Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΔΗΜΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ

Στον π. Δήμο Ιναχωρίου, ήμουν υπεύθυνος, εκτός των άλλων και της πολιτικής προστασίας.
Παίρνοντας λοιπόν αφορμή από την πρόσφατη πυρκαγιά στο Αμυγδαλοκεφάλι δήμου Κισάμου, που εκδηλώθηκε στις 29-8-2014 κι έχοντας στο νου μου την άλλη μεγάλη πυρκαγιά στα Παπαδιανά, Κεφάλι και Βάθη της ίδιας περιοχής, μου έρχονται ξανά, μνήμες που απευχόμαστε όλοι μας, να ξαναζήσουμε, αλλά συγχρόνως και κάποια αναπάντητα ερωτηματικά και γιατί……
Ποιο συγκεκριμένα. Ο π. Δήμος Ιναχωρίου είχε στην κυριότητά του και υπό πλήρη ετοιμότητα, τα παρακάτω μέσα, τα οποία είχαν λάβει μέρος σε πολλές πυρκαγιές κατάσβεσης, όχι μόνο στον π. Δήμο Ιναχωρίου, αλλά και σε πολλές πυρκαγιές σε επίπεδο νομού, πάντα υπό την επίβλεψη της Π.Υ. και της Πολιτικής προστασίας της τότε Νομαρχίας.
1.- Ένα πυροσβεστικό συγκρότημα που είχε τοποθετηθεί σ’ ένα φορτηγάκι 4Χ4, έτοιμο να επέμβει ανά πάσα στιγμή.
2.- Ένα πυροσβεστικό όχημα, που είχε παραχωρηθεί κατόπιν επίμονων προσπαθειών από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής, κατάλληλα επισκευασμένο και πλήρως εξοπλισμένο, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Π.Υ, Χανίων και Κισάμου κι αυτό ευρισκόμενο σε πλήρη ετοιμότητα, να επέμβει όπου χρειαζόταν. (Για το όχημα αυτό δυστυχώς, ο υπεύθυνος της πολιτικής προστασίας της π. δημοτικής αρχής, ισχυρίζεται ότι αυτό είναι ακατάλληλο. ΝΤΡΟΠΗ. Αλλά έστω, ας μας πει, τι έκανε αυτός για να το κάνει κατάλληλο.)
3.- Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, με εκπαιδευμένο κατάλληλα προσωπικό, από τον κ. Διοικητή της Π.Υ. Κισάμου, αφού το κλιμάκιο αυτό πληρούσε όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, του Υπουργείου.
Δυστυχώς όλα αυτά αχρηστεύτηκαν και πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων παρά τις  κατά καιρούς επίμονες προσπάθειες, γιατί αυτά μάλλον θεωρήθηκαν περιττά από την π. δημοτική αρχή. Το πυροσβεστικό συγκρότημα κατέβηκε από το αυτοκίνητο κι ίσως βρίσκεται πεταμένο σε κάποια αποθήκη. Το μεγάλο πυροσβεστικό κι αυτό σε αχρησία αφού βρίσκεται κάπου στο Λαφονήσι. Το εθελοντικό πυροσβεστικό κλιμάκιο το έχουν στείλει σε μόνιμες διακοπές.
Κι όλα αυτά τη στιγμή που άλλοι δήμοι κάνουν τα αδύνατα δυνατά να αποκτήσουν δικά τους μέσα πυρόσβεσης, βοηθώντας το έργο της Πυροσβεστικής.
Βεβαίως και υπάρχει η Π.Υ. Κισάμου, η οποία είναι άξια επαίνων και πολλών συγχαρητηρίων για το θεόρατο έργο που προσφέρει και το απέδειξε έμπρακτα στην πρόσφατη πυρκαγιά, στο Αμυγδαλοκεφάλι.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ, ότι η άμεση επέμβαση είναι το ήμισυ του παντός και τα παθήματα πάντα πρέπει να μας γίνονται μαθήματα. Βέβαια ξεχνούν ή μάλλον θέλουν να ξεχνούν, ότι όλα τα πράγματα έχουν την αξία, που εμείς είμαστε άξιοι να τους δώσουμε, αρκεί αυτά να χρησιμοποιούνται σωστά.
   Με αυτές τις σκέψεις παρακαλώ τη νέα Δημοτική Αρχή Κισάμου, που θέλω να ελπίζω ότι υπάρχει η καλή διάθεση, όπως ενεργοποιήσει τα παραπάνω μέσα, γιατί κάποια στιγμή αυτά θα χρειαστούν.-  
                       Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
                 Κων/νος Δ. Χαρτζουλάκης
         Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου π. Δήμου Ιναχωρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: