Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΑΚΙ ΜΟΥ

Τα τελευταία χρόνια η οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή μας, μάλιστα με τα επίσημα στοιχεία της πολεοδομίας, παρουσιάζει μια δραματική μείωση. Οι λόγοι είναι γνωστοί και εκτός από την ακρίβεια που κτυπά από παντού, υπάρχει και ο παράγων αρχαιολογία, αυτό το αναγκαίο ψάξιμο, που κάνει πολλούς επίδοξους επενδυτές να μας αγνοούν, αλλά και τους ιδιοκτήτες οικοπέδων να ξεροκαταπίνουν για το τι μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή στα οικόπεδα τους. 
Η πόλη μας είναι δυστυχώς κτισμένη πάνω στην αρχαία Κίσαμο, έτσι ο κίνδυνος να βρεθούν σημαντικά ή άνευ ουσίας αρχαία, όπως πολλοί λένε, είναι ορατός αλλά και γνωστός στους περισσότερους. Καθημερινά λοιπόν εμφανίζονται νέα οικόπεδα που κάτι κρύβουν και κατά την αρχαιολογία χρειάζονται ψάξιμο. Το πρόβλημα τα τελευταία χρόνια άρχισε να γιγαντώνεται μιας και η προγραμματική, αυτή η σύμβαση που ως και σήμερα ολοκλήρωνε τον «καθαρισμό» των οικοπέδων μάλλον με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης καταργείτε, έτσι ίσως βρεθούμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε πλήρη αδιέξοδο ή στην καλύτερη περίπτωση σε μια ιδιωτικοποίηση των ανασκαφών. 
Η περιοχή που περιλαμβάνει η αρχαία πολιτεία, η Κίσαμος δηλαδή  ( Ρωμαϊκή αλλά και Βυζαντινή) είναι τεράστια και καλύπτει μια έκταση πολλών στρεμμάτων, από 1ο Γυμνάσιο – 2ο Γυμνάσιο- Πυργιανή γέφυρα,  όσο καταλαμβάνει το φρούριο ως την πυροσβεστική και λίγο παραπέρα. Αρχαίοι οικισμοί ακόμα υπάρχουν στον Πύργο, στους πρόποδες της Κουνουπίτσας, στον Τράχηλα, στα Βιγλιά, στην Καλυβιανή, φυσικά στα Φαλάσαρνα, στα Νοπήγεια, και στην Πολυρρήνεια, οπότε γίνεται σαφές ότι κανείς δεν είναι σίγουρος για το τι κρύβει το οικόπεδο του.
Δυστυχώς στην Κίσαμο πόλη οι ανασκαφές είναι σωστικής σημασίας και βάσει του αρχαιολογικού νόμου δεν δίνονται και πολλά κίνητρα στους «αιφνιδιασμένους» και πολλές φορές αγανακτισμένους οικοπεδούχους.
Απλά υπομονή, χρήμα  και κουράγιο χρειάζονται, αλλά που να τα βρεις όλα αυτά μαζεμένα σήμερα αυτά;

Δεν υπάρχουν σχόλια: