε επείγον έγγραφό του στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, στους βουλευτές Λασιθίου και στη 13η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Δημ. Κουνενάκης, ζητά να ανοίξει άμεσα η Σπιναλόγκα, τονίζοντας ότι τα έσοδα από τους επισκέπτες υπερκαλύπτουν τις λειτουργικές δαπάνες.
"Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το νησί. Θεωρούμε αυτονόητο να λάβετε όλα τα μέτρα για την εξασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού, ώστε να παραμείνει ανοιχτή η Σπιναλόγκα κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου για να ικανοποιηθεί η αυξημένη ζήτηση" τόνισε ο κ. Κουνενάκης. Κατεπείγουσα επιστολή για το ίδιο θέμα έστειλε χθες στους αρμοδίους και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης Π. Ινιωτάκης. " Δεδομένου", αναφέρει το ΤΕΕ)ΤΑΚ, " ότι η Σπιναλόγκα είναι το δεύτερο σε επισκεψιμότητα μνημείο της Κρήτης μετά την Κνωσό και επειδή επιπλέον το Τμήμα μας με βάση Προγραμματική Σύμβαση που έχουμε υπογράψει με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου ανέλαβε τη σύνταξη φακέλου υποψηφιότητας του Μνημείου της Σπιναλόγκας, για την ένταξη του στον κατάλογο των Παγκόσμιων μνημείων της ΟΥΝΕΣΚΟ, γεγονός που καταδεικνύει το μέγιστο ενδιαφέρον που υπάρχει για την ανάδειξη και προβολή του μνημείου στην Ανατολική Κρήτη, παρακαλούμε να φροντίσετε ώστε το μνημείο να είναι επισκέψιμο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους".

Θα σταθώ σε δυο σημεία, στην κακή λειτουργία του κράτους αλλά και στο πως κάνουν τα αδύνατα -δυνατά οι παράγοντες και οι αρχές του Λασιθίου για να έχουν κόσμο χειμώνα- καλοκαίρι.
Αυτά ας τα βλέπουν λοιπόν οι δικοί μας που το πρώτο γι' αυτούς μνημείο μετά την Κνωσό σε επισκεψημότητα υπερκαλύβει τα έξοδα συντήρησης και καθαριότητας. Αλήθεια τι να πούμε εμείς για την Γραμβούσα που με τις δικές μας μετρήσεις είναι το Α και το Ω της περιοχή μας σε επισκεψημότητα; Ποιοι καλύβουν τα έξοδα τους άραγε από εκεί; Πιστεύω η νέα δημοτική αρχή να κάνει τα βήματα που χρειάζονται και ας παίρνει παραδείγματα από αλλού!

Δεν υπάρχουν σχόλια: