Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

ΚΟΛΠΟΣ ΚΙΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

"Αθυμούντες.. …..προς εργασίαν ετράπησαν. Και πάλιν, πλοία και δίχτυα, και άγρα ουδαμού.."
Σε ελεύθερη μετάφραση: «Με βαριά καρδιά προσπάθησαν να ρεφάρουν δια του ψαρέματος. Και φτου απ’την αρχή! Με τα καΐκια και τα δίχτυα τους, αλλά ψάρια πουθενά!»
Το παραπάνω εωθινό τροπάριο, που συνέθεσε ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Λέων ο Σοφός, ψάλλετε εδώ και αιώνες στους ναούς της «καθ’ημάς Ανατολής». Αποτελεί την ποιητική απόδοση της ευαγγελικής περικοπής που αναφέρεται στο περιστατικό της θαυματουργού αλιείας. Συγκεκριμένα, περιγράφει την απόγνωση των ψαράδων μπροστά στα άδεια δίχτυα.
«Κάποτε έβαζες το χέρι σου στο νερό και έπιανες ένα ροφό, κι αν δεν σου άρεσε τον άφηνες και έπιανες άλλο».
Σήμερα ροφό μόνο κατεψυγμένο μπορείς να φας και αν είσαι τυχερός μπορείς να δεις και ντόπιο αρκεί να πας την στιγμή που έρχεται με την πραμάτεια του ο ψαράς στον μανάβη . Αφήστε την τιμή, ένα κιλό ροφός ισούται με 5 κιλά αρνάκι γάλακτος και μάλιστα Γραμβούσας.
Αυτό συμβαίνει κάμποσα χρόνια στην γειτονιά μας και είναι αλήθεια ότι ο κόλπος μας είναι σχεδόν νεκρός και αυτό οφείλετε σε πολλούς λόγους, που οι επαγγελματίες ψαράδες γνωρίζουν πολύ καλά το πως και το γιατί!
Στα μισόλογα ακούς, για γρι-γρί και τράτες που έχουν περάσει απο κόσκινο τον Κισσαμίτικο βυθό, ερασιτέχνες που απότομα μας προέκυψαν επαγγελματίες, ο δυναμίτης και η μπουκάλα που έκαναν εκτεταμένη περιβαντολλογική καταστροφή αλλά και κάτι συνήθειες «περίεργων» ανθρώπων, οι οποίοι στο βωμό των συμφερόντων τους θυσιάζουν τα πάντα και έκαναν τις θάλασσές μας σήμερα γνήσια……νεκροταφεία.
Ο κόλπος αργοπεθαίνει και "σωσίβιο" δεν φαίνεται προς το παρόν να υπάρχει, οι ψαράδες είναι απογοητευμένοι και μόνη λύση που φαντάζει εφικτή όσο και αναγκαία είναι να κλείσει ο κόλπος για τους κατά συρροή καταστροφείς που δεν είναι άλλοι απο αυτούς που σέρνουν μίλια τις πόρτες τους στην λασπουριά.
Κάπου άκουσα ότι γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μέσα στον κόλπο ένα καταδυτικό πάρκο, ένα πάρκο που θα αποτελέσει ίσως και λύση για την υπεραλιεία.
Μια προσπάθεια που ξεκίνησε απο την νομαρχία και χάρις τις προσπάθειες των ντόπιων νομαρχιακών συμβούλων θα τεθεί την τετάρτη σε σύσκεψη που θα γίνει στον Δήμο μας. Αν η προσπάθεια περάσει και γίνει αποδεκτή απο τον δήμο, τους φορείς , αλλά και τους γνήσιους επαγγελματίες ψαράδες της περιοχής μας θα έχει πολλά καλά να δώσει στον τόπο και την κατεστραμμένη θάλασσα μας.
Πρώτα απο όλα θα υπάρχει προστασία του περιβάλλοντος, αύξηση των αλιευμάτων, αύξηση του εισοδήματος των παράκτιων αλιέων, τεράστιο πλεονέκτημα ότι θα είναι απο τους πρώτους τεχνητούς ύφαλους στην Ελλάδα, ενώ η περιοχή μας αυτόματα γίνεται ειδικός τουριστικός προορισμός και επιμηκύνεται η τουριστική σεζόν που τόσο ανάγκη την έχουμε.
Στην Ευρώπη υπάρχουν σχεδόν σε κάθε τουριστική χώρα απο 4-5 καταδυτικά πάρκα προσελκύοντας εκατομμύρια τουρίστες ετησίως. (Ισπανία-Ιταλία-Μάλτα)
Εμείς από την άλλη διαφημίζουμε τις παραλίες μας και τα ψάρια που δεν έχουμε! Να μια καλή ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τις θάλασσες μας (ξανά)προσφέροντας και την νοστιμιά των δικών μας ψαριών, που τόσο λίγα έμειναν, που κοντεύουμε να την ξεχάσουμε με τα τόσα εισαγόμενα αλλά και κατεψυγμένα που τρώμε τελευταία.
Οι τράτες καταστρέψουν -245 μέρες-, τα γρι-γρι -305 μέρες- σκοτώνουν και κάποιοι που το «παίζουν» επαγγελματίες -δίχτυα 365 μέρες τον χρόνο-υπεραλιεύουν, ας υψώσουμε λοιπόν όλοι μας μια φωνή, σε αυτό το ανεξέλεγκτο ψάρεμα του βυθού.
Κλείστε τον κόλπο για κάμποσα χρόνια λένε κάτι ακραίες φωνές, όμως και αυτό δεν είναι λύση, το σωστότερο θα ήταν να προστατευτεί ο κόλπος όσο το δυνατό συντομότερα και η μόνη λύση που υπάρχει σήμερα για τον κόλπο μας, είναι η δημιουργία ενός καταδυτικού πάρκου.
Όταν αναφερόμαστε σε θαλάσσιο καταδυτικό πάρκο θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πρόκειται για φυλασσόμενη θαλάσσια έκταση, 2-3 τετραγωνικών χιλιομέτρων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά . Μια περιοχή που θα απαγορεύεται το ψάρεμα και συγχρόνως θα ρίχνετε άφθονος γόνος των τόσων ψαριών που χάσαμε όλα αυτά τα χρόνια.
Η λειτουργία των καταδυτικών πάρκων θα ανατεθεί σε φορέα που θα είναι υπεύθυνος για την φύλαξη και την ασφάλεια των καταδύσεων, σε συνεργασία με καταδυτικά κέντρα που και αυτά θα πρέπει να δημιουργηθούν.
Από μια πρώτη ματιά είναι φανερό ότι αν εφαρμοσθούν τα λεγόμενα και υποσχόμενα τα καταδυτικά πάρκα και οι χώροι οργανωμένης κατάδυσης θα ωφελήσουν και το υποβρύχιο περιβάλλον, και την τσέπη των ψαράδων αλλά και τον τουρισμό που τόσο ανάγκη τον έχομε.

Για να το κοιτάξουμε λοιπόν καλύτερα!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: