Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Η ΠΙΟ ΣΠΑΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΙΟΥ

 Μετά απο πολύ καιρό, μάλιστα την είχα στο αρχείο μου απο τότε που μου την έστειλε ο αγαπητός Μ. Μανούσακας, βρήκα μια φώτο του 1900 τραβηγμένη απο τον Πύργο της Κουνουπίτσας, κατα 99% απο τον Διαμαντόπουλο που βρέθηκε εκείνη την εποχή στην Κίσαμο. (υπάρχουν και κάποιες άλλες), όπου φαίνεται ολάκερο το φρούριο της Κισάμου αλλά και ο περιβόητος μιναρές που δεν είχαμε ως και σήμερα καμιά φωτογραφία του.  
Αν και η φώτο δεν είναι σε καλή ανάλυση διακρίνεται ο μιναρές που σίγουρα είναι πάνω απο 20 μέτρα, στα δυτικά εκεί που υπολογίζαμε οτι ήταν πίσω απο την "οικία του Πολιουδάκη" δίπλα απο την Γεωργική υπηρεσία επί της σημερινής Περίδου. Φαίνεται καθαρά οτι δεν υπάρχει η ανατολική οδός Σκαλίδη ακόμα, αλλά ένα χωμάτινο μονοπάτι γύρω-γύρω απο το φρούριο. Οι Τούρκοι δεν άφηναν να κτίζουν κοντά στο φρούριο φοβούμενοι και μια φορά που οι κάτοικοι προσπάθησαν ήρθαν οι Μεγάλες Δυνάμεις (Αυστριακοί) και γκρέμισαν όσα σπίτια είχαν κτιστεί. Το Καστέλι εκείνης της εποχής ήταν όσο πιάνει η Σκαλίδη απο τον Μιχαήλ Αρχάγγελο και λίγο πιο πέρα απο τον Άγιο Σπυρίδωνα που φαίνεται στην φώτο δίχως το καμπαναριό του. Ενδιαφέρον οτι εντός του φρουρίου υπάρχουν 4-5 μεγάλα οικοδομήματα που σήμερα δεν υπάρχουν πλην του Μουσείου. Ευχής να βρεθεί η φώτο σε καλύτερη ανάλυση για να δούμε και άλλες λεπτομέρειες απο το Καστέλι του 1900.


Δεν υπάρχουν σχόλια: