Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ

 ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΓΟΥΣ
Το Θέατρο, σκαμμένο στην πλαγιά του λόφου της Λάρισας, παραμένει το σπουδαιότερο από τα μνημεία που έχουν φέρει στο φως ως σήμερα οι ανασκαφές της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής.
Χτισμένο στο τέλος του 4ου αι., ή ίσως στην αρχή του 3ου, διασκευάστηκε δυο φορές, μια από τον αυτοκράτορα Αδριανό (σύμφωνα με επιγραφή που βρέθηκε) και άλλη μια στο τέλος του 4ου αι., όταν η σκηνή μεταβλήθηκε σε λεκάνη για ναυμαχίες!
Η σκηνή, από την οποία μένουν μόνο τα θεμέλια, καταστράφηκε εν μέρει το 2ο αι. και αντικαταστάθηκε από μάρμαρο, σήμερα όμως δεν σώζεται τίποτα.
Οι 89 σειρές των εδωλίων, οι περισσότερες από τις οποίες είναι σκαλισμένες στο βράχο, μαρτυρούν ότι το θέατρο είχε χωρητικότητα 20.000 θεατών. Ήταν δηλαδή μεγαλύτερο από της Επιδαύρου, και πιθανόν το μεγαλύτερο της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον Παυσανία, ανάμεσα στα έργα που κοσμούσαν το θέατρο, υπήρχε και ένα σύμπλεγμα που παρίστανε τον Περίλαο τον Αργείο, γιο του Αλκήνορα, να σκοτώνει τον Οθρυάδα το Σπαρτιάτη, συμβολίζοντας έτσι τη μακροχρόνια αντίθεση του αρχαίου Άργους με τη Σπάρτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: