Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής των Τσικαλαριών, η εμφάνιση ενός «κουνουπιού - Τίγρης», ενός από τα πλέον επικίνδυνα έντομα, το τσίμπημα του οποίου μπορεί να προκαλέσει βαριές μολυσματικές ασθένειες, με πιο επικίνδυνη το «Δάγκειο Πυρετό». Το «κουνούπι - Τίγρης» εντόπισε στο σπίτι του κάτοικος της περιοχής, ο οποίος απέστειλε και την σχετική φωτογραφία, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν και οι αρμόδιες αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στις 13 Μαρτίου, ενημέρωσε όλες τις κρατικές υγειονομικές υπηρεσίες για τη λήψη μέτρων καταπολέμισης του «τίγρη», καθώς ήδη υπάρχουν αναφορές για εμφάνιση του επικίνδυνου κουνουπιού και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Τι προκαλεί, γιατί το φοβόμαστε
Το Aedes albopictus (Κουνούπι τίγρης) είναι ίσως το πιο πολυσυζητημένο διεθνώς είδος κουνουπιού τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Κατάφερε μέσα σε λίγες δεκαετίες, από ένα είδος ενδημικό των δασών της ΝΑ Ασίας, να αποτελεί σήμερα ένα από τα πλέον επικίνδυνα και "επικηρυγμένα" είδη κουνουπιών, για ολόκληρο το δυτικό ημισφαίριο. Η ιδιότητα που το κατέστησε τόσο σημαντικό δεν ήταν άλλη από την εκπληκτική ικανότητα που ανέπτυξε τα τελευταία 20 χρόνια να εξαπλώνεται με ευκολία σε νέες περιοχές. Στην Ευρώπη εντοπίστηκε πρώτα στις ακτές της Βόρειας Αλβανίας το 1979. Στην Ελλάδα το κουνούπι-τίγρης εντοπίστηκε το 2004 στην Κέρκυρα και τη Θεσπρωτία. Επίσης, ένας αριθμός ατόμων του είδους αυτού βρέθηκε στην περιοχή του Προμαχώνα Σερρών. Τον Αύγουστο του 2008 ακμαία άτομα και προνύμφες εντοπίστηκαν από ερευνητές του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας και στην Αθήνα στην περιοχή της Ριζούπολης, καθώς και του Βοτανικού. Η προκαταρκτική έρευνα έδειξε ότι τουλάχιστον στην περιοχή της Ριζούπολης τα δείγματα προέρχονται από σταθερά αναπαραγόμενο πληθυσμό. Οι σημαντικότερες ασθένειες που μπορεί να μεταδώσει είναι ο δάγκειος και ο δάγκειος αιμορραγικός πυρετός που προσβάλλουν κάθε χρόνο πάνω από 20 εκατομμύρια ανθρώπους σε Ασία, Αφρική και Αμερική. Επίσης, έχει κατηγορηθεί και για τη δυνατότητα μετάδοσης και άλλων 22 τουλάχιστον αρμποϊών και άλλων παθογόνων. Έχει αποδειχθεί ότι είναι φορέας του αρμποϊού Chikingunya, του ιού της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας, του ιού του Δυτικού Νείλου κ.λπ. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) καθησυχάζουν τον κόσμο, αφού δεν έχει εμφανιστεί πρόσφατα κανένα ύποπτο περιστατικό ασθένειας εξαιτίας αυτού του εντόμου στην Ελλάδα. http://www.kirikas.net/news/content/view/2430/1/lang,/
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΙΣΑΜΟΥ! ΜΙΑ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ.
Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου