Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, Κισσαμίτες επιχειρηματίες,
Ο Νέος Εμπορικός Σύλλογος Κισάμου, την Τετάρτη 15/02/2023 προσέρχεται σε εκλογές για ανάδειξη νέου ΔΣ, ελεγκτικής επιτροπής και αντιπροσώπων στην ΟΕΣΚ και η λογική μου, η συνείδησή μου, οι προσδοκίες και οι απαιτήσεις που έχω από το σύλλογο και τον εαυτό μου δεν με αφήνουν να απέχω από αυτήν την διαδικασία.
Αρχικά να αναφέρω ότι ως υπηρεσιακός- προσωρινός πρόεδρος, μετά την παραίτηση του Πατεράκη Βαγγέλη τον Ιούνιο του 2021, έκανα αυτό που μπορούσα, για να σταθεί ο σύλλογος στο ύψος των περιστάσεων και να μην αδρανοποιηθεί έως να ξαναγίνουν εκλογές και να βρεθεί νέος βηματισμός. Αν μπορώ επιγραμματικά να σταθώ σε 3 σημεία αυτής της μεταβατικής περιόδου θα ήταν:
α) Η αγωνιώδης προσπάθεια να ενημερώνουμε σχεδόν κάθε μέρα τους επιχειρηματίες, για το τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργεί η επιχείρησή τους τις 2 χρονιές της βαθιάς υγειονομικής κρίσης . Και μιλάμε φυσικά από το ωράριο λειτουργίας, τα εβδομαδιαία rapid test των εργαζομένων, μέχρι ακόμα το click away παραλαβής προϊόντων στην πόρτα των καταστημάτων από τους πελάτες για τα καταστήματα λιανικής (απίστευτα και πρωτοφανή πράγματα)
β) Τον μακρύ και συνεχιζόμενο αγώνα της υλοποίηση του προγράμματος OPEN MALL , για το οποίο δεν καταθέτουμε, ούτε θα καταθέσουμε τα όπλα.
γ) Την εκδήλωση το Μάη του 2022 στο Τσατσαρωνάκειο με θέματα ένα νέο επαναστατικό μοντέλο διαχείρισης των παραλιών της Κισσάμου, που θα ωθούσε τους επισκέπτες να ξοδέψουν τα χρήματα του και στην ενδοχώρα  και μια πρόταση για την ανάδειξη του Κισσαμίτικου ελαιολάδου.
Έφτασε λοιπόν η στιγμή σαν σύλλογος, να πάμε σε εκλογές και να μετρήσουμε το μπόι μας και τις πραγματικές μας δυνάμεις. Τα θέματα που μπορεί να θέσει κάποιος είναι πολλά,  αλλά όλα συνοψίζονται σε ένα ερώτημα: ΘΕΛΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΥΤΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ;
Αν θέλετε την προσωπική μου άποψη, θεωρώ  είναι επιβεβλημένη αναγκαιότητα, η Κίσαμος  να έχει ισχυρό εμπορικό σύλλογο γιατί:
1) Η κοινωνία είναι (δυστυχώς) διχασμένη, και χρειάζεται ένας ανεξάρτητος φορέας που ψύχραιμα θα μπορεί να δώσει λύσεις σε επιχειρηματικά θέματα. 
2) Διαχρονικά στην Κίσσαμο, η τοπική αυτοδιοίκηση δεν φρόντισε να διαμορφώσει ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, φιλικό προς την επιχειρηματικότητα. Το κενό αυτό πρέπει να καλύψει ο Εμπορικός Σύλλογος 
3) Το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον που διαμορφώνεται είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο και υψηλών απαιτήσεων. Τρεις κυρίως παράγοντες είναι αυτοί που το δημιουργούν: 
- Η ψηφιακή μεταστροφή φορολογικά (Mydata) και εργασιακά (MyErgani, ψηφιακή κάρτα εργασίας) που επιβάλλει το κράτος στις επιχειρήσεις, όπως και οι απαιτήσεις δημιουργίας ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop)
- Οι τεράστιες δυσκολίες που παρατηρούνται στην εύρεση προσωπικού , και ειδικά όταν απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις
- Η περιβαλλοντική προσαρμογή που απαιτείται από τις επιχειρήσεις, με βασικό αντίκτυπο βέβαια στην μεγάλη αύξηση του ενεργειακού κόστους, αλλά και πολλά μικρότερα γραφειοκρατικά θέματα που όλα μαζί δυσχεραίνουν την κατάσταση (τέλος πλαστικής σακούλας, τέλος πλαστικού στον καφέ κτλ κτλ)
4) Υπάρχει έντονο τουριστικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Ο δήμος μας τελευταία έχει γίνει διακαής πόθος τεράστιων επενδυτικών κεφαλαίων που επιθυμούν να τοποθετηθούν στον τουρισμό. Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα αν αυτό με κάνει να αισιοδοξώ ή να ανησυχώ, αλλά το μόνο βέβαιο είναι ότι θα ήθελα ένα ισχυρό εμπορικό σύλλογο, εγγυητή της σταθερότητας , της σοβαρότητας, της εφαρμογής των νόμων και της ισορροπημένης ανάπτυξης. 
Προσωπικά έχω πάρει τις αποφάσεις μου.
Δεσμεύομαι ότι εφόσον η κοινωνία, με τιμήσει με την ψήφο της και συνεχίσω ως πρόεδρος του Νέου Εμπορικού συλλόγου Κισσάμου, δεν θα αναμιχθώ με τις δημοτικές εκλογές με κανέναν συνδυασμό. Ο ΦΟΡΕΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΑΤΑ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ. Από το 2010 που υπάρχει  ο Νέος Εμπορικός Σύλλογος, εμπλέχθηκε (καλώς ή κακώς) στις δημοτικές εκλογές  του 2014 και του 2019. Δεν θα κρίνω τις αποφάσεις αυτές. Ήτανε οι αποφάσεις των τότε διοικήσεων, και με τα δεδομένα τις στιγμής κρίθηκε ως η τότε σωστότερη επιλογή. Και στις δύο περιπτώσεις ο ΝΕΣΚ έγειρε προς- καθόρισε τον νικητή, αλλά ποτέ δυστυχώς δεν κατάφερε να βρει μια φόρμουλα συνεργασίας με καμία δημοτική αρχή. 
ΤΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙ  ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ;
Πρωταρχικός στόχος του Εμπορικού Συλλόγου πρέπει να είναι η αναβάθμιση των επιχειρήσεων της Κισάμου, της ίδιας της πόλης και της Αγοράς της , μέσω δράσεων και υπηρεσιών που θα στοχεύουν την υποστήριξη των εμπορικών επιχειρήσεων, στην αύξηση της επισκεψιμότητας και την βελτίωση των Δημόσιων υποδομών. 
Στο πλαίσιο αυτό ο σύλλογος κατά τη γνώμη μου το επόμενο διάστημα οφείλει:
1) Να φροντίσει για την ομαλή μεταστέγασή του 
(Πρέπει σαν σύλλογος να πούμε ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στις οικογένειες Κων/νου και Εμμανουήλ Καστανοπουλάκη, που για αρκετά χρόνια ο ΝΕΣΚ χρησιμοποιούσε σαν έδρα, ιδιόκτητο χώρο δικό τους, χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα).
Προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να αναζητηθεί ισόγειος χώρος στην Ανατολική πλευρά της οδού Σκαλίδη
2) Να δημιουργήσει σταδιακά ένα νέο μητρώο μελών. Πολλές επιχειρήσεις που έχουν κάνει εγγραφή από το 2010 πλέον δεν υπάρχουν, έχουν κλείσει ή έχουν αλλάξει ιδιοκτήτη ή διαχειριστή. Για συνδρομές δεν χρειάζεται να κουβεντιάσουμε. Ο σύλλογος πρέπει να έχει έσοδα, τα οποία κυρίως πρέπει να είναι από τις συνδρομές των μελών του. Υπάρχει αμφίπλευρο θέμα τόσο από το σύλλογο αρχικά που δεν μπορεί να τις εισπράξει , όσο και από τους επιχειρηματίες που δεν φροντίζουν για να τις πληρώσουν. Πρέπει να βρεθεί η φόρμουλα μέσα από την οποία αυτό θα λυθεί. Αναγνωρίζω πρωταρχικά τις ευθύνες του ίδιου του συλλόγου επί αυτού του θέματος.
3) Να έχει σοβαρό και τεκμηριωμένο λόγο, να καταθέτει προτάσεις που εκφράζουν το σύνολο του εμπορικού κόσμου της περιοχής. Άσκηση εποικοδομητικής κριτικής στην εκάστοτε δημοτική αρχή και συνεργασία μαζί της στα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των μελών μας. 
4) Να υπάρχει σταθερή και ενεργή συμμετοχή του Συλλόγου στο Παζάρι της Μ. Παρασκευής, συνδρομή στο Σύλλογο Προβολής Κισσάμου για την εκδήλωση του Κρητικού Γάμου ως και στις αποκριάτικες και Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. 
Η προσπάθεια στρατηγικής συνεργασία του ΝΕΣΚ, με την ΕΠΟΦΕΚ, μπορεί να συμβάλλει στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης, ασφαλώς και με τα ανάλογα οφέλη προς την επιχειρηματική κοινότητα.
5) Να επαναλειτουργήσει την εθελοντική ομάδα του ΝΕΣΚ. Ομάδα που είχε σημαντική δράση τα προηγούμενα χρόνια και εκτός αυτού συνέβαλλε ειδικά στην καλλιέργεια φιλικών σχέσεων μεταξύ των μελών και μεταξύ του συλλόγου και της κοινωνίας
6) Να εντείνει τις προσπάθειες του για το Open Mall Κισσάμου. Ένα όραμα και ένα εμβληματικό έργο που ο ΝΕΣΚ έχει υποχρέωση μέχρις εσχάτων να κυνηγήσει, πιέζοντας με κάθε τρόπο. 
7) Να ανοίξει τα φτερά του και προς την ενδοχώρα και με έμφαση στα χωριά του Δήμου. Πολλές νέες επιτυχημένες επιχειρήσεις αναπτύσσονται στα χωριά και ο ΝΕΣΚ δεν μπορεί να μένει προσηλωμένος μόνο στα εντός της πόλης.
 Να γεφυρώσει τον διχασμό και να ενισχύσει τις συλλογικές επιχειρηματικές δράσεις . Η επιχειρηματικότητα σε μικρές κοινωνίες χρειάζεται ομόνοια και κοινές δράσεις για να δούμε ικανοποιητικά αποτελέσματα.
   Οι εκλογές της 15ης Φεβρουαρίου είναι μεγάλη ευκαιρία για το σύλλογο, να κάνει εγγραφές νέων μελών, να ανανεωθεί  η επαφή με το σύλλογο και να συμμετάσχουμε όλοι στην εκλογική διαδικασία. Η μαζικότητα είναι αυτή που θα διασφαλίσει και το κύρος της διαδικασίας. ΕΛΑΤΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΕΚΛΕΞΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΝ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΛΥΤΕΡΑ, ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΑ ΠΑΝΕ ΤΗΝ ΚΙΣΣΑΜΟ  ΔΥΟ ΒΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΠΕΡΑ.
Με εκτίμηση,
Χουδαλάκης Ευάγγελος
Οικονομολόγος
Ασφαλιστικός διαμεσολαβητής

Δεν υπάρχουν σχόλια: