Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

..που παρέδωσε στον Αλέξη Τσίπρα κατά την επίσκεψη του τελευταίου στο Δημαρχείο χθες.
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Με αφορμή την επίσκεψη σας στην φιλόξενη περιοχή της Κισσάμου, επιθυμώ να σας ενημερώσω για μια σειρά από σοβαρά ζητήματα που σχετίζονται με την οργανωτικο-διοικητική, επιχειρησιακή, κοινωνική και αναπτυξιακή λειτουργία και προοπτική του Δήμου Κισσάμου, για τα οποία πρέπει – αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές - να αναζητηθούν λύσεις.
Αγροτική Ανάπτυξη
16. Προώθηση των αναγκαίων έργων για την αποκατάσταση των λιμνοδεξαμενών των Αγίων Θεοδώρων και της Χρυσοσκαλίτισσας Δήμου Κισσάμου ούτως ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα άρδευσης των αγροτικών καλλιεργειών στην περιοχή του Ελαφονησίου (η μια λιμνοδεξαμενή  - Αγ. Θεοδώρων - είχε κατασκευαστεί από το Υπουργείο Γεωργίας τη δεκαετία του ΄90, έπαθε ωστόσο σοβαρή ζημιά με αποτέλεσμα να χαθεί όλο το νερό που ήταν αποθηκευμένο και να μείνουν χωρίς νερό τουλάχιστον 1.000 στρέμματα κηπευτικών και δεκάδες χιλιάδες ελαιόδεντρα. Στην ίδια περιοχή και την ίδια περίοδο είχε κατασκευαστεί άλλη μια λιμνοδεξαμενή – Χρυσοσκαλίτισσα - από το υπουργείο Γεωργίας που ποτέ δε λειτούργησε λόγω κακοτεχνιών και που η μελέτη αποκατάστασης εκκρεμεί χρόνια τώρα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης). 
17. Ολοκλήρωση μελέτης και δημοπράτηση κατασκευής λιμνοδεξαμενής Πλατάνου, στην οποία το νερό από τις γεωτρήσεις έχει γίνει υφάλμυρο και κινδυνεύει να καταστραφεί το έδαφος όπου καλλιεργούνται χιλιάδες στρέμματα πρώιμων κηπευτικών.
18. Λήψη άμεσων μέτρων για τη στήριξη των παραγωγών του ελαιόλαδου. Μετά την οριστικοποίηση της νέας ΚΑΠ και την κατανομή των κονδυλίων ανάμεσα στις καλλιέργειες (αροτραίες 43 €/στρέμμα - δενδρώδης 50,50 €/στρέμμα), έχει υπάρξει μια τεράστια αδικία εις βάρος της ελαιοκαλλιέργειας. Προκειμένου να μετριαστούν οι απώλειες των ελαιοπαραγωγών θεωρούμε σκόπιμο να εξεταστεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η δυνατότητα παροχής ειδικής ποιοτικής ενίσχυσης ελαιολάδου προς τους παραγωγούς που παράγουν πιστοποιημένα ποιοτικά προϊόντα (ολοκληρωμένης διαχείρισης – Π.Ο.Π- Π.Γ.Ε.) (προτεινόμενο πόσο τα 50 € ανά στρέμμα) από τον πρώτο πυλώνα των ενισχύσεων και διαμέσου των συνδεδεμένων ενισχύσεων, προκειμένου να στηριχθούν έτσι τα ποιοτικά πιστοποιημένα προϊόντα που αποτελούν την αιχμή του δόρατος στον τομέα του ελαιολάδου και οι πραγματικοί παραγωγοί που ενδιαφέρονται όχι απλά να παράγουν αλλά και να δίνουν στον καταναλωτή ένα πιστοποιημένο και υγιεινό προϊόν.
19. Απαλλαγή φορολόγησης αγροτικών επιδοτήσεων και αποζημιώσεων. Οι επιδοτήσεις και οι πάσης φύσεως αποζημιώσεις από την ΕΕ και τον ΕΛΓΑ, τις οποίες λαμβάνει μεγάλο μέρος των παραγωγών, δεν πρέπει να λογίζονται ως εισόδημα από την παραγωγική δραστηριότητα και τούτο διότι πρόκειται, είτε για ενισχύσεις, που καταβάλλονται για να διατηρηθεί το κόστος των αγροκτηνοτροφικών προϊόντων σε χαμηλά επίπεδα και να τονωθεί έτσι η ανταγωνιστικότητά τους, είτε για αποζημιώσεις που δίδονται για την επανόρθωση ζημιών από φυσικές καταστροφές, ώστε να εξασφαλιστεί η αποκατάσταση των απωλειών και η συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Επομένως, τα χρήματα αυτά, εξ αιτίας των σκοπών που υπηρετούν, θα πρέπει να αποδίδονται στους παραγωγούς στο σύνολό τους, χωρίς καμία φορολογική επιβάρυνση και ως εκ τούτου παρακαλούμε όπως εξετάσετε τη δυνατότητα απαλλαγής της φορολόγησης των αγροτικών επιδοτήσεων και αποζημιώσεων ή αν αυτό δεν είναι δυνατό να μεριμνήσετε για τη θέσπιση εξαιρέσεων, αντίστοιχων με ότι ισχύει σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, στη φορολόγηση των ενισχύσεων που στοχεύουν στην αγροτική ανάπτυξη και την αντιστάθμιση των απωλειών εισοδήματος, όπως είναι οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, η εξισωτική αποζημίωση, τα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα, τα σχέδια βελτίωσης, το πριμ πρώτης εγκατάστασης νέων αγροτών κ.α..

Δεν υπάρχουν σχόλια: