Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΤΑΜΝΑΓΚΑΘΙ

Την ονομασία σταμναγκάθι την απόκτησε από το αγκάθι που το περιβάλλει και από την χρήση που είχε σαν προστατευτικό στο στόμιο της στάμνας με το νερό τα παλαιότερα χρόνια.
Σχετική αναφορά υπάρχει στον Πάπυρο Embers, στην Αίγυπτο των Φαραώ, τέσσερις χιλιετίες π.Χ. Και ύστερα, με την ονομασία «Σέρις ή Πικρίς η αγριά», ο Διοσκουρίδης το αναφέρει για τις διουρητικές του ιδιότητες. Συμπεριλαμβάνεται στα κίχορα των αρχαίων Ελλήνων, τα άγρια χόρτα που αναφέρουν ο Αριστοφάνης, ο Θεόφραστος και ο Διοσκουρίδης, καταδεικνύοντας την εκλεκτική τους συγγένεια με το «κιχώριον το ακανθώδες», όπως είναι η φυτολογική ονομασία του σταμναγκαθιού. Μεταγενέστερα, ο μοναχός Αγάπιος ο Κρης γράφει στο «Γεωπονικόν» ότι καθαρίζει το συκώτι.
Έτσι, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός της συλλογής και βρώσης του σταμναγκαθιού από τους λαούς της λεκάνης της Μεσογείου και μαγειρεμένο και ωμό ως σαλάτα.
Η διατροφική του αξία είναι μεγάλη. Το σταμναγκάθι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες και Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι σύμμαχοι της καρδιάς, της καλής υγείας του οργανισμού, τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και δρουν κατά της οξείδωσης των κυττάρων και της αντιγήρανσης των ιστών. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ω3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες C και Ε, β-καροτένιο και γλουταθειονίνη. 
Όλα τα παραπάνω, προσδίδουν στο σταμναγκάθι ιδιότητες θεραπευτικές, καθώς και αντιοξειδωτικές – αντιγηραντικές.
Τα τελευταία χρόνια ο δήμος μας και οι δυτικές περιοχές του, Μεσόγεια-Πλάτανος- Φαλάσαρνα, επιδίδονται στην συστηματική καλλιέργεια του, που κατατάσσει την περιοχή μας σαν την μεγαλύτερη δύναμη παραγωγής του στην χώρα. Φυσικά μιας και η εποχή σποράς του είναι τώρα το πρόβλημα είναι πάλι το νερό και τα παράπονα όλων των σταμναγκαθοκαλλιεργητών τα ίδια κάθε χρόνο.. χάνεται η παραγωγή λόγο ελλείψεως νερού.



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ας προσπαθησουμε να λυσουμε τα σημαντικα προβληματα της περιοχης πρωτα (υδρευση ,αρδευση, συντηρηση σχολικων κτιριων ,καθαρισμος οδων}απλα καθημερινα πραγματα και μετα ας ασχοληθουμε και με διαγωνισμους μαγειρικης ,βραβευσεις και φεστιβαλ κισαμιτικης κουλτουρας.............