Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ....ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΤΘΑΙΕ

Όταν πρότεινα στον φίλο και δημοσιογράφο Ματθαίο Φρατζεσκάκη να επισκεφτούμε το Μαρτυρικό Χωριό Μαλάθυρος Κισάμου προκειμένου να καταγράψουμε την μαρτυρία ενός από τους τελευταίους εν ζωή αυτόπτες μάρτυρες της γερμανικής θηριωδίας, εκείνος όχι μόνο ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό αλλά με προέτρεψε, με αφορμή την επίσκεψη μας στην περιοχή, να αναζητήσουμε και άλλες αντίστοιχες μαρτυρίες στα γύρω χωριά. Έτσι και έγινε.
Μαζί με τον Ματθαίο και τον συνεργάτη του ξεκινήσαμε από την μαρτυρική Μαλάθυρος Κισάμου όπου μας περίμενε ο Γιάννης Σημαντηράκης. Eκεί μας διηγήθηκε τα όσα έζησε σαν δεκατριάχρονο παιδί την αποφράδα ημέρα της 28ης Αυγούστου του 1944 όταν τα Γερμανικά στρατεύματα εκτέλεσαν τους 62 νέους άνδρες του χωριού. Η επόμενη στάση μας ήταν στο καφενείο του χωριού Κερά όπου μας μίλησαν οι Γιώργος & Χαράλαμπος Φουντουλάκης και ο Ιωάννης Καστανάκης καταθέτοντας και αυτοί με την σειρά τους τις μαρτυρίες τους από την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Δεν ήταν λίγες οι φορές κατά την διάρκεια των συνεντεύξεων που τόσο οι ηλικιωμένοι όσο και οι γύρω ακροατές δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυα τους.
Τα όσα καταγράφηκαν στις συνεντεύξεις αυτές ελπίζω κάποια στιγμή ο Ματθαίος να μπορέσει να τα προβάλει. Θα μπορούσαμε όμως να αρκεστούμε στην σημασία του γεγονότος ότι οι ολοένα και πιο σπάνιες μαρτυρίες εκείνης της εποχής θα υπάρχουν στο εξής διαθέσιμες για κάθε μελλοντική ιστορική αναζήτηση.
Μετά την εμπειρία αυτή, είμαι πεπεισμένος για την άμεση ανάγκη να προωθήσουμε με οργανωμένο και συνολικό τρόπο ένα νέο πρόγραμμα καταγραφής προφορικής ιστορίας. Στην Ελλάδα συνολικά αλλά και στην Κρήτη ειδικότερα είναι χιλιάδες οι αντίστοιχες προφορικές ιστορίες που χάνονται για πάντα μαζί με τους ανθρώπους που τις βίωσαν. Στο επόμενο διάστημα, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας Κρήτης, θα διερευνήσουμε τις δυνατότητες συνεργασίας με ιδρύματα και φορείς προς την κατεύθυνση αυτή.
Από την προσωπική σελίδα του αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Σημανδηράκη!

Η ιστορία του τόπου μας πρέπει να καταγραφεί για να μην χαθεί...το φωνάζω χρόνια τώρα!! Μπράβο Παναγιώτη που έκανες το αποφασιστικό βήμα είμαι σίγουρος (πρέπει) ότι θα σε ακολουθήσουν πολλοί!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: