Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Η ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ

Με λαμπρότητα εόρτασε η νήσος των Κυθήρων την Πολιούχο και Προστάτιδά του Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα, στο ομώνυμο Ιερό Προσκύνημα όπου φυλάσσεται από αιώνων η θαυματουργικών ευρεθείσα Ιερά Εικών της Θεοτόκου. 
Ο φετινός εορτασμός ήταν ιστορικός λόγω της παρουσίας στο νησί των Τιμίων Δώρων των Μάγων από την Ιερά Πατριαρχική Μονή Οσίου Παύλου Αγίου Όρους, που τέθηκαν σε προσκύνηση από τις 21 του μήνα, με μέριμνα της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων. 
Προσκεκλημένοι του επιχωρίου Μητροπολίτου κ. Σεραφείμ, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός και ο Θεοφ. Επίσκοπος Ευμενείας κ. Ειρηναίος. 
Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Κώστας Κατσαφάδος, ενώ παρέστησαν ο Βουλευτής κ. Νίκος Βλαχάκος, ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Στράτος Χαρχαλάκης με τους Αντιδημάρχους και μέλη του ΔΣ, εκπρόσωπος του Α/ΓΕΝ με τιμητικό άγημα του ΠΝ, εκπρόσωποι των Λιμενικών, Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Αρχών και χιλιάδες προσκυνητές από όλη την Ελλάδα. 
Κατά την επιστροφή από την Λιτανεία, ετελέσθησαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του μακαριστού Μητροπολίτου Κυθήρων και Αντικυθήρων κυρού Μελετίου Γαλανόπουλου (1892-1972), ο οποίος ως Μητροπολίτης Κυθήρων από το 1956 μέχρι το 1969 που εξεδιώχθη αντικανονικά από το Θρόνο του, άφησε λαμπρή ιστορία στο νησί, όχι μόνο ως λειτουργός και ποιμένας, αλλά και ως πρωτοστάτης σε δεκάδες κοινωφελή και αναπτυξιακά έργα που υπάρχουν μέχρι και σήμερα (Νοσοκομείο, Οικοκυρική Σχολή, δενδροφυτεύσεις, αγροτική παραγωγή, λιμενικά έργα κ.λπ.). Ο Μελέτιος υπήρξε φυλακισμένος για 3 έτη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου μαζί με τον μετέπειτα Μητροπολίτη Δημητριάδος Δαμασκηνό Χατζόπουλο. 
Συμμετείχε η Φιλαρμονική Κυθήρων υπό τη διεύθυνση του κ. Παναγιώτη Λευθέρη, ενώ έψαλλε χορός ιεροψαλτών υπό τη διεύθυνση του κ. Δημητρίου Παπάνη, Λαμπαδαρίου του Ι.Μητροπολιτικού Ναού Ζ.Πηγής Νάξου και Γραμματέως της Ι.Μ. Παροναξίας και με τη συμμετοχή του Πρωτοψάλτου του Ι.Προσκυνήματος κ. Γεωργίου Λουράντου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: