Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

ΚΙ ΟΜΩΣ ΕΠΩΛΗΘΗ

Μια ασπίδα αξίας 131.000 δολλ. 
Κατά τον οίκο Christie's, η χάλκινη ασπίδα κατασκευάσθηκε στην ελληνιστική περίοδο (την χρονολογεί μάλιστα συγκεκριμένα στο β΄ μισό του 3ου αι. π.Χ.) και το χαρακτηριστικό της ήταν ότι σφυρηλατήθηκε από ένα μόνον φύλλο!
Στο κέντρο της εδέσποζε ένα μακεδονικό αστέρι, με 24 ακτίνες, περικυκλωμένο από την επιγραφή: «BA \ S \ Ι \ L \ E \ W \ \ S \ \ D \ HMHTPIOY», που αποδίδεται ως «βασιλέως Δημητρίου».
Προφανώς, λοιπόν, ανήκε σε κάποιον ανώτερο αξιωματικό του Δημητρίου, στον οποίο ο βασιλιάς εδώρισε την ασπίδα.
Βάσει παρόμοιων σχεδίων σε άλλες ασπίδες, αυτές οι ασπίδες χρησιμοποιούνταν από μέλη της στρατιωτικής ελίτ του βασιλέως. 

Η μακεδονική ασπίδα αρχικώς ....
...... είχε εσωτερικά εξαρτήματα, που της επέτρεπαν να φορεθεί με τέτοιον τρόπο, που θα προστάτευε τον ώμο του πολεμιστού, και θα του επέτρεπε να κρατά την σάρισά του (το γνωστό μακρύ μακεδονικό δόρυ) και με τα δύο χέρια!
Περιεβάλετο από 7 ομοκέντρες «καμάρες», η καθεμιά με επίκεντρο από 8άκτινα αστέρια, 3 ομόκεντρες ζώνες κατά μήκος της άκρης (69,8 εκατ. διάμετρο) και ήταν κυρτόμορφη. Η ασπίδα αυτή ανήκε σε ιδιωτική συλλογή... κάποιου... κάπου στο Έσσεν της Βόρειας Γερμανίας, γύρω στο 1920. 
Ίσως είναι από τα αρχαιολογικά κειμήλια που έκλεψαν οι Γερμανοί από την χώρα μας, κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, από τον οποίο μας χρωστάνε ακόμη χρήματα, και σφυρίζουν αδιάφορα... Από το Έσσεν η ασπίδα «κατέβηκε» σε άλλον ιδιοκτήτη στην «πόλη-πλυντήριο» της αρχαιοκαπηλίας, το Μόναχο! 
Αρχικώς εκτιμήθηκε σε 20.000 δολ. λόγω της κακής της καταστάσεως. Αλλά εν τέλει επωλήθη. 131.000 δολ. τηλεφωνικώς σε Ευρωπαίο συλλέκτη!
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: