Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΙΣΑΜΟΥ

Κύριε Μυλωνάκη,
αναφέρομαι στον νυν δήμαρχο Κισάμου Γεώργιο Μυλωνάκη και υποψήφιο, για τον δεύτερο γύρο, στις 25 Μαΐου επειδή κάποιοι συνάδελφοι στο Νοσοκομείο που εργάζομαι, οι οποίοι δηλώνουν δικοί σας άνθρωποι, μ’ έχουν ζαλίσει να σας ψηφίσω, έχω να σας πω τα παρακάτω, θα σας ψηφίσω όταν:
α) Κλείσετε αυτό το αίσχος που το έχετε βαπτίσει “κόμβο του Δραπανιά”. Μία παράνομη διάβαση, από την “εθνική οδό” που τη βαπτίσατε νόμιμη, ξοδεύοντας μάλιστα κάποια εκατομμύρια, δεν ξέρω ακριβώς πόσα, γιατί δεν υπάρχει διαφάνεια στο σύστημά σας ούτε φυσικά δημόσια διαβούλευση.
Ακούγεται ότι το ήθελαν “κάποιοι που έχουν συμφέρον”, όμως ο δήμαρχος οφείλει να γνωρίζει και να ωθεί τις απαραίτητες διεργασίες, για να φανεί ποιο είναι το “συμφέρον του τόπου”, τον οποίο υποτίθεται διοικεί.
Κάθε απλός πολίτης, σκεπτόμενος, ....
... μπορεί πολύ εύκολα να δει ότι αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι σε συνεργασία με τη ΔΕΚΕ, η οποία είναι υπεύθυνη για την κατασκευή της “εθνικής οδού”, να γίνει ο κόμβος των Νοπηγίων, με τους παράλληλους δρόμους από τα Νοπήγια μέχρι το Καστέλι.
Οι παράλληλοι της “εθνικής οδού” ήδη υπάρχουν και λειτουργούν σε ορισμένα τμήματα, όμως χρειάζεται να ολοκληρωθούν και να γίνουν οι γέφυρες στους ποταμούς.
Η ολοκλήρωση και λειτουργία καθ’ όλο το μήκος των παράλληλων δρόμων είναι εντελώς απαραίτητη για να είναι εύκολη η πρόσβαση, με κάθετους δρόμους, από τη βορεινή πλευρά με τον κάμπο και την παραλία κι από τη νότια πλευρά με τους ελαιώνες και τα χωριά μας.
Οποιοι έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό θα ξέρουν ότι στους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους πρέπει να διανύεις χιλιόμετρα για να βρεις διάβαση… κι εμείς εδώ… όποιος θέλει κι όπου θέλει, ανοίγει κι από μια διάβαση… κι όποιον πάρει ο Χάρος…
Το θέμα είναι ότι επειδή έχουν χρησιμοποιηθεί στον “κόμβο του Δραπανιά” και χρήματα από την Ε.Ε., γι’ αυτόν τον παράνομο κι επικίνδυνο κόμβο, θα είναι πολύ δύσκολο τώρα, να ζητήσουμε χρήματα για τον κόμβο των Νοπηγίων, που βρίσκεται τόσο κοντά, στα 500 – 600 μέτρα.
Κι ούτε μπορούμε εύκολα να ομολογήσουμε “το χάλι μας” ότι θα πρέπει να κλείσουμε τον κόμβο του Δραπανιά κι όλες τις παράνομες κι επικίνδυνες διαβάσεις, δεξιά και αριστερά της “εθνικής οδού” και να φτιάξουμε μόνο τον κόμβο των Νοπηγίων, με τους παράλληλους δρόμους για Καστέλι και τον αντίστοιχο εκεί κόμβο, για ομαλή πρόσβαση στην πόλη.
β) Θα σας ψηφίσω, λοιπόν, αν πετύχετε να φτιάξετε αυτό το δύσκολο έργο και στη συνέχεια προχωρήσετε σε χωροταξικό σχεδιασμό της περιοχής (Μηθύμνης – Κισάμου).
Να ορισθούν στον κάμπο του Δραπανιά και Καστελίου ζώνες γι’ αγροτικές καλλιέργειες και για οικιστικές δραστηριότητες. Να κάνετε πρώτα τον Χωροταξικό Σχεδιασμό και το Σχέδιο Πόλης και μετά να μιλάτε για “Ανάπλαση της παραλίας του κόλπου Κισάμου”.
γ) Να κάνετε έναν παραλιακό ποδηλατόδρομο – πεζόδρομο κι όχι αυτοκινητόδρομο, όπως θέλουν μερικοί, διότι ως γνωστόν “παλάτια δεν κτίζονται στην άμμο”…
Το μόνο που θα πετύχετε είναι να ξοδέψετε πάλι τεράστια χρηματικά ποσά, τα οποία “θα πάρει η θάλασσα” και θα δημιουργήσετε μια ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή. Το φαινόμενο της διάβρωσης στην παραλία και τον παραλιακό δρόμο του Πλατανιά – Ταυρωνίτη – Μάλεμε – Κολυμπαρίου, είναι ένα οδυνηρό γεγονός… και θα ’πρεπε να σας προβληματίσει!…
δ) Θα σας ψηφίσω, αν λειτουργήσετε σωστά τον βιολογικό έτσι ώστε να βγάζει “καθαρό νερό” κατάλληλο για πότισμα και όχι “καθαρά λύματα”, όπως βγάζει τώρα… σύμφωνα με παρατηρήσεις των κατοίκων και χειμερινών κολυμβητών στην παραλία του Δραπανιά.
ε) Θα σας ψηφίσω, όταν, σε συνεργασία με τον Ο.Α.ΔΥ.Κ. ή δεν ξέρω ποιον άλλο φορέα, αλλαχθεί ολόκληρο το δίκτυο ύδρευσης – άρδευσης, το οποίο λόγω παλαιότητας, συνέχεια παρουσιάζει ζημιές, χάνονται τεράστιες ποσότητες νερού και σε πολλά σημεία είναι από αμίαντο, πράγμα πολύ επικίνδυνο για την υγεία μας.
Οταν θα καθαρίσει η δεξαμενή του Δραπανιά και θα γίνει η σύνδεσή της, με γειτονιές, που είναι σε εκκρεμότητα από 20ετίας.
στ) Θα σας ψηφίσω αν, σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία ή οποιονδήποτε άλλο φορέα ή εθελοντές, καταφέρετε να αναπαλαιώσετε τη “Βίλα Τρεβιζάν” στο Μετόχι και τον “Ενετικό Πύργο” στον Πάνω Δραπανιά.
Θέλω να αναφέρω εδώ ότι όλα τα παραπάνω θα εξυπηρετούσαν τους κατοίκους της περιοχής όμως θα εξυπηρετούσαν και τους τουρίστες, θα έδιναν άλλη εικόνα και θα βοηθούσαν την τουριστική ανάπτυξη, που τόσο πολύ κόπτονται “οι δικοί σας άνθρωποι” ότι τάχα ενδιαφέρονται να προωθήσουν. Όμως οι πληροφορίες δυστυχώς λένε ότι μεθοδεύονται πωλήσεις ακόμα και περιοχών Natura μέσω Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. σε μεγάλων συμφερόντων εταιρείες. “Και ο χορός καλά κρατεί”.
Αναφέρομαι κυρίως στον Δραπανιά, επειδή εκεί βρίσκεται το σπίτι μου και η οικογένειά μου, αλλά κι επειδή δεν θέλω να μακρυγορήσω, αναφερόμενη γενικά στον Δήμο Κισάμου και την εγκατάλειψή του από τη Δημοτική σας Αρχή.
Αργυρώ Μετζιδάκη,
κοινωνική λειτουργός,
προϊσταμένη της Κοιν. Υπηρεσίας
του Γεν. Νοσοκομείου Χανίων
“Ο Άγιος Γεώργιος”

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Ευτυχώς που βρέθηκε μια ΓΥΝΑΙΚΑ να πει τα πράματα με το όνομά τους.
Χάθηκε έστω και ένας άντρας να σχολιάσει?????
Δυστυχώς στο τόπο μας δεν γίνεται τίποτα άν δεν υπάρχει εξυπηρέτηση συμφέροντος......
Παραβλέπεται το σύνολο....
Γι΄ αυτό δυστυχώς θα μένουμε πίσω.
Για να δούμε με το νέο Δήμαρχο τι θα γίνει.....