Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

2 ΚΙΣΑΜΙΤΕΣ ΣΤΑ 10+1 ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΡΗΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ...

1. Χαρά Μου (Συρτός)
Μουσική: Νεκτάριος Κλωστράκης
Στίχοι: Κατερίνα Αεράκη & Κωστής Κοντογιάννης
Ερμηνεία: Γιώργης Ξυλούρης (Ψαρογιώργης)

Το συγκεκριμένο κομμάτι βρίσκεται στον δίσκο του Νεκτάριου Κλωστράκη Προσευχές, που κυκλοφόρησε τον Γενάρη του 2008. Γεννημένος το 1970 και με καταγωγή από τον Κάμπο Κισσάμου, ο Χανιώτης λυράρης υπήρξε μαθητής του τεράστιου Κώστα Μουντάκη, ο οποίος τον είχε ξεχωρίσει για τη δεξιοτεχνία του από πολύ μικρή ηλικία. Συνεπής στους τρόπους της παράδοσης, αλλά και με βαθειά μουσική παιδεία –όντας καθηγητής μουσικής και ο ίδιος στο μουσικό γυμνάσιο Ηρακλείου– ο Κλωστράκης αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα σύγχρονης κρητικής μελοποιίας. Δεν θα ήμασταν υπερβολικοί αν λέγαμε πως το "Χαρά Μου" είναι ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα «hits» των κρητικών γλέντιών. Αποκλείεται δηλαδή να βρεθείς σε γλέντι, από την Κίσσαμο έως τη Σητεία, και να μην το ακούσεις, όποιος και να παίζει εκείνη τη βραδιά. Οι μαντινάδες της Κατερίνας Αεράκη και του Κωστή Κοντογιάννη καθώς και η μοναδική ερμηνεία του Ψαρογιώργη μάλλον έχουν παίξει τον ρόλο τους.«Ήθελα να 'χα μια αγκαλιά σα θάλασσα μεγάλη
Να χάνεσαι μα όπου κι αν πας κοντά μου να 'σαι πάλι
Ήθελα να 'σουν ποταμός και 'γω στημ κάτω μπάντα
Η θάλασσα που σε ποθεί και σ' αγκαλιάζει πάντα»

10. Σταγόνες Απ’ Τη Θάλασσα (Συρτός - δεν χορεύεται)
Μουσική: Αντώνης Μαρτσάκης
Στίχοι: Ζαχαρίας Παπαδάκης
Ερμηνεία: Αντώνης Μαρτσάκης
Από το δυτικότερο άκρο της Κρήτης, την Κίσσαμο, μας έρχεται ο Αντώνης Μαρτσάκης. Η Κίσσαμος είναι από τα μέρη στα οποία η ντόπια μουσική άνθισε από πολύ παλιά. Θεωρείται μάλιστα πατρίδα του συρτού και οι περισσότεροι σκοποί που ακούγονται σε όλο το νησί προέρχονται από εκεί. Χαρακτηριστικό του κισσαμίτικου τρόπου, η χρήση βιολιού αντί της λύρας. Βιολάτορας και μάλιστα δεινός ο Μαρτσάκης, έχει καταφέρει μεθοδικά να αναδείξει την Κισσαμίτικη παράδοση διασκευάζοντας επιτυχημένα τους παμπάλαιους σκοπούς της περιοχής του. Αν και νεαρός στην ηλικία (γεν. 1979) έχει εδραιωθεί στη συνείδηση των μερακλήδων σε όλη την Κρήτη σαν ένας από τους καλύτερους γλεντιστές του νησιού. Το συγκεκριμένο κομμάτι –στο οποίο μουσική έχει γράψει ο ίδιος και στίχους ο Ζαχαρίας Παπαδάκης– εμπεριέχεται στον δίσκο του Τση Χώρας Και Τση Ρίζας, που κυκλοφόρησε τον Γενάρη του 2014. Δεν ανήκει στην κατηγορία των γρήγορων κισσαμίτικων συρτών, τα οποία τον έκαναν ευρύτερα γνωστό, αλλά κατά πάσα πιθανότητα είναι συνθετικά η αρτιότερη δημιουργική του απόπειρα.
«Σταγόνες απ' τη θάλασσα λίγο ουρανό όντε βρέχει
κι από τα δάση χρώματα το κοίταγμα σου έχει
Επήρασι με οι θάλασσες των αμαθιών σου φως μου
κι έκανα μιαν αργαδινή την βόλιτα του κόσμου».
ΠΗΓΗ

3 σχόλια:

tacoalatipota.blogspot.com είπε...

Τι λίστα είναι αυτή που λες με τα 10 συν 1 καλύτερα κρητικά τραγούδια?Πού υπάρχει?

Ιωάννης Παπαδάκης είπε...

Πάτα πάνω στην Πηγή (τέλος άρθρου) και θα σε πάει κατευθείαν σε αυτό.

tacoalatipota.blogspot.com είπε...

Ωραίος..Σ ευχαριστώ!