Του Ανδρέα Κριτσωτάκη
Με μεγάλη αγωνία περιμένουν το άνοιγμα της φετινής ελαιοκομικής περιόδου οι παραγωγοί της Κρήτης, περιμένοντας -έστω και την τελευταία στιγμή- μια ανάκαμψη στην τιμή του ελαιολάδου, την ώρα που κάποιοι αναγκάζονται να δίνουν το «άκοπο» λάδι τους ακόμη και 1,70 ευρώ το κιλό για να πάρουν κάποια χρήματα και να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Μέχρι σήμερα πάντως τα μηνύματα όχι μόνο δεν είναι αισιόδοξα, αλλά δείχνουν ότι η φετινή χρονιά θα είναι η χειρότερη των τελευταίων ετών, ίσως και δεκαετιών.
Οι αγρότες του Νομού Ηρακλείου βρίσκονται σε αδιέξοδο ακούγοντας τις τιμές στις οποίες θα κυμανθεί το ελαιόλαδο φέτος. Το χειρότερο όμως για αυτούς είναι ότι το λάδι τους, παρά το γεγονός ότι προϊόν εξαιρετικής ποιότητας, δεν έχει καθόλου ζήτηση.
Στη διάρκεια της χρονιάς που φεύγει, η ζήτησή του κυμάνθηκε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Η Ισπανία και η Ιταλία, οι οποίες καθορίζουν όλη την αγορά του προϊόντος, οδήγησαν έτσι τα πράγματα στην Ελλάδα, ώστε οι ελαιοπαραγωγοί να μη μπορούν να διαθέσουν το ποιοτικότατο προϊόν τους, ούτε σε εξευτελιστικές τιμές.
Στη διάρκεια της χρονιάς που φεύγει, η ζήτησή του κυμάνθηκε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Η Ισπανία και η Ιταλία, οι οποίες καθορίζουν όλη την αγορά του προϊόντος, οδήγησαν έτσι τα πράγματα στην Ελλάδα, ώστε οι ελαιοπαραγωγοί να μη μπορούν να διαθέσουν το ποιοτικότατο προϊόν τους, ούτε σε εξευτελιστικές τιμές.
Πάρα πολλοί ήταν εκείνοι που αποφάσισαν στην αρχή του 2010 να μη δώσουν το λάδι τους στις τιμές που ίσχυαν τότε, δηλαδή περίπου 2,10 - 2,20 ευρώ το κιλό, αλλά να το αφήσουν «άκοπο» με την ελπίδα ότι αυτό θα τύγχανε καλύτερης τύχης αργότερα. Η έλλειψη όμως ενδιαφέροντος έφερε τα πάνω - κάτω στον προγραμματισμό τους και φτάσαμε στο σημείο οι πιο τυχεροί να δίνουν το προϊόν τους όσο - όσο.