Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

ΑΠΟΨΗ

Συνυπευθυνότητα
Του Ν. Ψιλλάκη
Σήμερα διαπιστώνουμε ότι τα τελευταία τριάντα χρόνια ζούσαμε σε έναν κόσμο πλασματικό, ονειρεμένο με αρκετή δόση χλιδής, τη στιγμή που οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες βάδιζαν σημειωτόν ή οπισθοχωρούσαν από πλευράς βιοτικού επιπέδου σε σχέση με τις δεκαετίες ανάπτυξης του ’60 και ’70. Απεδείχθη περίτρανα ότι αυτό οφειλόταν στις γνωστές τακτικές των πολιτικών σκοπιμοτήτων των εκάστοτε κυβερνήσεων, χρησιμοποιώντας τον τεράστιο δανεισμό του κράτους σε συνδυασμό με την εισροή κεφαλαίων από την ΕΕ υπό τη μορφή των Κονδυλίων Στήριξης. Ξεχνώντας έτσι τους βασικούς τομείς παραγωγής: αγροτικά προϊόντα (πολιτικοποίηση των γεωργικών ενώσεων), τουρισμός (υποδομές, χωροταξικό, μαρίνες), ναυτιλία και γιατί όχι, παροχές υγείας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ορυκτός πλούτος και άλλα για τα οποία η Ελλάδα έχει δύναμη και δυνατότητα ανταγωνισμού στο διεθνές περιβάλλον.
Αλήθεια, ο ελληνικός λαός στην πλειοψηφία του έχοντας νωπό πολιτικό παρελθόν τρικυμιώδες και στερημένος οικονομικά, σαφώς κατώτερου βιοτικού επιπέδου· έναντι των ευρωπαϊκών χωρών, συνηγόρησε, ρούφηξε, στην κυριολεξία, όλα τα αγαθά που του προσέφερε απλόχερα το νέο πολιτικό σκηνικό βοηθούμενο από την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η διψασμένη και καταπιεσμένη τότε ελληνική κοινωνία μεταμορφώθηκε σιγά - σιγά σε απείθαρχη και απαιτητική συνταξιδεύοντας με την πολιτική των κυβερνήσεων. Αυτές έκαναν το παν για να είναι συνοδοιπόροι με τον λαό σε ένα ξέφρενο πανηγύρι σπατάλης, κακοδιαχείρισης και στρεβλής ανάπτυξης.
Σήμερα, δυστυχώς, τα ανωτέρω στραβά καλείται να τα πληρώσει ο ελληνικός λαός και η νέα γενιά -που δεν φταίει σε τίποτα- τουλάχιστον για τα επόμενα 15 - 20 έτη. Βαρύ το τίμημα. Όμως μόνο για τον λαό. Οι διαχειριστές της «ευήμερης» περιόδου, οι πολιτικοί, έχουν μεγάλη συνυπευθυνότητα...
Και, όμως, σήμερα τριγυρνάνε ανάμεσά μας ως ευεργέτες του παρελθόντος και ως σωτήρες του αύριο!
Η Ιστορία ήδη ξεκίνησε να γράφει... και το τίμημα της συνυπευθυνότητας θα είναι βαρύ γι’ αυτούς, δυστυχώς, όχι υλικά αλλά ιστορικά ως αμαυρωμένη εικόνα του παρελθόντος.

Από τα Χαν. Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: