Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Η ΑΓΙΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ


Το 1895 έγιναν τα εγκαίνια της μεγάλης εκκλησίας, νοτιοδυτικά της της μικρής που προϋπήρχε. Η αγιογράφηση του ναού όμως έγινε μετά από εξήντα τέσσερα χρόνια. Μέχρι τότε οι μόνες εικόνες που υπήρχαν βρίσκονταν στο τέμπλο και τα εικονοστάσια. Ήταν φτιαγμένες από τον αξιόλογο ζωγράφο της εποχής Ε. Μαρκογιαννάκη (παραμένουν ακόμα στη θέση τους).
Μονάχα ένας μικρός Παντοκράτορας που υπήρχε στον τρούλο καταστράφηκε, για τις ανάγκες της μετέπειτα αγιογράφησης.
Το 1958, στις 22 Ιουλίου συνήλθε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και αποφάσισε την αγιογράφηση του ναού υπό τον όρο αυτή να γίνει κατά τα πρότυπα της «Κρητικής Σχολής». Καλούσε λοιπόν τον κάθε ενδιαφερόμενο να καταθέσει τις μακέτες και την προσφορά του.
Παρουσιάστηκαν δυο αγιογράφοι ο Στέλιος Καρτάκης από τα Χανιά και ο Δημ. Σαριδάκης από το Ηράκλειο.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΡΤΑΚΗΣ-ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ

Οι δυο αυτοί αγιογράφοι εργάζονταν στο Ηράκλειο και μάλιστα κάποια εποχή, πριν από το 1958, στο ίδιο εργαστήριο επί της οδού Χάνδακος.
Οι προσφορές μαζί με τις μακέτες διαβιβάζονται στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων απ' όπου παίρνεται και η τελική απόφαση, κατοχυρώνοντας το έργο στον Στέλιο Καρτάκη.
Στο έγγραφο του υπουργείου, όμως «εκφράζεται η ευχή» όπως ο επιτυχών αγιογράφος να χρησιμοποιήσει και τον έτερο αγιογράφο του οποίου η εργασία, όπως αναφέρεται είναι εξ ίσου αξιόλογη, κάτι όμως που ο Σαριδάκης δεν δέχτηκε.
Έτσι αρχίζουν οι εργασίες οι οποίες χωρίζονται σε δυο φάσεις. Η πρώτη κρατάει μέχρι το 1963 και αγιογραφείται ότι όριζε ο διαγωνισμός, η δεύτερη αρχίζει τέσσερα χρόνια αργότερα και τελειώνει με το τέλος της αγιογράφησης, το 1978.
Στις φωτογραφίες οι δυο μεγάλοι Κισαμίτες αγιογράφοι Στέλιος Καρτάκης και Νίκος Γιαννακάκης!

Δεν υπάρχουν σχόλια: