Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 27 Απριλίου 2013

ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ...


..... άρδευσης στις καλλιέργειες 
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τετάρτη 24/4/2013 στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης η εσπερίδα ‘Ορθολογική διαχείριση του νερού άρδευσης στις καλλιέργειες’ που οργάνωσε η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δ. Πλατανιά, το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, ο ΟΑΔΥΚ και το Ινστιτούτο Θεολογίας και Οικολογίας της ΟΑΚ. Την εσπερίδα χαιρέτησε ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ι. Μαλανδράκης τονίζοντας ...
.. την στήριξη του Δήμου στο πρωτογενή τομέα και την αναγκαιότητα ορθολογικής χρήσης του νερού από όλους τους χρήστες, ο εκπρόσωπος του ΟΑΔΥΚ κ. Ε. Κοπάσης που τόνισε την συμβολή του ΟΑΔΥΚ στην αξιοποίηση του υδατικού δυναμικού της περιοχής και η Δ/τρια της ΟΑΚ κ Λαρενζάκη που τόνισε τη σχέση του νερού με την ζωή και το περιβάλλον. Στην  εσπερίδα συμμετείχαν δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Αγιάς-Κολυμβαρίου και πολλοί αγρότες. 
Στην εσπερίδα ο πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ κ. Α. Καπνισάκης αναφέρθηκε στις αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία 50 χρόνια στην ζήτηση αλλά και τη διαχείριση του νερού ενώ ο κ. Ανδριανός τόνισε ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, όχι προϊόν αγοράς και η διαχείρισή του θα πρέπει να διέπεται από τους κανόνες της ηθικής. Ο Δ/ντής του Ινστιτούτου κ. Κ. Χαρτζουλάκης τόνισε ότι το Ινστιτούτο έχει την τεχνογνωσία και μπορεί να συμβάλει στην ορθολογική χρήση του νερού στην γεωργία. Αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκαλεί η υπερ-κατανάλωση νερού, τις ανάγκες σε νερό των κυριότερων καλλιεργειών της περιοχής σε νερό και την αναγκαιότητα σωστής άρδευσης, αφού η κατανάλωση νερού για την παραγωγή ενός προϊόντος αποτελεί στοιχείο ποιότητας μέσω του ‘υδατικού αποτυπώματος’. Η γεωπόνος του Ινστιτούτου κ. Μ. Μπερτάκη αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εγκατάστασης και σωστής λειτουργίας του συστήματος άρδευσης με σταγόνες, και τόνισε ότι η αποτελεσματικότητα χρήσης του νερού μπορεί να φτάσει πάνω από 95%. Τέλος ο ερευνητής του Ινστιτούτου Δρ. Γ. Ψαρράς αναφέρθηκε στην δυνατότητα χρήσης για άρδευση των καλλιεργειών των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων και παρουσίασε τα αποτελέσματα πειραμάτων του Ινστιτούτου αλλά και της διεθνούς πρακτικής για την παραγωγή ασφαλών και καλής ποιότητας προϊόντων. Ακολούθησε  διαλογική συζήτηση με τους συμμετέχοντες και διάθεση ενημερωτικών φυλλαδίων για την ‘Ορθή Αρδευτική Πρακτική’ που έχει εκδώσει το Ινστιτούτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: