ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ-ΜΑΡΕΝΤΑΚΗΣ
Στην δυτική πλευρά της Κισάμου, δύο νέοι καλλιτέχνες ξεπετάχτηκαν στα τέλη της δεκαετίας του '20 για να κλέψουν τις εντυπώσεις. Οι 15χρονοι τότε, Μιχάλης Χαρχαλάκης στο βιολί και Θεοχάρης Μαρεντάκης στο λαγούτο. Και ο κόσμος, από περιέργεια περισσότερο, πήγαινε να ακούσει τα δύο παιδιά, που ακόμα φορούσαν κοντά παντελονάκια.
Σιγά σιγά, τα παιδιά αυτά μεγάλωσαν και μαζί τους, μεγάλωσε και η φήμη τους. Μια ζυγιά πολύ καλή, που δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από τις άλλες, μεγάλες ζυγιές των "ιερών τεράτων" της περιοχής.
Απαραίτητοι στα πανηγύρια της εποχής, στην Αγία Τριάδα ......
...... στα Καλουδιανά, στον Τίμιο Σταυρό στο Σηρικάρι, στα Χάμπαθα, στον Άγιο Κωνσταντίνο στο Βουλγάρω, στις Λουσακιές κλπ.
Περίφημο δοξάρι ο Μιχάλης Χαρχαλάκης, ανηψιός του γίγαντα Νικ. Χάρχαλη, καλή πενιά ο Θεοχάρης αλλά και εξαίσιος τραγουδιστής. Ένας πολύ δυνατός συνδυασμός, που τους έκανε να ξεχωρίσουν από όλους σχεδόν τους συνομήλικους τους. Μέχρι και τα χρόνια της κατοχής, τους βρίσκουμε σε πλήρη καλλιτεχνική έξαρση. Μετά την κατοχή όμως, ο Μιχάλης Χαρχαλάκης ανέβηκε στην Αθήνα, όπου και έζησε τα υπόλοιπα του χρόνια και ο Θεοχάρης συνεργάστηκε με πολλούς άλλους βιολάτορες.
Στην μνήμη του κόσμου όμως που τους άκουσε, έχουν χαραχτεί οι πενιές τους, οι ξεκαρδιστικές μαντινάδες τους, τα όλο ζωντάνια γλέντια τους, ο λαμπρός και εύθυμος χαρακτήρας τους.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου