Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

ΣΤΟ ΡΙΖΟΣΠΗΛΙΟ ΤΟΥ ΤΗΓΑΝΙΟΥ

 Στον Μπάλο και ιδιαίτερα στο Τηγάνι βρίσκεται το σπηλαιοβάραθρο Ριζόσπηλιος όπου σφαγιάστηκαν 130 Χριστιανοί τον Οκτώβρη του 1825 που ήταν κρυμμένοι απο την εκδικητική μανία των Τούρκων. Είναι ένα στενό βάραθρο 25 μέτρων περίπου σχεδόν κατακόρυφο και χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να το επισκεφτείτε. Λένε οτι ακόμα στον πάτο του είναι σκόρπια τα κόκαλα των Χριστιανών που σφαγιάστηκαν.
Αυτή η ανάρτηση μου το 2019 έκανε δυο φίλους απο την Κίσαμο πριν μερικές μέρες να πάνε στο σπηλαιοβάραθρο και να τολμήσουν να κατέβουν ως και το τέλος του. Σίγουρα μια πολύ επικίνδυνη προσπάθεια, και μόνο για ειδικούς. Φυσικά τα νέα παιδιά που το αίμα του βράζει κατάφεραν και κατέβηκαν με φακούς και σκοινιά και είδαν πολλά κόκαλα στο τέλος της διαδρομής. Το επιχείρημα σίγουρα ήταν επικίνδυνο και μιας και το μικρό αυτό βάραθρο είναι ανοικτό και προσβάσιμο στον καθένα, κάνω πρόταση στον σύλλογο Γραμβουσίων που κάθε χρόνο τελεί τρισάγιο εκεί να καλέσει τον ορειβατικό σύλλογο Χανίων, ο μόνος που ασχολείται στο Νομό και με την σπηλαιολογία και να κάνει μια προσπάθεια να μαζέψει όσα κόκαλα υπάρχουν ακόμα στο βάθος του σπηλαίου, αλλά και να δει αν μπορεί να φτιαχτεί μια διαδρομή εντός αυτού. Μια ανάλογη προσπάθεια είχε γίνει πριν απο πολλά χρόνια όχι απο ειδικούς αλλά απο απλούς δικούς μας ανθρώπους, τον Θανάσης Δεικτάκης και τον Μανώλη Χριστοφοράκη, με τον τελευταίο να καταφέρνει να κατεβαίνει στο σπήλαιο βρίσκοντας μάλιστα και λίγα κόκαλα των σφαγιασθέντων που φυλάσσονται σήμερα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Φυσικά σε κάθε άλλη περίπτωση θα πρέπει να μπει μια πόρτα που να αποτρέπει τους χιλιάδες επισκέπτες του Μπάλου να μπουν στο μικρό αυτό σπηλαιοβάραθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: