Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΝΕΟ ΚΟΥΡΕΜΑ....


Γράφει ο Μουντάκης Νίκος
Το σενάριο της νέας αναδιάρθρωσης χρέους για την Ελλάδα ρίχνει εκ νέου στο τραπέζι το Reuters επικαλούμενου ευρωπαίους αξιωματούχους που έχουν δει τα στοιχεία της εν εξελίξει αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που θα έχει όμως μια τέτοια κίνηση σε αυτή τη φάση είναι ότι θα απαιτηθεί να χάσουν λεφτά η ΕΚΤ και οι χώρες που δάνεισαν στην Ελλάδα. Το Reuters επισημαίνει, βέβαια, ότι δεν υπάρχει διάθεση για κάτι σε αυτή τη χρονική περίοδο μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.
Το θέμα αναμένεται να τροφοδοτήσει την ελληνική και διεθνή επικαιρότητα κατά τις επόμενες μέρες αλλά τόσο η ΕΕ όσο και το ΔΝΤ θα αποφύγουν να το σχολιάσουν ευθέως ενώ θα διαψευστεί μέσω διαρροών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας. 
Πηγές εντάσσουν αυτό το δημοσίευμα σε πληροφορίες που δόθηκαν με σκοπό να προλειανθεί το έδαφος με στόχο να ενισχυθεί η πίεση προς τη Γερμανία και να καλλιεργηθεί κλίμα γενικευμένης κρίσης και κατάρρευσης.
Αξιωματούχοι των Βρυξελλών εκτιμούν ότι ίσως αυτό το θέμα αποτελέσει –αν το διαχειριστεί σωστά ελληνική κυβέρνηση- το διαβατήριο της Ελλάδας για την προσκόλληση στο άρμα της Ιταλίας και της Ισπανίας το οποίο θα στηριχθεί και από τη Γαλλία.
Παράλληλα στα διεθνή Media .......
....... κυκλοφόρησε σενάριο και για στάση πληρωμών στις 20 Αυγούστου, καθώς τότε λήγουν ομόλογα 3,5 δις. που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και στα οποία η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταποκριθεί με τα σημερινά δεδομένα.
Αυτό το σενάριο δεν ευσταθεί καθώς η ΕΕ έχει ενημερώσει ότι θα βρεθεί τεχνική λύση για αυτό το θέμα εδώ και αρκετές ημέρες, προσπαθώντας να προλάβει τον πανικό που δημιουργείται ενόψει της λήξης των ομολόγων.
Από την πλευρά του ΔΝΤ επισημαίνεται η χρονική συγκυρία στην οποία δημοσιεύεται και γίνεται νύξη για το σκοπό που ενδεχομένως να εξυπηρετεί. Παράγοντες που γνωρίζουν καλά τα θέμα της Ευρωζώνης στο ΔΝΤ εκτιμούν ότι η ομοβροντία θεμάτων αυτές τις ημέρες δεν επιτυγχάνουν πολιτικές μετατοπίσεις παρά μόνο πανικοβάλλουν τις αγορές.
Η Γερμανία, σύμφωνα με τις πηγές του ΔΝΤ, είναι προετοιμασμένη για την πίεση αυτού του τύπου και δεν πρόκειται να ενδώσει σε εκβιασμούς των αγορών. Όπως απέδειξε άλλωστε και στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής μπορεί πολύ εύκολα να συναινέσει σε αποφάσεις τις οποίες θα ναρκοθετήσει στη συνέχεια.
ΔΝΤ και Κομισιόν συγκλίνουν πάντως επί του ευρωομολόγου το οποίο θα αποτελέσει εν τέλει το κεντρικό σημείο τριβής με τη Γερμανία έως τα τέλη του έτους.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα χρησιμοποιηθεί ως μέσο πίεσης αλλά η ελληνική κυβέρνηση να επιδιώξει να ενταχθεί σε κάποιο πολιτικό χώρο ώστε να μην αποτελέσει η Ελλάδα παράπλευρη απώλεια.
Οι αξιωματούχοι επισημαίνουν ταυτόχρονα ότι η τρόικα θα βρει κατά την επίσκεψη της στην Αθήνα ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί.
Αυτό σημαίνει ότι οι επίσημοι πιστωτές της χώρας – η ΕΚΤ και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης – θα πρέπει να αναδιαρθρώσουν ένα μέρος από τα 200 δισ. ευρώ σε ελληνικό κυβερνητικό χρέος που εκτιμάται ότι έχουν στην κατοχή τους για να επιστρέψει η Ελλάδα και πάλι σε βιώσιμη βάση, αναφέρει το πρακτορείο.
Οι πηγές που επικαλείται το Reuters δηλώνουν πως «Τίποτα δεν έγινε στην Ελλάδα τους τελευταίους τρεις ή τέσσερις μήνες», και συμπληρώνουν πως «Η κατάσταση απλά πάει από το κακό στο χειρότερο και αυτό αφορά και το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ».
Με δεδομένη την ανακοίνωση του ΔΝΤ πως περαιτέρω αποκλίσεις δεν είναι αποδεκτές, ο οργανισμός μπορεί να αποφασίσει να αποσυρθεί από το πρόγραμμα αφήνοντας την ΕΚΤ και την Ευρωζώνη να επωμιστούν το κόστος. 
Σε αυτή την περίπτωση ο μόνος τρόπος για συνέχιση της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη θα ήταν μία νέα διαγραφή χρέους ή η παράταση του χρονοδιαγράμματος με μείωση των επιτοκίων.
Σύμφωνα με τον πρώτο αξιωματούχο τα παραπάνω δεν έχουν συζητηθεί σε πολιτικό επίπεδο καθώς κανείς δεν θέλει να θέσει αυτό το ζήτημα. "Η πολιτική δυνατότητα εφαρμογής μίας αναδιάρθρωσης του χρέους που έχει στην κατοχή του ο επίσημος τομέας γίνεται ολοένα και περισσότερο πολύπλοκη".

Δεν υπάρχουν σχόλια: