Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ

Συνέντευξη έδωσε χθες ο πρώην Δήμαρχος Κισάμου κ. Θ. Σταθάκης στα Χ.Ν, στον δημοσιογράφος κ. Κώνστα, αναλύοντας την κατάσταση αλλά κι την στασιμότητα που παρατηρείται, με τα μεγάλα  υδραυλικά έργα στην Κίσαμο που διψά.
Συγκεκριμένα είπε! 
• ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΛΑΦΟΝΗΣΙ: « Προσπαθήσαμε- όταν αναλάβαμε δημοτική αρχή το 2014- να λύσουμε το πρόβλημα με τις λιμνοδεξαμενές στο Λαφονήσι (Αγ. Θεοδώρων και Χρυσοσκαλίτισσας). Δυστυχώς ενώ είναι έτοιμη η μελέτη αποκατάστασης της λιμνοδεξαμενής της Χρυσοσκαλίτισσας ( σ.σ. κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ΄90 αλλά δεν αξιοποιήθηκε ποτέ καθώς ένα τμήμα της κατέρρευσε λίγες ημέρες πριν δεχθεί νερό!) με προϋπολογισμό 4,7 εκ. ευρώ οι υπηρεσίες της “Αποκεντρωμένης Διοίκησης” στο Ηράκλειο, κωλυσιεργούν, δεν εγκρίνουν τους Περιβαλλοντικούς Όρους ώστε να χρηματοδοτηθεί το έργο! Σημειώνω πως το Υπουργείο Αγροτ. Ανάπτυξης έφτιαξε το έργο, το ίδιο χρηματοδότησε την μελέτη αποκατάστασης του και παρ’ όλες τις συσκέψεις και τις πιέσεις που ασκήσαμε δεν είδαμε αποτέλεσμα. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να προχωρήσει. Η Περιφέρεια επίσης χρηματοδότησε μια μελέτη για την αποκατάσταση της λιμνοδεξαμενής των Αγ. Θεοδώρων (σ.σ. υπέστη καθίζηση το 2012) αλλά φοβάμαι ότι αν επικρατήσουν οι ίδιες αντιλήψεις θα μας μείνει μόνο η μελέτη. Δήμος, φορείς, παραγωγοί πρέπει να κυνηγήσουν τα έργα αυτά».
• ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ ΠΛΑΤΑΝΟΥ: «Όταν αναλάβαμε υπήρχε μια προμελέτη περιβαλλοντικών όρων για τη χωροθέτηση της στη θέση “Χαλαριά” στο Σφηνάρι. Με τον αντιπεριφερειάρχη τον κ. Βουλγαράκη φέραμε το Πολυτεχνείο Κρήτης, έκανε μετρήσεις στην περιοχή και έκρινε πως δεν μπορεί να γίνει λιμνοδεξαμενή 600.000 κυβικών αλλά μια μικρότερη (250.000 κυβικών) και όλοι συμφωνήσαμε ότι δεν αρκεί. Aναθέσαμε σε εταιρεία να κάνει έρευνα και μας κατέθεσε 4 προτάσεις (στη θέση Αγ. Αντώνιος στο Σφηνάρι που πρότεινε και το Πολυτεχνείο με 250.000 κυβικά και τεράστιες εκσκαφές, σε θέση κάτω από τον επαρχιακό δρόμο Πλάτανος – Σφηνάρι σε υψόμετρο 200 μ. από όπου περνάει ο νέος δρόμος Πλάτανος – Σφηνάρι άρα δεν μπορούσε να γίνει και δύο χωροθετήσεις ανάμεσα σε Πλάτανο και Λουσακιές. Επιλέξαμε την 3η λύση από Πλάτανο προς Λουσακιές με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. και της τοπικής κοινότητας. Η Περιφέρεια χρηματοδότησε με το ποσό των 70.000 ευρώ μια σειρά από μελέτες (γεωλογική, περιβαλλοντικών όρων) που παραδόθηκαν σταδιακά και έγιναν επίσης 6 γεωτρήσεις στην περιοχή για να δουν οι επιστήμονες τα πετρώματα. Το συγκεκριμένο έργο έχει ωριμότητα, μπορεί να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα». Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη το να προχωρήσει η λιμνοδεξαμενή δεν έρχεται σε αντίθεση με το έργο μεταφοράς νερού από τις πηγές στο Κολένι «είναι κάτι που το έχω πει στον κ. Βολουδάκη που είχε την πρωτοβουλία, στον ΟΑΚ και στον κ. Καλογερή ότι μπορεί να διασυνδεθούν τα δίκτυα με το Κολένι, ή αύριο μεθαύριο με το φράγμα Ταυρωνίτη- Σεμπρωνιώτη αλλά μέχρι τότε η λιμνοδεξαμενή μπορεί να προχωρήσει γιατί μελετητικά το έργο έχει προχωρήσει σε ποσοστό 90%».
• ΑΡΔΕΥΣΗ ΣΦΗΝΑΡΙΟΥ: Πρόκειται για τα δίκτυα που θα μεταφέρουν το νερό στη λιμνοδεξαμενή του Πλατάνου. «Χρηματοδοτηθήκαμε με 600.000 ευρώ για την υδρομάστευση που μαζεύει το νερό και για ένα αγωγό διατομής 355 που θα μπορεί να μεταφέρει 400 κυβικά την ώρα προς την λιμνοδεξαμενή. Το έργο αυτό αφορά το σύνολο της κοινότητας Πλατάνου αλλά και το Σφηνάρι και ο προϋπολογισμός του είναι 2,2 εκ. ευρώ. Η πρόσκληση από την Περιφέρεια άνοιξε την παραμονή της θεομηνίας του 2019, τον Απρίλη της ίδιας χρονιάς υποβάλαμε την πρόταση, όταν έγινε η αξιολόγηση της το φθινόπωρο είχαμε μια εγκληματική διαχείριση από τη νυν δημοτική αρχή και με το μελετητικό γραφείο και το έργο μας βγήκε τελευταίο στην αξιολόγηση. Γιατί; Γιατί διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν στείλει σε φυσική μορφή την υδραυλική και την ηλεκτρομηχανολογική μελέτη, παρότι όπως είπε η δημοτική αρχή στην ένσταση της την είχε στείλει με ταχυμεταφορική! Δεν έκανε τον κόπο να τη στείλει ούτε μετά και έτσι το έργο δεν εντάχθηκε στα έργα της Περιφέρειας, κάτι που να γίνονταν τώρα θα εκτελούνταν!».

Δεν υπάρχουν σχόλια: