Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020

ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η διαυγεια είναι το εργαλείο που μαθαίνεις τα νέα μιας και είναι υποχρέωση όλων των αιρετών να δημοσιεύουν κάθε ανάθεση, κάθε απόφαση που παίρνουν και φυσικά και με το ποσόν που δαπανούν.... Στις τελευταίες σελίδες λοιπόν της δικής διαύγειας του Δήμου Κισάμου υπάρχει η παρακάτω απόφαση.
 Απευθείας ανάθεση υπηρεσίας
«Σχεδιασμός σήματος ταυτότητας Δήμου Κισσάμου για τουριστική προβολή»
Δεν ξέρω ακριβώς τι εννοεί η δημοτική αρχή με την απόφαση της αυτή, αλλά υπολογίζω οτι θα αντικαταστήσει το σήμα κατατεθέν της πόλης που σχεδιάστηκε το 2015 και είναι το παραπάνω.
Μια Πέμπτη του Μάη το 2015 ο Δήμος παρουσίασε το νέο σηματάκι του σε εκδήλωση στην αίθουσα του Δημαρχείου με κύρια ομιλήτρια την Αντωνία Σκαράκη που είχε αναλάβει και το όλο επιχείρημα.
Μάλιστα προσωπικά μου αρέσει το λογότυπο που βλέπετε παραπάνω, επειδή δηλώνει ακριβώς την ταυτότητα μας, συμβολίζει όλα αυτά που έχουμε...είναι απλό χτυπάει στο μάτι αμέσως.
Θυμάμαι τότε την Αντωνία να μας εξηγεί....
Το σχήμα του νέου λογοτύπου είναι βασισμένο σε παλιά νομίσματα της περιοχής, εμπνέεται από τη σχέση-σύζευξη βουνού και θάλασσας ως κυρίαρχων στοιχείων του τοπίου της περιοχής και στο εσωτερικό του απεικονίζονται συμμετρικά ένα δελφίνι - το οποίο από αρχαιοτάτων χρόνων αποτελεί το σύμβολο της περιοχής - και ένα κλαδί ελιάς - σε γραμμική αποτύπωση - ως το δέντρο που συνδέεται όσο κανένα άλλο με την τοπική οικονομική δραστηριότητα και παραγωγή αλλά και με το πολιτισμό και τη παράδοση της Κισάμου.
Δεν ξέρω αν κάθε νέα δημοτική αρχή που έρχεται στα πράγματα, έχει το δικαίωμα, θα το έχει αφού αυτό δηλώνει η απευθείας ανάθεση, αλλά ηθικά δεν νομίζω οτι μπορεί να αλλάζει σύμβολα και καταστάσεις. Σίγουρα έχουμε πολύ σοβαρότερα θέματα να κάνουμε και όχι να αλλάζουμε το σήμα του Δήμου, επειδή έγινε απο κάποιον άλλο και όχι απο εμάς. Κάπου χάνουμε την συνέχεια των πραγμάτων που πρέπει να έχει κάθε δημοτική αρχή και δαπανούμε και χρήματα άνευ ουσίας. Μπορεί βέβαια να μην είναι έτσι και τα πράγματα και η απευθείας ανάθεση να είναι για κάτι που δεν το "πιάνουμε" αλλά διαβάζοντας "Σχεδιασμός σήματος ταυτότητας Δήμου Κισσάμου για τουριστική προβολή" αυτό καταλαβαίνουμε.
Τις επόμενες μέρες σίγουρα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, που επαναλαμβάνω αν ήθελε η δημοτική αρχή να κάνει κάτι επί του θέματος της προβολής της θα μπορούσε να κάνει πολλά και θα ξεκινούσε απο το πιο απλό..να αλλάξει το όνομα του Δήμου απο Κίσσαμος σε Κίσαμος... που τόσο κακά κτυπάει να το γράφουν οι μισοί με δυο (σ) και οι υπόλοιποι με ένα.
Φυσικά ίσως αντικαταστήσει και το δελφίνι ή την ελιά, ή την θάλασσα αλλά και σε αυτές τις περιπτώσεις πάλι λάθος θα κάνει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: