Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Κυριακή 10 Μαΐου 2009

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΑΝΑ

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να γράψεις για ένα θέμα για το οποίο έχουν γραφτεί εκατοντάδες χιλιάδες κείμενα. Το περίεργο όμως είναι ότι ποτέ δεν εξαντλείται και πάντα υπάρχει και κάποια προσωπική νότα να προσθέσει κανείς. Θα προσπαθήσω μέσα από αυτό το χαρτί να εκθέσω την προσωπική μου άποψη για τη γιορτή του πιο σημαντικού για κάθε έναν από μας ανθρώπου.
Η αγάπη της έγινε μουσική, έγινε χορός, έγινε έργο τέχνης, άγαλμα, πίνακας, έγινε στίχος, έγινε τραγούδι. Παρ'όλα αυτά ποτέ κανείς δεν κατάφερε να αποδώσει το φόρο τιμής που θα έπρεπε σ'αυτό το πρόσωπο που η αγάπη και η προσφορά του είναι εξαιρετικά πολύτιμη. Την τεράστια αξία και προσφορά της δυστυχώς την ξέρουν καλύτερα και εκτιμούν την έλλειψή της όσοι είχαν την ατυχία ή να μην την γνωρίσουν ποτέ ή να την χάσουν πρόωρα. Όποτε όμως και αν φύγει η μητέρα από δίπλα μας, ο πόνος από τον ομφάλιο λώρο που δεν κόβεται ποτέ είναι βαθύς και οξύς.
Η ανάγκη να τιμήσουμε κατά κάποιον τρόπο τη μητέρα οδήγησε στη δημιουργία μιας γιορτής που είχε παγκόσμια ανταπόκριση. Οι ρίζες της γιορτής της μητέρας χάνονται στην Αρχαία Ελλάδα, όταν μια μέρα της άνοιξης ήταν αφιερωμένη στη Ρέα, τη μητέρα των Θεών. Το 17 ο αιώνα στη Μεγάλη Βρετανία η τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής γνωστή ως “Mothering Sunday” ήταν αφιερωμένη στην Παναγία και στις άλλες μητέρες. Στις Η.Π.Α. γιορτάστηκε για πρώτη φορά στη Δυτική Βιρτζίνια το 1908, όταν η Ana Javis που είχε χάσει τη μητέρα της θέλησε να ορίσει μια μέρα που να είναι αφιερωμένη στις μητέρες. Ο Woodrow Wilson καθιέρωσε τη δεύτερη Κυριακή του Μάη σαν επίσημη ημέρα γιορτής της μητέρας και έτσι καθιερώθηκε και ισχύει σε όλο τον κόσμο. Στη χώρα μας γιορτάστηκε για πρώτη φορά, η γιορτή της μητέρας στις 2 Φεβρουαρίου του 1929. Τοποθετήθηκε την ήμερα αυτή θέλοντας να συνδυάσει τη γιορτή της μητέρας με την χριστιανική γιορτή της Υπαπαντής. Τελικά, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '60 η γιορτή μεταφέρθηκε από τις 2 Φεβρουαρίου τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.
Έτσι, κάθε χρόνο, κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου γιορτάζουμε, τιμούμε τη μητέρα. Ελπίζω μόνο μέχρι να έρθει η επόμενη μέρα της γιορτής της να θυμόμαστε, να τιμούμε και να εκδηλώνουμε την αγάπη μας καθημερινά σ' αυτόν τον άνθρωπο που μας έφερε στη ζωή, αλλά και που χάρισε τη ζωή σ' όποιον αγαπάμε.

Έλενα Καραβασίλη

Δεν υπάρχουν σχόλια: