Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Του Παναγιώτη Μπατσαρισάκη*
Η Ελλάς “συνθηκολόγησε”. Αυτό είναι το συμπέρασμα από την υπογραφή του 3ου μνημονίου, που είναι και το επαχθέστερο. Οι εκλογές προκυρήχθηκαν άρον-άρον για να μην φανούν τα αποτελέσματα της “συνθηκολόγησης”. Παρόλα αυτά όμως, οι μειώσεις στις συντάξεις φάνηκαν, και φάνηκαν στη μείωση των εισοδημάτων των ανθρώπων που πάλεψαν μια ολόκληρη ζωή για το αγαθό της σύνταξης.
Το κάρο λοιπόν του επαχθέστατου και τιμωρητικού μνημονίου άρχισαν να το τραβούν οι αδύναμοι με ότι αυτό σημαίνει.
Όσα άρχισαν να χάνουν και πρόκειται να χάσουν οι συνταξιούχοι, θα το στερηθεί η αγορά αφενός μεν, και αφετέρου οι άνεργοι και κυρίως οι νέοι άνεργοι που είναι γνωστό ότι κατά κύριο λόγο συντηρούνται από τις συντάξεις γονιών και παππούδων. 
Τα προβλήματα όμως δε σταματούν εδώ, μάλλον εδώ αρχίζουν, γιατί το 3ο μνημόνιο είναι βαρύ και ασήκωτο για το μέλλον της Ελλάδας. Ήδη η ανεργία αυξήθηκε στο 25,2% και συγκεκριμένα μετά τα capital controls οι άνεργοι έφτασαν σε 1.204.844 άτομα, ενώ ο μη ενεργός πληθυσμός έφτασε στα 3.298.166 άτομα.
Το σύνολο που απασχολείται στην Ελλάδα είναι 3.600.000 άτομα. Τα νούμερα είναι πραγματικά απογοητευτικά και επικίνδυνα για το μέλλον του τόπου.
Τη νύφη όμως δεν τη πληρώνουν μόνο ...

....οι συνταξιούχοι, την πληρώνουν άμεσα και οι εργαζόμενοι, με μειώσεις των μισθών κυρίως στον ιδιωτικό τομέα της τάξης περίπου του 2% λόγω της αμυντικής στάσης των επιχειρήσεων και μείωσης του τζίρου τους κατά 20%. 
Συνέχεια προβλημάτων μνημονίου…. 
Το 56% αυτού πρέπει να έχει υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2015 και μένουν λιγότερο από τέσσερις μήνες γι αυτό. Περιλαμβάνει το μνημόνιο αυτό 223 δράσεις εκ των οποίων 157 πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι τον Δεκέμβριο, και είναι οι περισσότερες προαπαιτούμενες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν εκταμιεύεται ποσό χωρίς την ψήφιση εφαρμογής των μέτρων.
Όλη αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει ένα κλίμα άσχημο που θα φανεί με την λήξη της τουριστικής περιόδου γιατί ευτυχώς ο τουρισμός κρατά καλά ακόμη την ελληνική οικονομία με τα 26 εκατομμύρια τουλάχιστον επισκεπτών φέτος. 
Μετά τη λήξη λοιπόν της τουριστικής περιόδου θα δούμε την αβεβαιότητα στην παραγωγή λόγω της μείωσης των πωλήσεων και τη δυσκολία εισαγωγών, την μηδενική πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, δυσκολία στις μεταφορές, άρα και έλλειψη προϊόντων, και μείωση προσωπικού. Θα μπορούσε να πει κανείς πολλά ακόμη προβλήματα αλλά θα επισημανθεί το πρόβλημα βόμβα του ασφαλιστικού, η αύξηση Φ.Π.Α στο 23% ιδιαίτερα στα νησιά που εκεί καραδοκεί η Τουρκία, με τη δημιουργία ζωνών τελείως απαλλαγμένων από Φ.Π.Α και φόρους απέναντι στα νησιά της Ρόδου, της Σάμου και της Χίου, με ότι αυτό σημαίνει.
Αλλά και η αύξηση των φόρων στον αγροτικό τομέα από το 13% στο 26% μόνο οπισθοδρόμηση της πρωτογενούς παραγωγής θα φέρει, για τον απλούστατο λόγο ότι η παραγωγή μέχρι τώρα ήταν ιδιαίτερα υψηλού κόστους και κυριολεκτικά χωρίς κανένα κέρδος.
Τα προβλήματα είναι τόσα πολλά που δημιουργούνται από την “συνθηκολόγηση”, που θα μπορούσε να γραφτεί ολόκληρο βιβλίο, όμως οι υπογράφοντες και επιβάλοντες το μνημόνιο δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για τις τύχες και τη ζωή των ανθρώπων που καλούνται να πληρώσουν τις παράλογες και ύποπτες πολιτικές τους. 
* Οικονομ. Αναλυτής – Επιχειρηματικός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: