Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Κυριακή 4 Μαΐου 2014

ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ

Επειδή κατά την συζήτηση που έγινε στον Πλάτανο στις 3/5/2014 μεταξύ των συνυποψηφίων προέκυψε ένα θέμα οργανωμένης απίστευτης παραπληροφόρησης του -μη ενημερωμένου κοινού- από συγκεκριμένο υποψήφιο δήμαρχο ενημερώνω επίσημα τους πολίτες της Κισσάμου τα εξής:
Κανένα θέμα εκχώρησης και ξεπουλήματος υδάτων σε καμιά περιοχή του δήμου μας δεν υπάρχει και δεν θα μπορούσε να υπάρχει. 
Αναφέρθηκε από τον συγκεκριμένο υποψήφιο δήμαρχο ότι ξεπουλήθηκαν τα νερά του Σφηναρίου σε ιδιώτες. Η αλήθεια είναι ότι ο δήμος από τις 24/2/2012!! γνωμοδότησε θετικά στην κατασκευή «υβριδικού (αιολικού – υδροηλεκτρικού) συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας» που εντάσσεται στην κατηγορία των επενδύσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που ήδη υπάρχουν στον δήμο μας και αποδίδουν και συγκεκριμένα σημαντικά χρηματικά ποσά. 
Εφόσον πραγματοποιηθεί η επένδυση θα χρειαστούν κατά την χειμερινή περίοδο για την λειτουργία της και για να γεμίσουν οι δεξαμενές νερού που περιλαμβάνει περίπου 150.000 κυβικά νερού μόνο για την πρώτη χρονιά και περίπου 14.000 κυβικά νερού για κάθε επόμενο έτος για να καλυφθεί η εξάτμιση των δεξαμενών. Και αυτά θα ληφθούν από τα ρέματα της περιοχής του Κάμπου (και όχι του Σφηναρίου) όπου ρέουν κάθε χρόνο πάνω από ένα εκατομμύριο κυβικά νερού. Την απόφαση ψήφισε και υποστήριξε και ο πρώην δήμαρχος Ιναχωρίου κ. Κουκουράκης με την παράταξή του όπου και αυτός ξεκαθάρισε την πραγματικότητα. 
Αυτή η αυτονόητη απόφαση, είναι για αυτόν που διαδίδει ψεύδη το ξεπούλημα των νερών και μάλιστα του ΣΦΗΝΑΡΙΟΥ!!! 
Εδώ λοιπόν ο συγκεκριμένος υποψήφιος δήμαρχος παραπληροφορούσε και το συμβούλιο για πιο ρέμα συζητούσαμε, δεν κατάλαβε για πόσο ελάχιστες ποσότητες χρειάζονται κάθε χρόνο, αλλά το μόνο που κατάλαβε (ή ήθελε εσκεμμένα εξ’ αρχής να καταλάβει) ήταν ότι ξεπουλάμε τα νερά. Και παρόλα αυτά ψήφισε «παρών» και όχι «κατά» της απόφασης. Ευτυχώς που τα γραπτά μένουν.
Αν βέβαια πίστευε πραγματικά ότι ξεπουλούσαμε τα νερά θα είχε βγει την άλλη μέρα με καταγγελτικές επιστολές σε εφημερίδες και τηλεοράσεις. Άλλωστε αυτό το κάνει για πολύ πιο ασήμαντα θέματα. Δεν το έκανε γιατί θα αποδεικνυόταν η σκευωρία. 
Λειτούργησε όμως υπογείως τρομοκρατώντας τους κατοίκους του Πλατάνου που λογικά δεν γνωρίζουν και ανησυχούν και προωθεί τώρα την λάσπη του 2,5 χρόνια μετά και 2 εβδομάδες πριν τις εκλογές για να μην προλάβει να απαντηθεί και να αποκομίσει ψήφους. 
Για τα μεγάλα Φράγματα
Ένα δεύτερο σημείο που θέλω να αναφερθώ αφορά τον μεγάλο στόχο της σημερινής δημοτικής αρχής για την μεταφορά εκατομμυρίων κυβικών νερού στον Πλάτανο, στην Γραμβούσα και στις Λουσακιές από το Φράγμα του Βαλσαμιώτη και των μελλοντικών μεγάλων Φραγμάτων του ποταμού Ταυρωνίτη (Ντερέ και Σεμπρωνιώτη) μέσω της ανάλογης επέκτασης του κεντρικού αγωγού μεταφοράς αρδευτικού νερού από το Κολυμπάρι  που σήμερα σταματά, έως τον Πλάτανο…
Αυτός ο σχεδιασμός δεν είναι καινούργιος αλλά εντάσσεται στο «Ενιαίο Σχέδιο Διαχείρισης Υδατικών Πόρων Δυτικής Κρήτης» που εκπονήθηκε εδώ και 35 χρόνια από τον κ. Παυλάκη και που με βάση αυτό κατασκευάστηκαν και κατασκευάζονται τα μεγάλα έργα του ΟΑΔΥΚ με πιο πρόσφατο Φράγμα Βαλσαμιώτη. Αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα της Κισσάμου είναι να απαιτεί το μερίδιό της από τα εκατομμύρια κυβικών νερού των φραγμάτων για να αρδεύσει τις περιοχές που έχουν πρόβλημα. 
Άλλωστε αυτός ο στόχος επικυρώθηκε ομόφωνα στην διαβούλευση για τους υδατικούς πόρους στον δήμο μας όπου συμμετείχαν και όλοι οι αρμόδιοι φορείς (ΟΑΔΥΚ, Περιφέρεια, Διεύθυνση υδάτων, ΤΕΕ, Πολυτεχνείο Κρήτης και άλλοι) αλλά και έγινε ακόμα πιο ξεκάθαρος και αποδεκτός σε σχετική επίσημη σύσκεψη στα Γραφεία του ΟΑΚ παρουσία όλων των εμπλεκομένων συμπεριλαμβανομένου και του δήμου Πλατανιά. Τα πρακτικά και από την διαβούλευση στο δήμο στις 13/5/2013 όσο και της σύσκεψης στον ΟΑΚ στις 27/9/2013 επισημοποιήθηκαν και στάλθηκαν προς όλους τους φορείς και λαμβάνονται υπόψη από το υπό σύνταξη Διαχειριστικό Σχέδιο Υδατικών Πόρων Κρήτης. 
Δέσμευση δική μου, ως νυν αλλά  και ως υποψήφιος δήμαρχος, είναι ότι στο συγκεκριμένο θέμα θα διεκδικήσω μέχρι τέλους αυτά που η Κίσσαμος δικαιούται. Όσο για το πόσο μακρινά είναι όλα αυτά ξεκαθαρίζω ότι το πιο κοντινό μεγάλο έργο για το έλλειμα αρδευτικού νερού είναι ο αγωγός Κολυμπάρι – Πλάτανος που μπορεί να κατασκευαστεί κατά προτεραιότητα από το νέο ΕΣΠΑ -αν φυσικά συνεχίσουμε να το διεκδικούμε- και να μεταφέρει σημαντικές ποσότητες νερού από το ήδη κατασκευασμένο Φράγμα Βαλσαμιώτη. 
Ή θα έχουμε μεγάλους στόχους βάσει μελετών και θα τους πετυχαίνουμε βήμα - βήμα ή θα παραμένουμε για πάντα στην μιζέρια και στις λαϊκίστικες θεωρίες.

Μυλωνάκης Γιώργος
Δήμαρχος Κισσάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: