Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Κυριακή 16 Αυγούστου 2020

ΠΩΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΡΑΓΕ;

Στις 18 Ιουλίου ομόφωνα η επιτροπή ποιότητας Ζωής αποφάσισε να εφαρμοστούν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη της Κισάμου και σε συγκεκριμένους δρόμους. Στην Αναγνώστου Σκαλίδη, στην Ομογενών Αμερικής, στην Γεωργιαδάκη, στην Αρέτα και φυσικά στην Περίδου.
Όλα τα παραπάνω έγιναν για να μπει μια τάξη στο φαινόμενο που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια και είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρχει μια κακή εικόνα στην πόλη και ιδιαίτερα στην πλατεία Τζανακάκη.
Ένα μήνα μετά και εκτός οτι σε όλους αυτούς τους δρόμους περιμένουμε να μπουν τα σήματα- άλλο πάλι και αυτό, να ξεχάσουν να παραγγείλουν σήματα του ΚΟΚ, το έκαναν στις 10 Αυγούστου, αλλά τον Αύγουστο ποιος δουλεύει στην Ελλάδα,- δεν εφαρμόζεται εντελώς τίποτα απ ότι έχει ψηφιστεί και έχει περαστεί σαν απόφαση στην διαύγεια. Το αποτέλεσμα γνωστό, μουρμούρα, ένα μπάχαλο ειδικά στην πλατεία, που κανείς δεν ξέρει που θα πάει, υπάρχει απαγορεύεται, δεν υπάρχει και με τα προσωρινά κλεισίματα απο υπαλλήλους του δήμου να μην ξέρει κανείς πότε ακριβώς κλείνει ένας δρόμος, πότε ανοίγει και φυσικά τους λόγους που την μια μέρα κλείνει 7, την άλλη 8, την παραπάνω 9 και τώρα να μην κλείνει...
Γελούσαμε και κοροϊδεύαμε τα προηγούμενα ημίμετρα της πλατείας με τα κρασπεδόρειθρα, τις κορδέλες και τα ασπρίσματα... σήμερα μπορεί να μην γελάμε, αλλά μάλλον κλαίμε απο το χάλι της πλατείας που φαίνεται οτι έχει αφεθεί στην μοίρα της για άλλη μια φορά, μιας και δεν έχουμε την δύναμη να εφαρμόσουν όλα αυτά που ίδιοι ψήφισαν... Με λίγο κλάμα και ένα παρακαλετό αλλάζει η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, και της ποιότητας ζωής, εκθέτοντας μάλιστα ..αποφάσεις επιτροπών.
Αλήθεια ποιος ο λόγος να υπάρχει επιτροπή για κάθε πράγμα, να υπερηφανευόμαστε οτι έχουμε λύσεις και τελικά να μην κάνουμε εντελώς τίποτα απο όλα αυτά που ψηφίζουμε για το γενικό καλό;
Η Δημοτική αρχή είναι νέα, θα μου πείτε, ένα μόλις χρόνο στα πράγματα και δεν έχει πάρει ακόμα μπροστά;.. Ναι ίσως, αλλά 4 χρόνια ήταν στα πράγματα με τους ίδιους ανθρώπους παλαιότερα και 5 χρόνια αντιπολίτευση μετά, είχε δηλαδή 9 χρόνια να σκεφτεί -αφού όλοι ξέραμε οτι θα ξανακατέβαινε στις εκλογές- όλα αυτά που πηγαίνουν λάθος τώρα. 9 ολάκερα χρόνια και τελικά αποδείχθηκε οτι ήταν δίχως σχέδιο και προγραμματισμό.
Γρήγορες αποφάσεις, δίχως μελέτες και σχεδιασμό, σε ένα δύσκολο κομμάτι που είναι το κυκλοφοριακό. Μάλιστα αντί να φέρουμε ένα συγκοινωνιολόγο για να κάνουμε τα αυτονόητα καταναλώσαμε ένα ολάκερο καλοκαίρι -με λιγότερο κόσμο στους δρόμους μας- να αποδείξουμε οτι αφού δεν έχουμε σχέδιο πόλης δεν μπορούμε να κάνουμε μια ολοκληρωμένη συγκοινωνιακή μελέτη. Τελικά ξεκινήσατε να δείτε τι κακό έχει το σχέδιο πόλης μπας και αποκτήσουμε σχέδιο και κατ επέκταση και κυκλοφοριακή μελέτη μετά; 
Η αλήθεια είναι βέβαια οτι δεν μας χρειάζονται και πολλά, μας αρέσει το χάος, η αναρχία και φυσικά μας αρέσει περισσότερα να παίρνουμε αποφάσεις, άσχετο αν δεν τις εφαρμόζουμε, είτε επειδή υπάρχει εσωτερική διαφωνία ή κάποια απόφαση δεν αρέσει σε ένα...δημότη, καταστηματάρχη ή μπορεί και σε ένα παλιό δήμαρχο.
Θεωρώ οτι πρέπει να εφαρμοστούν καλώς ή κακώς οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις όπως ψηφίστηκαν, και φυσικά να μην αλλάζει μια απόφαση επειδή δεν αρέσει σε κάποιους. Για οποιαδήποτε αλλαγή χρειάζεται ξανά απόφαση, και δεν μπορούμε να κάνουμε την πόλη ένα χάλι..επειδή ξεχάσαμε να παραγγείλουμε σήματα ή επειδή το ένα μέλος της επιτροπή ποιότητας ζωής διαφωνεί με το άλλο. Γελάει ο κόσμος και κάνετε και τους επιχειρηματίες να μην ξέρουν τι να κάνουν ... 
Αυτή η συνέχεια που θα έπρεπε να είχε ο δήμος δυστυχώς δεν λειτουργεί ποτέ, και το αποτέλεσμα το βλέπουμε κάθε χρόνο..πειράματα στην πλάτη επιχειρήσεων, μαγαζιών αλλά και των παιδιών που απο την μια στιγμή στην άλλη χάνουν τους χώρους παιχνιδιών και περιπάτου επειδή δεν μένουμε σταθεροί στις αποφάσεις μας...
Τι συμβαίνει λοιπόν... και αλλάζεται απόφαση μέρα με την μέρα; 
Μια απάντηση σίγουρα την χρωστάτε στα μαγαζιά... 

Υ.Σ Στην αριστερή εικόνα πως θα έπρεπε να ήταν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μετά και την απόφαση της ποιότητας ζωής και δεξιά πως έγιναν μετά απο τα παρακαλετά.
 Το μόνο καλό που έγινε είναι οτι τώρα πλέον οτι δεν εγκλωβίζονται σε αδιέξοδο, στην πλατεία Τζανακάκη τα αυτοκίνητα.. έχουν διέξοδο, παραβιάζοντας βέβαια μονόδρομο.
Χάλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: