Σεμνοπρεπώς και ιεροπρεπώς η Κίσαμος εόρτασε τον Όσιο Κυρ- Ιωάννη τον Ξένο, ιεραπόστολο και αναμορφωτή της Χριστιανικής Κρήτης, μετά τα σκληρά χρόνια της Αραβοκρατίας, ο οποίος στο ιεραποστολικό του ταξίδι από τον Σίβα Ηρακλείου επέλεξε να ασκητέψει στο, σημερινό Καβούσι (Φαλάσαρνα-Πλατάνου), όπου το σπήλαιο που ασκήτεψε και ο τάφος Του. Στα δε Τσουρουνιανά Κισάμου φυλάσσεται η Τιμία Κάρα Του, το μοναδικό ιερό λείψανο του Οσίου Κυρ-Ιωάννου που σώζεται.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος χοροστάτησε του Εσπερινού στο ιερό προσκύνημα του Οσίου, (Καβούσι Πλατάνου) υποδεχόμενος προ του Εσπερινού τον Τίμιο και Θαυματουργό Σταυρό εκ του ιερού προσκυνήματος Ρουστίκων (Ιερό Κειμήλιο Φιλοθέης μοναχής και μακαριστού π. Σταύρου Τζαγκαράκη), κατόπιν ευγενούς αποδοχής αιτήματος εις τον Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο. Το Τίμιο Σταυρό κόμισε ο Αιδ. Πρωτ. π.Νικόλαος Νικηφόρος, Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, συνοδευόμενος υπό Κληρικών της Ι. Μητροπόλεως Ρεθύμνης. Εκατοντάδες οι προσκυνητές από την ευρύτερη περιοχή που περίμεναν υπομονετικά και προσευχητικά δια να λάβουν την ευλογία του Τιμίου Σταυρού και μετείχαν του Εσπερινού. Ο Σεβ. Ποιμενάρχης κ. Αμφιλόχιος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον ομώνυμο Ι. Ναό, στα Τσουρουνιανά Κισάμου, όπου φυλάσσεται η Τιμία Κάρα του Οσίου Κυρ-Ιωάννου.
Στο κήρυγμα του αναφέρθηκε εις το «μυστήριο του Σταυρού» ως και τον εορταζόμενο Όσιο, σημειώνοντας: «Σκάνδαλο στην λογική του ανθρώπου το μυστήριο του Σταυρού, ο λόγος του Σταυρού, το πολίτευμα του Σταυρού. Σε ένα κόσμο που επιλέγει τον ολισθηρό και κατηφορικό δρόμο να αρέσκεται και να θέλγεται από τα πάσης φύσεως «σκάνδαλα» των καιρών και των ημερών μας, τα οποία στερούν την ελευθερία του προσώπου και εγκλωβίζουν τον άνθρωπο στον πόνο και την οδύνη του θανάτου, λογίζεται και θεωρείται «τρέλα» το σταυρικό ήθος και πολίτευμα της Εκκλησίας που 20 και πλέον αιώνες λιτανεύει, διασχίζοντας την ιστορία και οδηγώντας τον άνθρωπο στην Βασιλεία του Θεού. Αυτό το ήθος και αυτό το πολίτευμα ενσαρκώθηκε και βίωσε ο Όσιος Κυρ-Ιωάννης ο Ξένος, αυτό το πολίτευμα του άνοιξε τις πύλες του Ουρανού, αυτό το πολίτευμα, της θυσίας, της προσφοράς, της αγάπης, της μετάνοιας, της ταπείνωσης, της συγχώρησης, καλούμεθα να υιοθετήσουμε και εμείς εάν θέλουμε να γίνουμε υιοί φωτός και μέτοχοι της Επουρανίου Βασιλείας. Εάν θέλουμε να νικήσουμε τον θάνατο καλούμεθα να ζήσουμε και να πολιτευτούμε την «κανονικότητα» η οποία θα μας οδηγήσει από το «κατ΄ εικόνα» στο «καθ΄ ομοίωση» και όχι στην παραμόρφωση, την αλλοίωση και αλλοτρίωση του προσώπου και της ψυχής μας», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ευχαριστώντας, με λόγους θερμούς, τον Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο δια «την μεγάλη ευλογία ελεύσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου