Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ....... ΑΠΟ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Το 62% των επισκεπτών δήλωσαν αυθόρμητα ότι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν πάνω από 4 ευρώ για είσοδο» σημείωσε ο κ. Τσούτσος.
 
Μέγιστο αριθμό 2.230 επισκεπτών ανά ημέρα, μοιρασμένο σε δύο βάρδιες, προτείνει η επιστημονική έρευνα του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης για τη λιμνοθάλασσα του Μπάλου.
Η έρευνα, που κινήθηκε σε διαφορετικά επίπεδα, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις ανάγκες προστασίας όσο και το τουριστικό ενδιαφέρον που έχει ο προορισμός, παρουσιάστηκε σήμερα στο Επιμελητήριο Χανίων, που είναι ο φορέας του έργου «Προώθησης Αειφόρου Παράκτιου Τουρισμού». Την «ακτινογραφία», καθώς και τη μεθοδολογία της έρευνας παρουσίασε ο καθηγητής Θεοχάρης Τσούτσος, επισημαίνοντας ότι στηρίχθηκε σε 12 διαφορετικά μέτρα και προτεραιότητες. Στο πλαίσιο της έρευνας, ομάδα από το Πολυτεχνείο Κρήτης βρέθηκε στον Μπάλο, καλώντας 400 από τους επισκέπτες να απαντήσουν στο θεματολόγιο που τους τέθηκε. Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, «μόνο μέσα από ήπια παρέμβαση μπορεί και πρέπει να αυξήσει την αξία της η περιοχή. Στόχος μας είναι η προστασία και για σήμερα και για τις επόμενες γενιές». Με βάση τις απαντήσεις των επισκεπτών στο ερωτηματολόγιο, προκύπτει ότι πρέπει να ενισχυθεί η καθαριότητα, να λυθεί το ζήτημα της στάθμευσης, να εξεταστεί το ανώτατο όριο επισκεπτών και να οργανωθεί καλύτερα η περιοχή, ενώ οι επιστήμονες προτείνουν μόνιμο σύστημα παρακολούθησης του περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο της παρουσίασης της έρευνας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, Αντώνης Ροκάκης, επισήμανε: «Τα επιστημονικά συμπεράσματα που παρουσιάζουμε δεν επιτρέπουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Απευθύνουμε δημόσια προσκλητήριο μεθοδικής συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων, επιχειρήσεων και της κοινωνίας στη ευρύτερη περιοχή, για να χαράξουμε μετά από ευρύ διάλογο τη βέλτιστη στρατηγική διαχείρισης του φυσικού πλούτου μας, με άμεσες ολοκληρωμένες και στοχευμένες παρεμβάσεις, ώστε να αποφευχθούν τα επόμενα χρόνια μη αναστρέψιμες βλάβες για το μοναδικό οικοσύστημα της Δυτικής Κρήτης». 

Ο δήμαρχος Κισσάμου, Γιώργος Μυλωνάκης, τόνισε από την πλευρά του ότι «η περιοχή χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την αειφόρο αξιοποίηση του φυσικού και αναπτυξιακού της πλούτου». ...
 
 

Σχόλιο blog
Από το 2012 ειναι γνωστό οτι....
Η προστατευόμενη περιοχή της Γραμβούσας- Μπάλου έχει παραχωρηθεί κατά χρήση στον Δήμο Κισάμου δυνάμει προϋφιστάμενης προγραμματικής σύμβασης και Σχεδίου Διαχείρισης που έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ. Σύμφωνα με το ως άνω Σχέδιο, επιτρέπεται η τοποθέτηση ομπρελών και καθισμάτων και η λειτουργία δύο αναψυκτηρίων. Επίσης ορίζεται η καταβολή τέλους ύψους ενός (1) Ευρώ σε κάθε επισκέπτη για την φύλαξη, την συντήρηση των δασοτεχνικών έργων και την καθαριότητα της περιοχής με ευθύνη του Δήμου.
Αντε με το καλό σε νεα ΦΕΚ και εκεί αλλά και στο Λαφονήσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: