Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

ΜΠΑΛΑΝΤΙΝΗΔΕΣ

Μια αναφορά για την οικογένεια των Μπαλαντήνηδων (όπως την γράφει στο ημερολόγιο του) του γιατρού Μιχάλη Αναστασάκη).

Η οικογένεια κατάγεται απο το Θέρισσο και κατέβηκε στην Κίσαμο το 1860 περίπου και αφιερώθηκε ολόψυχα στην εξυπηρέτηση και τα συμφέροντα της Κισάμου. Έχει μέλη σε πολλά χωριά της επαρχίας και έβγαλε σπουδαίους επιστήμονες, γιατρούς, δασκάλους και διδασκάλισσες, οπλαρχηγούς και τον πολιτευτή Εμμανουήλ Μπαλαντίνο. Ο πατέρας Στυλιανός Μπαλαντίνος διακρίθηκε στις επαναστάσεις του 1866 και 1878 και έγινε και οπλαρχηγός στην επανάσταση του 1896. Με δική του σημαία έλαβε μέρος στη μάχη της Γωνιάς 1866, του Μοδίου 1878, Κανδάνου 1896-97. Μαζί του και δυο γιοί του Μιχάλης και Γιώργος έλαβαν μέρος με προθυμία στις μάχες αυτές. 
 Ο Εμμανουήλ Μπαλαντίνος (1876-1962) απο τα Δελιανά στενός φίλος του Ελευθερίου Βενιζέλου έλαβε μέρος στην επανάσταση του Θερίσσου, εξελέγη βουλευτής τρεις φορές και ήταν πληρεξούσιος του νομού Χανίων στην κρητική Βουλή στην Αθήνα. Στους Βαλκανικούς αγώνες ήταν ο αρχηγός της Ιππικής Φάλαγγας Κισάμου. Συμμετείχε στο τάγμα των Κρητών εθελοντών που πολέμησε στην Ήπειρο κατά το 1912-13 και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση του Μετσόβου, μαζί με τον Νικόλαο Μαλανδράκη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: