Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

ΟΤΑΝ Η ΦΙΛΟΖΩΙΑ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΗΝ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ………

Τα ζώα είναι πλάσματα Θεού και μέρος της Θείας Οικονομίας. Από νωρίς ο άνθρωπος πολλά από αυτά τα έκανε φίλους, συντρόφους, και βοηθούς στον αγώνα του για επιβίωση στην  καθημερινότητα του.
Στο σπίτι μας από μικρή θυμάμαι να έχομε ζώα κατσίκα, σκύλο, γάτο.
Είναι ωραίο το ζώο και χρήσιμο και σε διδάσκει πολλά, ειδικά τα παιδιά είναι καλό να έχουν σχέση, γιατί μαθαίνουν να αγαπούν, να γίνονται τρυφερά, ακόμη και στην εξέλιξη της ομιλίας τους τα βοηθούν, καθώς προσπαθούν να τους κουβεντιάσουν.
Θα πρέπει να τα φροντίζομε και σε καμμιά περίπτωση να τα κακοποιούμε, ποτέ δε να μη  κακοποιούμε και όσο το δυνατόν να μην παραβιάζεται η φύση τους.
Σήμερα έχουν εμφανισθεί πολλοί φιλόζωοι και φιλοζωικές και καλά κάνουν, αν δε φτάνουν στην υπερβολή. Γράφω αυτό το σημείωμα γιατί συνέβη να βρεθώ μάρτυρας σε περιστατικό  που η φιλοζωία υπερέβη τον ανθρωπισμό.
Περιστατικό  1
Κυριακή απόγευμα φτάνω με το  αυτοκίνητο μου στο στο χώρο φίλης μου κυρίας, που συμβαίνει να με βοηθά συχνά στις εργασίες μου για να την πάρω, που θα πηγαίναμε  ένα περίπατο.
Βλέπω ένα κύριο και μια κυρία να συζητούν έντονα μαζί της και για κάτι να την εγκαλούν.
Ο κύριος, νομίζω ξένος, δραστηριοποιείται εδώ επαγγελματικά. 
Κάποια στιγμή τελειώνουν, έρχεται στο αυτοκίνητο και την ρωτώ τί συνέβη .
«Είναι, μου λέει, της φιλοζωικής και πέρασαν από το σπίτι και είδαν ακούρευτο το σκυλάκι μας  και με μάλωσαν και ότι πρέπει να κουρευτεί αμέσως…..!!!!.
Τους είπα οτι το έχω στο πρόγραμμα, αλλά λίγο να ζεστάνει ο καιρός. Αλλά αυτοί είπαν να το κουρευτεί και θα το πάω αύριο στην κτηνίατρο». Η γυναίκα σε πλήρη σύγχυση και προσβεβλημένη. Να σημειώσομε, ότι το σκυλάκι το βρήκαν τραυματισμένο στο δρόμο τα παιδιά της, το μάζεψαν το περιέθαλψαν και το μεγαλώνουν.
Δεν ξέρω αν πρόσεξαν που μένει η κυρία κι αν ξέρουν ότι στάθηκε αδύνατον να βρει σπίτι να ενοικιάσει λόγω πολυμελούς οικογενείας. Μέχρι να βρει αυτό το χώρο με τη βοήθεια ευγενών  συνανθρώπων μας, είχε φιλοξενηθεί η οικογένεια και (προς τιμήν του από τον εκδότη της τοπικής μας εφημερίδος) σε σπίτι που τότε διέθετε.
Η φιλοζωική δεν έμαθε κάτι φυσικά, ούτε οι φιλόζωοι ενδιαφέρονται γι' ανθρώπους του μεροκάματου που  επιβιώνουν, σπουδάζουν παιδιά, και βοηθούν, εμάς στις δουλειές μας, φροντίζουν τους ηλικιωμένους μας και άλλα πολλά.
Ας συνέλθομε λίγο και ας συνετισθούμε.
Περιστατικό 2
Φίλος αγαπητός έχει ένα θαυμάσιο κτήμα με δέντρα, φυτά και ζώα, αληθινός παράδεισος.
Υπάρχει και σκύλος, ο οποίος είχε το κατάλυμα του, όχι βαρέλι πάντως και ένα κιλίμι παλιό μέσα για να κοιμάται. Ο σκύλος όμως το κιλίμι όλο το τραβούσε το έπαιζε, δεν το άφηνε στην κρεβατοκάμαρα. Νάσου η φιλόζωος κυρία κάνει ένα σωρό παρατηρήσεις που ο σκύλος δεν έχει στρώμα.
«Κυρία μου κατάλαβε το, δε το αφήνει ο σκύλος, (έχει και χιούμορ, ο φίλος), θέλει να αερίζει το στρώμα του.
Μη μας διαφεύγει, τα ζώα θέλουν τη φύση, είναι θηρευτές, ανιχνευτές.
Δεν είναι για σαλόνια, ούτε για καναπέδες. Είναι για αυλή για κήπο και με κάθε υπευθυνότητα του αφεντικού να μη γίνονται δημόσιος κίνδυνος, ούτε ενοχλητικά με γαβγίσματα και τις ακαθαρσίες τους σε πάρκα και πεζοδρόμια……
Δεσποτάκη -Πευκιανάκη
Ευτυχία φιλόλογος

Δεν υπάρχουν σχόλια: