Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

ΑΝ ΠΑΕΙ ΚΑΤΙ ΣΤΡΑΒΑ....

Του Βαγγέλη Γιδαράκου*
« Η υδρόλυση έχει δυνητικά προβλήματα, ακόμη και οι Αμερικανοί που θα την κάνουν εν πλω την έχουν χαρακτηρίσει λίαν επικίνδυνη αποστολή! Επιπλέον, οι ίδιοι οι εμπειρογνώμονες για τα χημικά της Συρίας έχουν αναφερθεί σε προβλήματα προσαρμογής των χημικών στη συγκεκριμένη μέθοδο, ενώ στην ιστοσελίδα του Οργανισμού δεν υπάρχει καν αναφορά για τη συμπεριφορά των πρόδρομων χημικών ενώσεων στο σύστημα αυτό. Για παράδειγμα, το μεθυλοφωσφορικό διφθορίδιο, πρόδρομη βασική ένωση των χημικών όπλων, μία αντιδρούσα και διαβρωτική ουσία που προκαλεί εγκαύματα και νευρωτικά συμπτώματα, αντιδρά με το νερό και δημιουργεί το ίδιο ατμούς υδροφθορίου.
Δε λένε τίποτα για το πώς θα συμπεριφερθεί στη υδρόλυση. Ή για το βασικό συστατικό του παράγοντα νεύρων, του γνωστού ως VX – ισχυρή τοξική ουσία, άχρωμη, άγευστη, άοσμη – που σαν όπλο είναι μαζικής καταστροφής. Αυτές είναι μόνο δύο από τις πρόδρομες ενώσεις για τις οποίες δε γίνεται καν αναφορά. Επίσης δε γίνεται καμία αναφορά των ενώσεων που προκύπτουν μετά την αδρανοποίηση αυτών των υλικών. Δεν είναι μόνο οι ενώσεις αλάτων, αλλά και ενώσεις άλλες, εξίσου επικίνδυνες, που θα πρέπει να καταστραφούν θερμικά μαζί με τα φωσφορικά κατάλοιπα. Για αυτά όλα ο Οργανισμός δε δίνει καμία απάντηση».
* Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και διευθυντής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων

Δεν υπάρχουν σχόλια: